vrijdag 30 april 2010

Op verzoek: kabelloop Jagwire

Ik heb van Maarten een vraag ontvangen bij mijn vorige weblogbericht. Hij wil graag weten hoe de Jagwire kabels worden gemonteerd.

Binnenin de fiets ziet het er niet anders uit. Vanaf het stuur gaan de kabels via dezelfde gaten de tunnel in tussen de wielkasten.

Waar de kabel de tunnel binnenkomt, gaat hij helemaal naar de bodem en onder de middelste stuurstang door om vervolgens naar de voorkant van de tunnel te lopen. De foto is van de rechter kant geschoten. Ter oriëntatie: de staart van de fiets zit op de foto links, de neus zit dus rechts:


Omdat het op de foto slecht te zien is, hierbij nog een licht bijgewerkte foto waarbij ik de middelste stuurstang blauw gemaakt heb en de kabel rood:


Vervolgens loopt de kabel naar boven langs een plooi in de wielkast:


De tiewrap heb ik vervangen. Ik had eerst een zwarte gemonteerd maar die valt op de foto bijna niet te zien dus heb ik er een gele voor in de plaats gezet. Deze tiewrap zit door een 3mm gaatje op ongeveer 10cm vanaf de bodem. De kabel hier inkleuren lijkt me niet nodig.

Daarna gaat de kabel dus naar boven en maakt een bocht naar achteren om tussen de veerpoot en het wiel door te lopen (voorheen liep de kabel achter de veerpoot langs):


Ook hierbij even een ingekleurde foto waarbij de kabel weer rood is. De veerpoot heb ik groen gemaakt:


En uiteraard gaat hij dan naar het remheveltje.
Bij het remheveltje zet VM.nl de kabel ofzo nog vast met een tiewrapje alleen hoe is me niet duidelijk geworden. Ik heb net wel even wat zitten kijken over hoe of wat en ik gok dat het ronde busje wat dwars op het remheveltje zit, dat die met een tiewrap vastgezet wordt maar zeker weten doe ik het niet en HOE hij dan vastgezet wordt, weet ik ook niet.

Tot slot nog even een foto van de tiewrap zoals je het via de voetgaten ziet:


Deze foto is geschoten via het linker voetgat, vanaf de linkerkant van de fiets geschoten. Je kijkt dus tegen de rechter wielkast aan. Het gele stipje is het kopje van de tiewrap.

De kabels heb ik verder niet voorzien van vet. In het verleden heb ik wel vaker gebruik gemaakt van dat witte vet wat speciaal voor kabels om te voorkomen dat er water in de kabels kwam. Maar de remwerking wordt er niet beter op heb ik het idee en vastgevroren kabels heb ik afgelopen winter geen last van gehad dus daarvoor hoef ik het ook niet te doen. Gezien zowel de binnenkabel als de buitenkabel van een teflonlaag voorzien zijn, glijdt dat als de beste.
Nee, geen vet dus.

Ik hoop dat het zo duidelijk is. Knutsel-ze

6 opmerkingen:

 1. Hoi Quemo,

  Wat heb je het prachtig in beeld gebracht!! Heb je ook vet gebruikt voor de binnenkabels??

  Bedankt!

  Groeten Marcel Quest 342

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, ik heb geen vet gebruikt. Helemaal vergeten dat te beantwoorden. Heb ik nu alsnog in het originele bericht gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Quemo,

  Nogmaals bedankt!! Ik ga meteen aan het knutselen en ik zal geen vet gebruiken...

  Groet, Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tromm (vd 451 band) zegt dat ze 'm "niet hebben".
  Maar er stonden veel klanten in de zaak...dezelfde verkoper die me 'n gratis buitenband meegaf wist wel waar ik 't over had met Jagwire "Shimano huppeldepup".
  Maar iets besteld kon er nu kennelijk niet meer worden.
  Dan ben ik zo'n zaak graag weer gauw uit ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Velomobiel.nl kan je er wel aan hebben. Maar Jagwire is volgens mij echt niet van Shimano :)

  BeantwoordenVerwijderen