woensdag 18 januari 2012

Voor de duidelijkheid

Het klinkt wat bot, zo is het niet bedoeld. Wat? De titel, maar dan moet je wel weten wat er bij die titel hoort.

Naar aanleiding van diverse berichten over de racekap en het aanpassen om de kap te laten passen bij het 'thema' van mijn fiets (Nemo), heb ik heel veel goed bedoelde opmerkingen, adviezen en suggesties gehad, waarvoor dank! Laat dat duidelijk zijn.

Maar keer op keer moet ik melden dat de kleur van mijn fiets niet nagemaakt kan worden. Geen goede zeefdrukker die dat voor elkaar krijgt, geen autospuiter die even de kleur van de lak van mijn fiets kan opmeten om zo de kleur na te mengen. In twee woorden: kan niet.

Wat is er aan de hand?

Op mijn fiets zit geen standaard lak. Geen gewone metallic lak en al helemaal geen gewone 'RAL'kleur.

De lak op mijn fiets is opgebouwd uit meerdere lagen (had ik dat vooraf geweten, dan had ik een andere lak gekozen). Allereerst de grondlaag (grijs). Daarover zit een (ik meen) gewone lak (een zogenaamde voorkleur). Als ik me niet vergis is dat een gele lak en dat zou best eens een RALkleur kunnen zijn. Maar dan begint de gein. Over die lak zit een transparante kleurlak (ik gok op rood maar kan ook oranje zijn). Door deze transparante kleurlak komt dus ook de voorkleur heen. Maar dat is nog niet alles want er zit ook nog eens een goudachtig metallicdeeltje in en een parelmoerachtig iets.

De dikte van de transparante kleurlak is ondermeer bepalend voor de kleur. Mocht ik dus de kap willen laten spuiten in exact dezelfde kleur met exact dezelfde lak, dan kan ik natuurlijk gewoon opgeven welke lak(combinatie) er op mijn fiets zit. Maar dan nog zal een spuiter alleen op de gok kunnen proberen dezelfde kleur te krijgen omdat de dikte van de transparante kleurlak dus ook bepalend is voor de kleur. Maak hem een tikkie dikker en het resultaat is een donkerdere kleur. Maak hem dunner en hij wordt lichter. Tijdens het spuiten kan je de kleur nog niet zien; dat kan pas als de lak droog is. Dus het is dan echt op de gok.

Maar waarom kan een autospuiter dan niet gewoon even de kleur opmeten om dan een gelijke RALkleur te maken? Dan komt het parelmoer en mogelijk ook de transparante kleurlaag om de hoek kijken. De lichtinval maakt ook uit voor de kleur die de fiets heeft of lijkt te hebben. Hij is niet één kleur oranje. Hij kan wat lichter en wat donkerder zijn, afhankelijk van de inval van het licht.

Op deze foto kan je het redelijk goed zien aan de kleur van de neus. Vergelijk dat eens met het oranje van de zijvin boven het voorwiel. Neus is donker oranje, vin lijkt meer geeloranje te zijn. Op de racekap niet letten trouwens, dat is weer die impressie en erin gefotoshopt.

Dan nog een duidelijker voorbeeld van het verschil in kleur. Hieronder 3 foto's. Op de racekap heb ik 'een' kleur oranje sticker geplakt om het kleurverschil te bekijken. De kleur van de sticker verandert niet onder verschilende lichtinvallen, mijn fiets dus wel.

foto 1: in een bleke middagzon:
 Foto 2: in de schaduw, nagenoeg hetzelfde moment geschoten:
 Foto 3: in de garage onder TL-licht en met flits van het fototoestel. Dat laatste heeft niet zo gek veel invloed op het effect want wat je op de foto ziet is vrijwel gelijk aan wat je in werkelijkheid ziet:

Met name bij deze laatste foto kan je zien dat de oranje sticker 'ineens' veel lichter is en een totaal andere tint heeft dan mijn fiets. Toch vreemd want in de schaduw leek hij aardig gelijk te zijn en in het zonlicht ook niet zo gek veel anders hoewel in het zonlicht de oranje sticker op mijn feller overkomt dan het oranje van de fiets.
In de garage is de kleur overduidelijk totáál anders.

En met name die laatste foto gaf mij toch de indruk dat ik deze sticker (die al donkerder is dan degene die ik op de kleurwaaier had uitgekozen; alleen had het stickerbedrijf die kleur niet op voorraad om een stuk mee te geven zoals wel met de iets donkerdere kleur het geval is zoals op de foto's te zien is). Ik heb de tip gekregen van een collega om een donkerdere kleur te nemen. En dat ga ik dus ook waarschijnlijk doen. Oranjerood of roodoranje.

Maar ik hoop dat mensen het nu wel aardig met me eens zijn dat even een kleurtje mengen dat gelijk is aan mijn fiets er gewoon niet bij is.

Nogmaals: wel bedankt voor het meedenken en de goedbedoelde adviezen. Fijn om te zien dat mensen je verhalen lezen en ook meedenken. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik adviezen ook ter harte neem maar in dit geval (wat betreft de oranje kleur) gaat het hem niet worden ben ik bang.

5 opmerkingen:

 1. en hoeveel kilo is de fiets zwaarder dan normaal?

  hgr Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Behoorlijk! (alles is relatief overigens). De fiets is ook nog eens 2x gespoten omdat de eerste keer een 'wolkeffect' had. dus zitten er iets van 7 lagen lak op. Dus dat zal wel een kilootje extra zijn ofzo. Maar goed, kijk naar de elektronica en standaard bagage die ik in m'n fiets heb liggen en die kilo stelt niet zoveel meer voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Quemo-kleur-FAQ (update)

  Q27: Maar als je de *originele* spuiter opzoekt en je laat hem hetzelfde doen als toen ie je fiets de eerste keer spoot, dan moet het toch wel lukken?

  A27: Nee, want...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is me overigens wel duidelijk dat het niet of zeer lastig gaat lukken. Dus blijft de vraag: moet je uberhaupt wel willen matchen?

  Zomaar een idee: maak er een figuurtje van dat op de rug van Nemo lijkt te zitten. Die schildpad op een (paarden-)zadel of zoiets.. ik weet niet of dat artistiek verantwoord en mogelijk is, maar matchen wordt het toch niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. A27: Helaas, dat staat al in m'n FAQ :D
  En ja, ik ben bij de originele spuiter geweest. Dat was om een andere reden maar met dezelfde vraag.

  Maar matchen ben ik inderdaad vanaf gestapt want dat gaat niet lukken. Vandaar oranjerood of roodoranje.
  Wat betreft schildpadjes e.d... Ik ben wel aan het nadenken geweest over de rolbeugel. Daar zit geen vis maar is de fiets wel oranje. Moest ik hem blauw maken? Nee, leek me niks. Kon ik iets met anemoon? Nee ook niet iets wat me tebinnen schoot en bovendien zou er onderaan ook anemoon moeten komen. Te ingewikkeld allemaal.

  En iet artistiek verandwoords weet ik zo niet. Tja, een rugvin was m'n eerste gedachte alleen is het dan wel een héééél zielige Nemo; heeft hij een normaal zijvinnetje, dan zal hij een rugvin krijgen die zo'n beetje in z'n bilspleet zou zitten (bij wijze van spreken)

  Tot dusver blijf ik dus toch nog bij oranjerood of omgekeerd; in ieder geval donker oranje wat duidelijk donkerder is dan het oranje van de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen