donderdag 29 april 2010

Wat ze zeggen en doen. Eindelijk de oorzaak gevonden

Vandaag op de terugweg van werk naar huis reed ik rustig over het fietspad. Ik had geen puf om 40 km/h te rijden dus koos ik voor het fietspad. Dat is al vaker geen verstandige keuze gebleken maar vandaag heb ik eindelijk het antwoord gekregen over de oorzaak.

Fietsers zullen het wel herkennen. Rijd je op het gescheiden fietspad. Je nadert een zijweg waar je voorrang op hebt (haaietanden in die zijweg). Een auto komt uit de zijstraat aanrijden en stopt voor de haaietanden van de rijbaan. Hiermee wordt het fietspad geblokkeerd.

Vandaag was het ook weer raak. Bij de snackbar en de oude Kazerne rijdt een auto het fietspad over en stopt. Ik gebruik m'n claxon ten teken dat hij niet de enige verkeersdeelnemer is die daar aanwezig is.
De bestuurder heeft z'n raam open en kijkt opzij en zegt sorry, hij had me niet gezien. Dat wil ik wel geloven.
Maar enkele tellen later komt de man met de uitleg en daarmee ook de oorzaak. Ik raad alle fietsers en ligfietsers dus aan om dit even goed in je op te nemen zodat je deze situaties in het vervolg kan voorkomen.

De uitleg van de man:
"Je fiets is oranje en het fietspad ook, daarom ben je slecht zichtbaar!"

Deze had ik nog niet eerder gehoord. Maar inderdaad, mijn fiets is oranje. Ik ben niet kleurenblind en meen toch echt dat het fietspad waar ik op dat moment reed, toch meer naar het rood neigt. Maar goed, een redelijk deel van de mannen is kleurenblind en kan roodtinten soms slecht onderscheiden.
Maar wees dus gewaarschuwd, het is dus je eigen schuld als ze je niet zien want het ligt aan de kleur van je fiets.

Dat ik onder bomen reed en m'n verlichting aan had terwijl een fietspad geen verlichting heeft, doet natuurlijk niet ter zake. De man had ook aangegeven dat hij meer op de rijbaan lette. Maar ook dat doet niet ter zake. Dat ik tegen z'n achterhoofd zat aan te kijken doet ook niet ter zake. En dat hij met z'n ene hand z'n mobieltje aan z'n linker oor had waardoor hij mogelijk ook wat meer afgeleid was, doet ook niet ter zake. Nee, het is de kleur van m'n fiets wat de oorzaak is.

Moet ik er wel bij zeggen dat het punt niet echt gelukkig is. Zowiezo observeren veel automobilisten veel te weinig het fietspad maar dat is op deze plek nog wel een stuk lastiger. Het fietspad en de zijweg liggen strak tegen de erfgrens van een perceel. Wil een automobilist daar fatsoenlijk het fietspad afspeuren, dan moet hij haast wel met de neus van z'n auto al een deel het fietspad oprijden. Helemaal kwalijk kan ik het hem dus niet nemen. Ik ben er op die plek ook heel erg op bedacht dat zoiets kan gebeuren.

Niet veel verder was het weer raak met een andere auto. Ik reed daar trouwens niet op een fietspad maar op klinkers. En weer niet veel verder zag ik de fietser voor me achter een auto langszwalken die ook dwars op het fietspad bleef stilstaan.
Maar goed, bottom line: de kleur is de oorzaak..... toch?

2 opmerkingen:

  1. Ik ben behoorlijk zwak met kleuren correct benoemen, maar zie gewoon full colour, alleen wel anders.

    Maar goed, mijn Mango en Fuego zijn wit, dus ik zal op mijn hoede zijn op beton paden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn reactie is tegenwoordig standaard: "Oh, niks aan de hand hoor, ik zag dat u mijn kant niet opkeek". Werkt meestal uitstekend.

    BeantwoordenVerwijderen