dinsdag 5 februari 2013

Ligfietsverzekering

Mocht iemand een goede ligfietsverzekering weten met betaalbare premie en acceptabel eigen risico, dan houd ik me aanbevolen.

Na jaren te zijn verzekerd bij Van Herp Assurantiën, zie ik mij genoodzaakt om de verzekering op te zeggen.
In velomobielland wordt al geruime tijd gesproken over de nieuw te verwachten premies en eigen risico's. Vandaag hebben verzekeringsnemers een brief ontvangen met daarin de nieuwe premies en die liegen er niet om. Met de nieuwe premies ben ik met één fiets al meer kwijt aan premie dan voorheen met 2 fietsen. Eigen risico wordt 750 euro. Ik vind het niet betaalbaar meer.

Jammer maar helaas. Na jaren verzekerd te hebben rondgereden en één keer ze te hebben ingeschakeld na een aanrijding waarbij de ander schuldig was en dus ook mocht betalen, krijg ik dit op m'n dak. Met de nieuwe premies ben ik meer verzekerd van een lege bankrekening dan van zekerheid en dat lijkt mij niet juist.

12 opmerkingen:

 1. Voorgesteld verzekeringsbedrag storten op eigen spaarrekening !

  Na een aantal jaar schadevrij rijden kun je daarmee stoppen en heb je een reserve die groot genoeg is voor alle schade met een Quest die je zelf nog overleeft.

  Verzekeringen moet je alleen nemen voor schadebedragen die je zelf niet kunt opbrengen. Een Quest gaat vrijwel niet total loss en de reparatie kost danook nooit de nieuwwaarde van de velomobiel.

  Je kijkt in praktijk aan tegen een risico van 1500-2000 euro schat ik, al de neus eraf ligt.

  Ik kan me niet voorstellen dat het loont daar 200 euro per jaar voor te betalen, laat staan 900 euro. Als je dat al doet, vul dan je eigen spaarrekening ermee en niet het salaris van een verzekeraar....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ervaringsdeskundige Quezzzt ? Ik wel , mijn neus had een paar scheuren en m,n top had 3 scheurtjes , schade 1500,00 euro dus een quest kan echt wel total loss , en wie heeft er even 6000,00 euro op z,n rekening over , ik niet.

   Verwijderen
 2. Dan betaal je toch ~6000 euro in 6 jaar aan premie ? Dat geld ben je dan zeker kwijt...ook zonder schade !!

  1500 euro schade is prima te overzien als je in een paar jaar ipv premie gewoon eenzelfde bedrag op je spaarrekeing opzij zet. Het kost je dus per saldo niets extra's tenzij je onmiddelijk de vm al aan splinters rijdt....en dan is nog de vraag waar tegenaan. Auto's moeten dankzij voormalig verkeersminister Maaij-Weggen altijd ( een hoofddeel van de schade ) betalen als ze een fiets aanrijden. Ook al is de fietser schuldig.

  Mijn punt is dat je premie ALTIJD kwijt bent. en over de jaren loopt dat enorm op met zulke exorbitante premiebedragen.

  Een spaarbedrag ben alleen kwijt als je schade hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb mijn Challenge Fujin SL2 (nieuwwaarde EUR 3.000) bij de ANWB verzekerd. Zowel diefstal als schade worden gedekt (tenzij je met een wedstrijd meedoet). Wat de premie (voor een Quest) is weet ik zo niet, maar die kun je zo opzoeken op www.anwb.nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dolkomisch...... ANWB die niet eens een gek figuur slaat bij de nieuwe Van Herp. Nou weet ik niet hoe vaak de assurantiebelasting betaald moet worden die hieronder genoemd staat maar dan nog, ik heb wel de indruk dat die premie voor de genoemde 3 jaar is en dus niet jaarlijks of begrijp ik het verkeerd?

