dinsdag 2 augustus 2011

Fisheye lens voor mijn Jumbo #11

Mijn 2 mini HD-camera's doen het best aardig maar ik zou toch wat meer van de omgeving willen filmen. Daarom heb ik destijds een zogenaamde 'jelly fisheye lens' gekocht. Dat is een enorm goedkoop ding maar met kunststof lens. De kwaliteit is niet daverend. Maar voor niet veel meer geld kan je een fraaie glazen variant kopen met glazen lenzen en notabene coating erop.

Ik heb mijne besteld bij Dealextreme.

Om een idee te geven hoeveel effect zo'n lens heeft, heb ik mijn 2 camera's op elkaar geplakt en de ene voorzien van de 180 graden Fisheye lens. Zie hier het resultaat:


Alleen zijn de randen bij de camera met fisheye niet echt scherp te noemen. Desondanks denk ik wel dat het een verbetering is voor de toepassing.

De montage gebeurt trouwens met een metalen ringetje die je op de camera moet plakken (zit 3M dubbelzijdig tape op het ringetje). De lens houdt zich dan vast met een magneet op het geplakte ringetje. Dit zit alleen niet stevig genoeg. Vandaar dat ik nog wat extra versteviging heb gemaakt. Hiervoor heb ik een PVC buisje aan het uiteinde verwarmd. Vervolgens heb ik het zachte buisje om de fisheye lens geschoven en het buisje laten afkoelen. Dan zit het buisje enorm strak om de lens vast. Iets te vast naar mijn zin dus heb ik het buisje vervolgens wat opgeschuurd aan de binnenkant. Na op lengte maken van het buisje heb ik deze op de camera gelijmd met tweecomponentenlijm.

De camera kan ik nu in het PVCstukje drukken:

2 opmerkingen:

 1. Hoi

  Ik bezit een gelijke camera als op de foto. Af en toe heb ik een probleem dat de camera onbenaderbaar is voor de PC en wil dan ook niet meer aangezet worden. Tevens is dat de tijd indicatie weer op 2068 gesprongen. 12 of 24 uur later werkt hij verder wel weer gewoon. Herken jij dit of is dat tat specifiek?

  Ik hoo rhet graag Hgr Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat je beschrijft, komt mij onbekend voor.
  Accu leeg betekent dat de tijd gereset wordt maar dan naar heel wat jaren eerder in plaats van later. Onbenaderbaar komt me ook niet helemaal bekend voor behalve als het ligt aan de bijgeleverde USB-kabel want die is niet altijd van even geweldige kwaliteit naar ik heb begrepen.
  Wat mij opvalt aan de 'Jumbo' in vergelijking met de kleinere variant is dat de knop van de kleine variant heel trefzeker is maar die van de Jumbo minder prettig klikt waarbij ik er soms ook zinloos op gedrukt heb. Nu weet ik dat ik erop moet letten dus komt het niet vaak meer voor.
  Jouw problemen lijken erop maar lijken toch andere te zijn. Je KAN pech hebben met deze camera's.

  BeantwoordenVerwijderen