dinsdag 21 juni 2011

Hanzeboog

Afgelopen vrijdag was de officiële opening van de Hanzeboog. Ik heb nog getwijfeld of ik na het werk er naartoe zou gaan maar dat is hem niet geworden; in plaats van een feestelijke aangelegenheid heb ik in de kruipruimte de afvoer van de keuken ontstopt. Maar goed, weinig fietsgerelateerd.

Gisteren ben ik heen- en teruggaande over de brug geweest. Ik was wel benieuwd hoe de route is, waar die langs loopt en natuurlijk hoe de brug rijdt.

Op de heenweg was het voor mij even kijken hoe ik op de brug moest komen. Omdat de brug deel uitmaakt van een hoofdroute, dacht ik dat ik op een bepaald punt rechtuit moest. Maar dat was dus niet zo. Maar vanwege een 'wirwar' van wegen kon ik gewoon doorrijden en 2 bochten extra maken.

Tegen de brug op is goed te doen met de fiets maar oooooeeeeeersaai met een velomobiel of andere lage ligfiets. De zijkanten van de brug zijn dicht, handig tegen harde wind maar je ziet ook geen moer.
Ik heb getracht met de achterste camera wat beelden van over de railing te maken door hem in de lucht te houden met m'n hand. Teruggaande gaf dat trouwens een leuke reactie van tegenliggers die dachten dat ik m'n hand naar ze opstak. Maar met de camera in m'n hand kon ik maar net boven de railing uit komen.

Op de heenweg naar beneden gaat heerlijk vlot maar dat plezier wordt snel bedorven door een haakse bocht direct onderaan de helling. Dag mooie snelheid van 50 km/h. Wat nog meer jammer is, is dat deze weg naar de Gelderse Dijk gaat, dat is een redelijk eindje terug. Bovendien moet je ook nog eens een stuk richting Hattem. In vergelijking met mijn normale route over de Oude IJsselbrug is de route via de Hanzeboog maarliefst 3 kilometer langer. Al met al géén geschikte route voor fietsers uit Wezep en Hattemerbroek, die kunnen beter gewoon de Oude IJsselbrug gebruiken.Terug naar huis heb ik de brug dus nogmaals genomen. Toen heb ik direct even een GPS-track gemaakt om de route te bepalen. De gele lijn met zwarte bolletjes is de route via de Hanzeboog. De paarse lijn met zwarte vierkantjes is het traject wat ik normaal afleg via de Oude IJsselbrug.

Verder viel het me op dat het behoorlijk broeierig is op de brug. Wellicht dat dat ook komt door die dichte zijkanten waardoor er minder wind op de brug is. Aan het kaartje kan je al duidelijk zien dat de route via de Hanzeboog beduidend langer is.

De route tussen de Koggelaan en de brug is een belangrijke fietsroute. Alleen mag het fietspad dan wel een stuk breder en mag de begroeiing ook wel beter bijgehouden worden. Het oogt op dit moment niet als een hoofdroute.

Algemene indrukken van de brug:

  • Vanaf afstand een beremooi ding
  • Met een (lage) ligfiets oersaai om over te rijden
  • Voor fietsverkeer tussen Hattem en Zwolle een zeer nuttig ding
  • Voor fietsverkeer tussen Wezep en Zwolle gewoon een omweg
  • Helling is aan beide kanten wel lang maar gewoon goed te fietsen

Voor Hattemerbroek en Wezep zou de brug interesssant kunnen zijn als er een weg rechtstreeks vanaf de brug naar de Oosterse Dijk zou lopen. Maar qua afstand win je er (praktisch) niets mee dus echt veel nut heeft het ook niet.Ik zal maar weinig gebruik gaan maken van deze brug. Ik bekijk hem wel elke dag vanaf de Oude IJsselbrug.

1 opmerking:

  1. Jeeeeeeee, in plaats van dat je nu enthousiast vertelt hoe prachtig mooi de brug bij je fiets kleurt...... ;-) ..

    BeantwoordenVerwijderen