maandag 6 juni 2011

Enige tijd geleden schreef ik over de magneetbevestiging van mijn 2 sleutelhangercamera's. Ik heb bekeken hoe trilbestendig de bevestiging is en ook hoe gemakkelijk het los laat (of niet).
Vandaag heb ik onbedoeld de bevestiging nog wat uitgebreider getest op hoe gemakkelijk het los laat bij schokken.

Onderweg was ik ingehaald door een brommerrijdster. enige tijd later had zij bij verkeerslichten wat oponthoud, waardoor ik naast haar kwam te rijden. Niet veel later moeten de brommers zich voegen bij de fietsers. Omdat ik daar op dat moment reed, moest ze achter mij het fiets-/bromfietspad op. Enigszins last van BVS (brommer voorblijf syndroom.... ja, we blijven bezig met afkortingen), heb ik getracht voor haar te blijven. Achteraf gezien waarschijnlijk ten overvloede want we reden een 30-zone binnen. Deze brommerrijdster lijkt zich beter te houden aan de snelheid dan het gros van de brommerrijders. Maar direct werd ook duidelijk dat ik me niet aan die 30-zone gehouden heb. Even later komen 2 drempels vlak achter elkaar, gevolgd door een kruising. Van beiden ben ik me bewust dus daar zit het probleem niet. Maar wel in het feit dat ik de drempels nu vlotter heb genomen dan ooit tevoren.

Ik kan zeggen dat die drempels met 30 goed te nemen zijn en met 35 vast ook wel. Wil je er harder overheen, dan zal je héél wat harder moeten gaan want 40 à 41,5 km/h is géén goed idee. Bij de eerste drempel stuiter je omhoog. Alleen de combinatie van omhoog stuiteren, snelheid en weer omlaag komen is zodanig dat je ongeveer op het opgaande vlak van de 2e drempel terecht komt. Gevolg is een 2e stuiter die nog een stuk heftiger gaat. M'n achterwiel kwam los en de neus aan de grond. Gelukkig is de Quest tot dusver altijd mooi koersvast gebleven, ook in de lucht.


Hoe dan ook, dit is niet voor herhaling vatbaar. Volgende keer toch maar met lagere snelheid eroverheen. wat vanwege de 30-km-zone zowiezo een beter idee is. Dat het een 30-zone is, is overigens niet geheel duidelijk. Er staan wel strepen op het wegdek maar het bord staat achterstevoren gedraaid (door een stel onverlaten gok ik). Ik kom hier dagelijks langs maar dat het 30 is, is me eigenlijk nooit bewust opgevallen.

3 opmerkingen:

 1. Hoi,

  Er zijn soortgelijke drempels waar je de Quest met deze snelheid in de kreukels rijd. Deze drempels (bijvoorbeeld bij Kijkduin,Den-Haag op het fietspad in de duinen) kan je niet eens stapvoets nemen zonder de grond te raken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Wilfred, een vliegende vis maw :-)
  ik zie ook dat waar op het rode fietspad de strepen zijn geschilderd mooi het getal 30 op de grond geschilderd staan ;-)
  Teun-wat nou 30?? Enkel als er véél wind tegen is!

  BeantwoordenVerwijderen