donderdag 25 maart 2010

Lek en Super Sealant, Perfect Moiree, Spaakbreuk LV7

Zal je net zien. Rijd je tijden met banden waarin Super Sealant zit, rijd je net één dag met banden zonder en staat er een band plat. Dat gebeurde dus vandaag op het werk. De linker voorband stond plat. Ik had al een vermoeden dat er iets niet helemaal in de haak was want het rijgedrag in bochten was vanmorgen heel anders dan vanmiddag. Geen wonder met een enorm brede band waar nog geen 3 bar in zit.

Maar gelukkig, geen lekke band, tenminste.... Ik had een stel oude binnenbanden gemonteerd omdat ik geen geschikte maat meer had liggen. Deze banden hebben alleen geen uitschroefbaar ventiel. Er is dus ook geen antilekvloeistof in gespoten. Maar het lek wat ik had, was een oud, geplakt lek waarvan de plakker bij het zwarte deel helemaal vergaan was. De lucht floot dus gewoon dwars door de plakker heen. Deze band heb ik een enkeltje prullenbak gedaan.

In wat verloren uurtjes heb ik bij de fietsenmaker een stel nieuwe banden gehaald. Heerlijk dikke zodat ze maar weinig zullen rekken in de buitenband. Dat scheelt ook weer lekrijden.
Verder heb ik nog de nieuwe Super Sealant besteld maar dan de raceversie voor hogere drukken. Ik hoop dat ze het spul kunnen krijgen. Ik wacht met monteren van de nieuwe binnenbanden tot de super sealant binnen is.

Ook heb ik de omtrek van de Perfect Moiree opgemeten. De genoemde 1575mm van Ligfiets.net lijkt me aan de grote kant. In eerste instantie heb ik gemeten met 5 bar. Daarbij kwam ik centimeters lager uit dan de genoemde 1575mm. Maar op internet las ik van Wim S. en van Paul D. dat je PM's 47-406 op 6 bar moet zetten omdat hij met 5 bar al 10% zwaarder loopt. Dus heb ik nog een meting gedaan alleen nu met 6 bar.

Ik kwam uit op 1560 mm. Deze maat heb ik nu ingesteld in m'n fietscomputer

Verder heb ik vandaag ook weer linksvoor een spaak moeten vervangen.

De statistieken van de vervangen spaken (met ringetjes):

Rechter voorwiel:
1 spaak met 2 messing ringetjes

Linker voorwiel:
1 spaak met 4 messing ringetjes
7 spaken met 3 messing ringetjes

Kilometerstand: 7895

2 opmerkingen:

 1. Hi Wilfred,
  Ik zie jou zo nu en dan spaakbreuk rapporteren. Ik rij nu 40.000 km velomobiel en ik heb het werkelijk nog nooit meegemaakt.
  Geluk is met de domme :).
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb inmiddels zo'n 48.000 velomobielkilometers achter de kiezen. En in al die kilometers heb ik énorm veel spaakbreuk gehad. En dat met alle 3 velomobielen. Ik houd het er daarom op dat het echt aan mij ligt.

  Maar geluk is met de domme? Dat spreekwoord gaat blijkbaar niet altijd op ;-)

  BeantwoordenVerwijderen