dinsdag 2 maart 2010

Gewoon even wat onderhoud

Vandaag heb ik in een verloren uur weer even m'n fiets op het werk naar binnen getrokken. Ik heb de laatste tijd de indruk dat de spaakspanning wel iets hoger mag. Dus heb ik de fiets op z'n zij gelegd en heb alle spaken een kwartslag strakker gedraaid. Bij beide wielen hoefde ik de boel niet meer verder na te lopen want de wielen waren beide nog netjes zonder slag na bijspannen.

Verder heb ik de remmen ook weer even van wat vet voorzien. Mijn afgezaagde imbussleuteltje deed uitstekend z'n werk. Ik kon deze keer veel gemakkelijker de asbout losdraaien.

Thuis ben ik nog even aan de slag gegaan met WD-40 om de gesmeerde PolyMax kit van de body te verwijderen.

4 opmerkingen:

 1. Hoe merk je dat de spaakspanning wat hoger mag zijn?

  Gr
  Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als de fiets wat dweilerig aanvoelt in bochten. Door vervorming van band danwel het wiel krijg je dat gevoel. Ik heb de laatste dagen al heel wat keren m'n banden gevoeld maar die waren elke keer dat ik voelde nog hard zat. Ook had ik geen gebroken spaken dus zou de volgende mogelijkheid gewoon een iets te slap wiel zijn.

  Als je rustig door bochten gaat zal je het vermoedelijk (bijna) niet voelen maar omdat ik nogal van strakke bochten houd, merk ik het denk ik wat eerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een 'ben je met me eens dat'-vraagje.
  Dat bijspannen doe ik -uitgaande van 'n nog recht wiel- door alle spaken van een bepaalde kant vh wiel met dezelfde richting dezelfde slag te geven te beginnen bij 't ventiel. Daarna de kruisende spaken de andere richting op van dezelfde wielkant.
  Eigenlijk precies zoals je 'n wiel rijgt?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Géééééén idee hoe het eigenlijk moet. Ik kan me zo voorstellen dat je het aan moet pakken op een manier zoals jij beschrijft (of vergelijkbaar). Maar ik ben lui geweest en heb vanaf het ventiel gewoon de velg rondgewerkt to ik weer terug was bij het ventiel en alle spaken een kwartslag gegeven. Mocht het wiel wel een slag vertonen, dan had ik dat naderhand aangepakt. Maar dat bleek dus niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen