maandag 4 februari 2013

Eerste ritje na onderhoud

Afgelopen woensdag heb ik mijn fiets opgehaald nadat deze onder handen is genomen voor onderhoud bij VM.nl. Maar fietsen heb ik de dagen daarna niet gedaan. Reden: griep.
Maar na 4 dagen lamlendig thuis zitten was ik het toch wel beu. Vanmorgen ben ik, welliswaar gammel, naar het werk gegaan.

Eerste indruk: hij fietst heerlijk licht. Geen wonder want Allert had een voorwiel met aanlopende rem aangetroffen en natuurlijk verholpen.
Hij gaf ook aan dat ik een piepende rem kon verwachten; ik moet maar eens stevig remmen om de rem lekker op te warmen. Bij gebrek aan fatsoenlijke hellingen gaat dat lastig worden.
M'n linker rem hapt helaas nog wel af en toe. Oorzaak? Zeg het maar. Kabel is soepel. Remheveltje beweegt soepel. De remblokken heeft Allert afgeschuind (wat ook een oplossing zou kunnen zijn). Maar helaas, het happen is nog niet weg. Het is niet elke keer raak maar toch wel vrij frequent.

De nieuwe shifter (zelfde type) schakelt behoorlijk zwaarder. En Allert vroeg of mijn fiets voorheen goed schakelde. Dat was niet echt optimaal maar vandaag toch wel wat minder dan voorheen. Bij VM.nl geven ze tegenwoordig duidelijk de voorkeur aan SRAM boven Shimano omdat de hoeveelheid kabel die per schakelstap gebruikt wordt, bij SRAM wat meer is, wat beter schakelgedrag oplevert. Ik sluit niet uit dat ik bij een volgende keer vervangen van ketting/tandwielen of eventueel shifter, dat dan de derailleur eraf gaat en een SRAM ervoor in de plaats komt.
Om het schakekelen toch wat te verbeteren ga ik denk ik binnekort de ketting een tikkie schoonmaken en smeren.
De 'tik' in de ketting heb ik vandaag op de terugweg wel gevoeld maar omdat ik nog niet griepvrij ben, ben ik niet uit de fiets gestapt. Dat doe ik wel een keer als ik lekker fris ben.

De achterbrug voelt ook weer steviger. Ik had het niet helemaal door maar het verschil merk ik nu wel duidelijk. De fiets stuurt weer een stuk strakker.


4 opmerkingen:

 1. Hi Quemo,
  Die 70 mm trommels blijven zorgenkinderen. Ik rij nu twee jaar en meer dan 20.000 km met 90 mm trommels. Nog geen onderhoud aan nodig geweest en remmen nog steeds prima.
  Ik wrijf het er nog maar eens in :)
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond die half loszittende achterbrug wel prettig rijden: lekker kort door de bocht :-p

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Wim,

  ..... ware het niet dat ook Quemo uitgerust is met de grote 90mm trommels!

  @Maarten:
  Kort door de bocht ken ik..... Versatile die ineens om z'n rechter voorwiel draaide. Ook dat is kort door de bocht maar mij toch wat te kort. Doe mij maar gewoon lekker strak sturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zie nu dat je in je hele blog nergens praat over 90 mm remtrommels, maar consequent 'grote remtrommels' gebruikt. Ik had op '90' en '90 mm' gezocht en niks gevonden.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen