zaterdag 6 augustus 2011

Vizier

Ik ben al een tijdje aan het aan het denken over een vizier en ben ook al wat aan het experimenteren geweest.
Vorige week zondag was me wel duidelijk dat een vizier enorm veel windgeruis uit m'n oren kan houden. Ik heb dit getest door mijn hand op de rand van het instapgat te houden (tijdens het rijden) om een vizier na te bootsen. Het verschil in windgeruis was duidelijk waarneembaar tussen met of zonder 'handvizier'.

Met karton ben ik wat aan het knutselen geslagen om wat beter te kunnen proberen. Samen met Quesjer en nog een Questrijder hebben we wat spullen bij Wim Schermer besteld. Paulus en ik hebben beiden een plaat 0,75mm polycarbonaat besteld. Omdat ik dacht dat de plaat 50 bij 60 cm was, heb ik 2 viziertjes gemaakt van 50cm breed in voorbereiding op de bestelling die nog binnen moest komen.
Deze testviziertjes heb ik gemaakt uit stevig karton. Het betreft een variant met een bolle bovenkant en een variant die volledig rechthoekig is. Wel heb ik beide viziertjes voorzien van lipjes om op de body te monteren.
Aan de lipjes heb ik magneten geplakt omdat ik daarmee het vizier op de body wil monteren in plaats van met klittenband.

Mijn eerste 2 probeersels:


Vandaag heb ik het polycarbonaat in ontvangst genomen. Blijkt dat het polycarbonaat geen 50 bij 60 cm meet maar 50 bij iets van 90 centimeter. Dat verandert de zaak nogal.
De 3e besteller die samen met Quesjer en mij de bestelling had geplaatst, had een vizier besteld. Dat vizier heb ik als basis genomen voor een 3e variant, nagenoeg gelijk aan de variant van Wim Schermer. Alleen is de mijne dus met magneten op de body gekleefd en heb ik niet 1 maar 2 lipjes eraan gemaakt die overigens ook wat minder lang zijn.

Met wat kit en lijm heb ik het vizier voorzien van extra plaatjes polycarbonaat waar een gat in zit ter grootte van mijn magneten (2cm) zodat de magneten goed op hun plek op de lipjes gehouden worden. Verder heb ik de lipjes en de uiteindes van het vizier voorzien van wat vijverrubber om glijden van het vizier op de body te voorkomen. Tenslotte heb ik met Bison Polymax de magneten onder de bovenkap van de Quest gelijmd en op de lipjes.

Het geheel staat nu in de garage te drogen, daarna kunnen de lipjes bijgewerkt worden want de hoeken moeten nog wat worden afgerond en het rubber moet worden bijgeknipt.

Voor de bevestiging van het vizier aan de uiteindes heb ik niet 1 maar 2 magneten gekit onder de bovenkap. Dit op aanraden van Wim Schermer om het vizier in  hoek verstelbaar te maken.


Hierboven zit het vizier op de onderste magneet gekleefd. Zo is het vizier vrij vlak waardoor er meer wind op het lichaam komt. Klik ik het vizier op de bovenste magneet, dan staat het vizier een stuk meer rechtop waarmee nagenoeg alle wind pas mijn hoofd boven de klep van mijn pet bereikt.

Het totaalplaatje:


Morgen de boel afwerken en dan maar eens gaan proberen.

[update]
De vijverrubberplaatjes heb ik met Bison Kit op het Lexan gelijmd. Dit is achteraf géén goed idee gebleken. Het Lexan is krom getrokken daar waar ik Bison Kit heb toegepast.
Dus: Lexan en Bison Kit gaan niet samen!

3 opmerkingen:

 1. Quemo,

  Ik fiets nu ook een week of 2 met het vizier, de Wim S variant. Bevalt me echt goed. Veel minder wind "in het gat" en insect-vrij fietsen.

  Klein aandachtspuntje. Ik kreeg door het vizier wat krasjes op m'n lak door trillingen vermoedelijk. Daarom heb ik de rand die op de body ligt voorzien van (witte) pvc tape. Misstaat ook nog niet eens.

  groet,

  Dirk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat betreft die insecten, dat moet ik nog ontdekken maar ik geloof je op je woord. Qua wind maakt het in ieder geval uit.

  Wat betreft die krassen, bij mij zit er al wit PVC stickervel op de body. Misschien nog een keer PVC beschermend PVC erop plakken ;-)

  Maar inderdaad, wit PVC erop misstaat niet :P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Wilfred,
  ik wil graag ook magneetjes op mijn visier plakken, wat voor maat en sterkte heb je gebruikt?
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen