donderdag 4 maart 2010

Mooi weer, klein stukje om gefietst

Het is vandaag héérlijk weer, een mooi moment om een blokje om te rijden. Vandaar dat ik vanuit het werk via Kampen terug ben gereden.

Vanaf Kampen is het heerlijk doorrijden over de fietsstraat naar Zwolle. Daar heb ik dan ook grotendeels 35 tot 40 km/h gereden.

In 's Heerenbroek komt vanaf een parkeerplaats aan de rechter kant een lichtgrijze Peugeot wat overenthousiast aanrijden en moet even fors remmen omdat hij schijnbaar geen fietser over het fietspad had verwacht.
Ik weet het niet maar ik kreeg de indruk dat hij/zij wel enigszins geschrokken was want de auto blijft nog enige tijd zo stil staan voordat de weg vervolgd wordt.

Bij Westenholte wil ik linksaf slaan om de Rozentunnel in te rijden. Van links komt een stel aanfietsen. Pa met kind in een zitje aan het stuur, moeders daar schuin achter met, ik meen, ook een kind achterop. Het stel wil schuin links oversteken. Ze zetten iets te vroeg de koers in die richting. Verder schijnen ze het ook heel normaal te vinden om door te rijden ook al komt er verkeer van rechts.

Ik ben gewoon, zoals het normaal zou verlopen, voor ze langs naar links afgeslagen. Wel heb ik daarbij m'n bocht iets ruimer gemaakt/moeten maken.
Toen ik het stel voorbij reed mopperde de vrouw: "Moeilijk hè?"
Of ze het tegen mij had of tegen haar man, ik weet het niet. Ik heb wel even aangegeven dat ik netjes richting aangegeven had.

Een eindje verderop nader ik een kruising waarbij het kruisende fietspad voorrang heeft. Een fietser komt van links. Ik rem rustig af. De man neemt het zekere voor het onzekere en dendert niet zonder blikken of blozen door maar houdt ook zéér licht in. Maar zodra hij in de gaten heeft dat ik duidelijk vaart geminderd heb met de intentie hem voor te laten gaan (zoals het hoort), krijg ik een bedankje in de vorm van z'n rechter hand die hij even van z'n stuur optilt en een licht zwaaiend gebaar maakt.

Bij het winkelcentrum aangekomen zie ik dat het markt is. Ochja, het is donderdag.
De ellende van de markt is dat je dan niet meer zonder regels te overtreden verder kan komen met de fiets. Je moet dan bijvoorbeeld via de stoep gaan of op de parkeerplaats aan de verkeerde kant tegen de pijlen infietsen. Dat laatste heb ik de vorige keer gedaan dat ik er langs kwam. Maar helemaal is dat niet goed bevallen omdat ik ineens oog in oog kwam te staan met een enorme SUV die van rechts kwam. Daar ben ik dus voorlangs gereden. Mijn excuses alsnog aan de bestuurder.

Deze keer heb ik daarom besloten om maar iets te doen wat veel automobilisten doen om maar niet om te hoeven rijden: een sluiproute nemen. Welke? Door de parkeergarage heen. Ik heb dat al een paar keer eerder gedaan dus geen punt verder. Steil hellinkje om uit te rijden maar dat lukt nog met voor op het middelste blad (42) en achter op het grootste blad (34 of 36).

Maar zoals ik al zei: heerlijk weer, mooie dag om een stukje te fietsen.

2 opmerkingen:

  1. Dank je... 'k heb denk ik een nieuwe hobby gevonden, crossen in een parkeergarage. Ik vraag me trouwens af of daar ook met een fiets betaald moet worden? Ik kan (waarschijnlijk) toch zo uitrijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar heb ik helaas niet op gelet bij in- en uitrijden. Oorspronkelijk had deze garage geen slagbomen maar die zijn een maand of wat geleden toch geplaatst in verband met massaal sluipverkerend autovolk. Maar om de één of andere reden zijn de slagbomen weer buiten werking en staan dus omhoog. Als ik had opgelet op de hoogte van die dingen, dan wist ik ook direct of ik mogelijk er onderdoor zou kunnen als ze wel omlaag staan.

    BeantwoordenVerwijderen