vrijdag 10 juni 2011

Eper Paardenvierdaagse

Wat ik met de Eper Paardenvierdaagse heb? In wezen helemaal niets. Doe mij maar lekker m'n fiets om vooruit te komen; een stuk betrouwbaarder dan een paard, zeker als je zoiets als een velomobiel tegenkomt.

Maar goed, daar hebben we direct al een link. Vandaag kwam ik op de terugweg naar huis ineens twee dames te paard tegen. Toen ik van de IJsselbrug naar beneden reed, zag ik de dames vanaf de verkeerslichten (bij het Engelse Werk) in mijn richting lopen in gestaag tempo. Het voorste paard leek wat schichtig te worden bij het zien van mij (of waarschijnlijker: bij het zien van mijn fiets). Nou kan ik natuurlijk wel dom doorrijden maar omdat ik niet op zeker forse beenlengte kan passeren (uitwijken is vanwege de trottoirbanden tussen fietspad en rijbaan niet mogelijk), heb ik besloten om de fiets aan de kant van de de weg te zetten; links op het fietspad, aan de andere kant dan de dames te paard reden om de afstand zo groot mogelijk te houden EN om eventueel de weg op te denderen mocht het rustig worden op de rijbaan zodat ik die kon nemen. Dat laatste gebeurde niet dus heb ik een minuut stil gestaan om te wachten tot de dames gepasseerd waren.

Maar wat moeten ruiters op het fietspad van de IJsselbrug? Die horen op de rijbaan maar ik kan het ze niet helemaal kwalijk nemen dat ze voor het fietspad gekozen hebben. Maar dan alsnog de vraag: wat moeten ze op de IJsselbrug? Vermoedelijk waren ze op weg naar Epe, waar vanaf afgelopen dinsdag t/m morgen (vrijdag) dus die paardenvierdaagse gehouden wordt. Ook gezien de bagage die ze achterop hebben, lijkt het dat ze aan het trekken zijn en mogelijk komende nacht 'kamperend' willen doorbrengen. Het evenement in Epe lijkt dan een geschikte kandidaat.

Toen de dames mij passeerden, bedankte de voorste ruiter mij nog even met een opgestoken duim.

Graag gedaan.


[update]

Vermoedelijk waren de dames niet op weg naar de Eper Paardenvierdaagse maar naar de sterrit van de NVVR in Kootwijkerbroek. Als dat het geval is, dan mochten ze nog wel een forse eind rijden.

Deze gegevens komen trouwens van het forum van Bokt.nl

[update 2]

Inmiddels is ook duidelijk om wie het gaat. Het waren dus toch dames die op weg waren naar Kootwijkerbroek voor de Sterrit van de NVVR. Een forse onderneming; 7 dagen met de paarden een dikke 200 kilometer afleggen.

Hun weblog valt hier te lezen

5 opmerkingen:

 1. Leuk gedaan zo met de wisseling van muziek en die twee cameratjes zijn echt een verrijking op de blogverhalen.
  Hoe gaat het met de batterijtjes in de camera,s , ik had ergens gelezen dat ze nogal gevoelig waren voor niet op tijd of te vroeg opladen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De camerabeelden maken sommige dingen een stuk inzichtelijker. En soms kom je gewoon leuke dingen tegen.
  Wat betreft de batterijen. Ik heb geen idee hoe of wat. Wel lijkt het erop dat de camera's zelf beveiligd zijn tegen 'overladen'. Ik heb in ieder geval nog geen bol staande batterij.
  Wel is de batterij van m'n eerste camera enorm brak. 12 minuten kan ik er nog wel uit persen maar meer ook niet. De nieuwere camera gaat zo'n 40 minuten mee. De oorzaak van het defect aan m'n eerste camera weet ik niet. Het zou kunnen zijn dat hij wat teveel spanning te verwerken heeft gekregen (rechtstreeks op 5V van USB met een zelfgemaakte kabel), of de nieuwe firmware die roet in het eten gooit (terug flashen naar oude firmware kan helaas niet). Tja, of gewoon een 'maandagmorgenexemplaar'.
  Maar goed, met de boordaccu van Quemo is het niet zo'n probleem. Gewoon direct voeden uit die accu's.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, ja weet ik, moet 'kamperend' zijn: leuk filmpje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha, ik weet wie je bedoelt, maar deze mensen waren niet onderweg naar Epe hoor! Ze zijn een trektocht aan het maken en hebben van donderdag op vrijdag in Hattem gekampeerd en zijn toen weer verder getrokken!
  Heb zelf in Epe meegereden en het is echt niet te doen om dan vanaf Zwolle te paard daarheen te gaan hoor ;)

  Edit: Lees ineens nu ook de update over die sterrit. Weet niet zeker of de trektocht daarheen ging, zou kunnen, maar dan in ieder geval dus niet meer op één dag ;)

  Wel super van je dat je je zo paardvriendelijk hebt opgesteld, kan menig mens nog wat van leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, wat met een paard wel of niet te doen is, ik heb er geen verstand van. Maar met het tempo waarmee de dames reden, zou Epe wel een latertje worden (om over Kootwijkerbroek maar te zwijgen)

  Toevallig wist ik via-via dat die week geen week was om even lekker bij Epe in de buurt te fietsen vanwege het evenement (voor beide partijen niet grappig).

  Vroeger deden mensen enorme afstanden op paarden. Maar goed, verkeer, routes, wegdek e.d. waren anders. Maar nu kom je met de fiets dus een heel stuk verder en vlotter ook :-)

  Wat betreft mijn houding tegenover paarden: hoewel ik er weinig verstand van heb, heb ik toch wel wat basisdingen geleerd van paarden. En ik heb ook al eens met m'n fiets gezien hoe paard-en-wagen ongecontroleerd de hort op gingen, de weg over vlogen, bijna de sloot in denderden etc. Mijn houding was toen niet anders maar zelfs op grotere afstand dan in het filmpje van dit bericht werd het bewuste paard finaal gek in de kop.

  BeantwoordenVerwijderen