donderdag 21 februari 2013

Bak licht

Zo, elektronicaknutselprojectje aan de fiets van m'n vrouw is klaar.

Dit mooie lampje (bevestigd met natuurlijk een eenvoudig stukje huisvlijt)
En dit mooie achterlichtje (nu op volle 1W werkend, foto geschoten in de buitenlucht)
Toch een enorme bak licht :)

En die lampen worden gevoed door 2 12V 3700 mAh accu's die zich bevinden in dít stukje huisvlijt:
De schakelaar is niet voor aan/uit maar om te wisselen tussen de 2 accu's. De 2 tulp-aansluitingen staan gewoon parallel geschakeld; de onderste zorgt voor de voeding van de lampen, de bovenste zit nu de laadstekker ingeprikt.
En kijk eens hoe mooi hij is opgehangen. De framebeugeltjes van afgedankte Smart LED-lampjes hebben hun plek gevonden.

En het hele zwikkie kan ingeschakeld worden met deze mooie motorstuurschakelaar:
Die zich binnen mooi bereikbare afstand bevindt onder de zitting:
Staat me nog wel een klusje te wachten; een Radical trekhaak moet nog aan de fiets. Simpel zou je zeggen: asbout eraf, trekhaak om de as, asbout weer terug. Ja, dat kan. Maar dan zitten de enorme tasafhouders gruwelijk in de weg voor de trekhaak.
De trekhaak zal ik dus een iets andere plek moeten geven. Waar? Hoe? Ik heb wat ideeën maar dat wil ik eerst nog even laten broeien in de bovenkamer.

10 opmerkingen:

 1. Nu nog even de beschermfolie van je Cyo en de bak licht wordt nog groter ;-) Mij bevallen de Cyo's erg goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wow, dat ziet er erg profi uit, ook die accu koker... !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er goed uit, en die Cyo's bevallen zeker goed. doen het altijd en geven een bak licht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En op zo'n driewieler hoor je eigenlijk twee koplampen te voeren (zie RVV). Jawel, twee Cyo's lijkt me voldoende ;-)

  Blijkbaar is de bagagedrager ondertussen veranderd. Toen ik een Ice met 20" achterwiel had, kon de dissel nog onder de bagageafhouders door. Eerlijk gezegd zou ik het gewoon eens proberen, heel scherpe bochten kan je toch niet maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met één Cyo kom je er ook wel heb ik gezien.

  Maar wat betreft die koplampen, heb jij een linkje naar het bijbehorende wetsartikel op http://www.wetten.nl ?
  Volgens mij behoort verlichting namelijk niet meer tot de permanente eisen van een fiets sinds de invoering van de regel dat losse lampjes aan tas/jas ook mogen.

  Wat betreft de Cyclone, dat moet ik inderdaad nog even proberen om te zien hoe het gaat maar ik ben toch bang dat je al heel snel problemen krijgt, al is het maar bij het op/afrijden van een opritje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Maarten:
  Ik zie het nu! Wat voorheen in de Regeling Voertuigen stond, staat nu in de RVV. Maar die 2 lampen voor met 2 voorwielen (net als bij velomobielen); een agent is allang blij als je uberhaupt verlichting voert in de juiste kleur.

  Maar twéé koplampen gaa nvoeren? Denk het dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb ik wat gemist, of ga je te snel?
  Ik wil wat meer details over die eigenbouw accubak. Ziet er niet alleen fraai en functioneel uit, maar is ook erg klein lijkt mij.
  Ik heb op mijn bakfiets ook 2 Lit Ion accu's van 26,6 V elk slechts 10 Ah. Jij hebt 37 Ah bij dezelfde afmeting van 1 accu van mij! (zonder regeltechniek, dat is weer een ander kastje) Wat zit er allemaal in die koker gefrutseld?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Maarten:

  Ice heeft z'n spulletjes mooi voor elkaar. Erg doordacht allemaal. Hoe de boel ingeklapt kan worden, hoe de stoel verzet (en verwijderd) kan worden maar óók hoe de bagagedrager versteld kan worden. Ik zag wat ongebruikte gaten en een constructie die mij deden doen denken dat de drager wel eens hoger gemonteerd kon worden. Daar kom je maar op één manier achter: proberen.
  Dus heb ik 2 boutjes verwijderd en jawel, bagagedrager kon ik een leuk stukje omhoog zetten. Nog 2 boutjes los om hem weer horizontaal te zetten; boutjes allemaal weer vast en klaar. Trekhaak aan de achteras en de Cyclone kan er zo onder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, met een ICE koop je voor jaren plezier. Goed spul.

   Ik zie dat je de regel in het RVV gevonden hebt. Ik maak me over mijn ene lamp op de Quest ook niet heel veel zorgen. Als ik ze allebei aan doe, dan is het eerder verblindend.

   Verwijderen