  Ik heb voor de gein ingevuld:
  Type fiets 'bijzondere fiets'
  Fiets 7000 euro
  Accessoires 1000 euro
  Nieuwwaarde, diefstal en beschadiging 3 jaar
  452,10 euro premie
  94,94 euro assurantiebelasting
  Totaal: 547,04 euro

  Extra gegevens bij de verzekering:
  Toelichting
  Nieuwwaarde, diefstal en beschadiging 5 jaar
  Na totaal verlies (diefstal) wordt in de eerste 3 jaar de aanschafprijs vergoed. In het 4e en 5e jaar is de vergoeding respectievelijk 75% en 60% van de oorspronkelijke aanschafprijs. Bij ATB en racefietsen geldt bij totaal verlies een eigen risico van 20%. Bij beschadiging is het eigen risico €25,- en voor ATB en racefietsen €50,-.

  Nieuwwaarde, diefstal en beschadiging 3 jaar
  Na totaal verlies (diefstal) wordt de aanschafprijs vergoed. Bij ATB en racefietsen geldt bij totaal verlies een eigen risico van 20%. Bij beschadiging is het eigen risico €25,- en voor ATB en racefietsen €50,-.

  Nieuwwaarde en diefstal 3 jaar
  Na totaal verlies (diefstal) wordt de aanschafprijs vergoed.

  Basisdekking
  Na totaal verlies (diefstal) wordt de aanschafprijs vergoed, minus een afschrijving van 1% per maand (met een maximum van 25%). Er wordt geen eigen risico berekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Om bij schade niet zelf met de verzekering van een tegenpartij te hoeven hannesen, heb ik een rechtsbijstandsverzekering (alleen de verkeersmodule). Dat is alleen voor m'n fiets, ik heb toch geen auto. Dat is wel betaalbaar, ik kom op €45 per jaar. Het scheelt in elk geval een hoop gehannes om een moment dat je het niet kunt gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een rechtsbijstandsverzekering heb ik al jaren (ik weet bij mijn verzekering niets van modules; ik heb bij mijn weten 'gewoon' rechtsbijstandsverzekering).

  Nu denk ik dat ik maar elk jaar 500 euro opzij ga zetten voor als ik ellende heb met m'n fiets en anders is het een leuke spaarpot voor op een gegeven moment een nieuwe fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik laat de verzekering niet meer doorlopen. De zaak op een rijtje gezet: ik zat op plm. 180 euro premie, en dat wordt nu 400, plus 750 euro eigen risico. Een typische schade kan meestal voor een paarhonderd euro hersteld worden als je met een technische reparatie genoegen neemt, die dus zichtbaar blijft. Omdat ik zelf kan spuiten is dat prima. Zo'n schade kan ik dus al in het eerste jaar afdekken met de premie, die ik dan maar op mijn spaarrekening zet. Het verhaal wordt natuurlijk wel anders bij een totall loss. En ook daar zijn wel voorbeelden van. Maar dat zien we dan wel weer. Grote kans dat er dan een rechtsbijstandsverzekering om de hoek moet komen kijken.

   Verwijderen
 7. Neem eens een kijkje op de website van Finion. Hier kun je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken voor verschillende soorten verzekeringen dus ook voor de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijken is het proberen waard maar helaas. Bij invullen van de gegevens op de site komt de site aan met:
   > De minimale en de maximale waarden zijn respectievelijk 10 en 5000.

   Met een fiets die inclusief accessoires 9000 euro is, dan kom je er natuurlijk niet.

   Verwijderen
  2. Ik heb ze nog een mailtje gestuurd. Finion kan mij niet helpen. Ze schrijven:
   ----------
   Wij sluiten onze verzekeringen via Voogd af en hierdoor bent u waarschijnlijk naar onze site geleid.
   Helaas zijn wij geen verzekeringsexperts waardoor wij dit soort verzekeringen niet voeren.
   Helaas kan ik u hierbij derhalve niet helpen.
   ----------

   Alleen waar ik die Voogd kan vinden, geen idee. Voogd & Voogd kom ik wel veel tegen maar daar kom ik ook niet veel verder mee.

   Verwijderen