maandag 18 februari 2013

Nog een keer onderhoud en meer over lampen

Omdat de fraaie Philipslamp voor de nieuwe fiets van m'n vrouw de geest gegeven heeft, ben ik vandaag naar Velomobiel.nl gegaan om daar maar een _fatsoenlijke_  lamp te halen.

De linker rem van m'n fiets deed het de laatste tijd niet goed. Zelfs nadat m'n fiets bij VM.nl geweest is, wilde hij maar niet lekker werken. Vandaar dat ik vandaag nog maar eens naar de rem heb laten kijken. Mijn vermoeden was dat de asjes de oorzaak waren.
Jos heeft de veerpoot uit m'n fiets gehaald en vervolgens de bewegende onderdelen van m'n rem geïnspecteerd. Daar was niets mis mee. Blijkbaar lag de oorzaak bij de Jagwire kabel. De kabel heb ik laten vervangen, waarna m'n fiets weer fatsoenlijk wilde remmen.

Tijdens het klussen heb ik het ook nog gehad over die 'geweldige' Philipslamp die ik opgeblazen heb. Dat verhaal klonk ze heel bekend in de oren. Ook zij hebben zo'n lamp om zeep geholpen terwijl ook zij niet een te hoge spanning hebben gegeven.
Toch jammer dat zo'n mooie, dure lamp maar héél even licht wil geven.

Op de weg naar huis heb ik toch nog weer wat vreemds gemerkt aan m'n remmen. De rem (ik weet niet links of rechts) bleef in een bocht slepen om na de bocht gewoon vrij te schieten. Misschien ook de rechter kabel nog vervangen.

Jos heeft bij de linker rem trouwens een mooi spuitgietplasticje aan de remhendel gemonteerd. De oude is van messing. Die laatste zat muurvast aan de buitenkabel vast; iets wat veel voor komt. Dat is met het nieuwe plasticje verleden tijd. Verder heeft Jos met 2 tiewraps gezorgd dat de kabel recht in het armpje komt zodat de binnenkabel niet kan aanlopen tegen de rand van het remarmpje (ik denk dat daar ook een stukje oorzaak van oxidatie zat)

4 opmerkingen:

 1. Ik vind mijzelf altijd nog wel redelijk handig. Maar als ik dan een echte fietsenmaker aan het werk zie, dan voelt dat toch opeens iets anders ;)
  Logisch natuurlijk. Ieder zijn vak zal ik maar zeggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi WF,
  Ik heb die 'happende remmen' nog eens op me in laten werken. Alsook je (pré-ringetjes) spaakbreuk: Ik denk dat je je spaken veel te strak zet!
  Een spaak is niet bedoeld om harp op te spelen ;)
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hm........ zeker niet ondenkbaar. Het happen lijkt te komen door lichtelijk niet ronde trommels. En tja, waar moet je daarvan de oorzaak zoeken? Helemaal geen gekke ingeving van je. Maar nu kan ik m'n toekomst als wielenharpspeler natuurlijk wel op m'n buik schrijven.

  Maar wat betreft die spaakspanning. Die hoeft het probleem niet te zijn als de boel maar goed gespaakt is natuurlijk. Probleem is dat ik erg graag een stabiele fiets wil hebben. Ik hooud absoluut niet van dweilen.

  Maar ik ga, als het weer wat warmer wordt, toch maar eens kijken of ik kan achterhalen hoe de vorm van de trommel is en of ik dan met de spaakspanning de boel recht kan krijgen

  Tot die tijd is het gewoon een kwestie van niet matigjes/flauwtjes remmen maar gewoon lekker remmen, dan is er niets aan de hand. Happen doe hij trouwens niet meer met de nieuwe Jagwire kabel maar ik meen wel enige ovaalheid in m'n ene trommel te voelen.

  BeantwoordenVerwijderen