vrijdag 24 april 2009

Statistieken, maximum en MIS

Ik heb een tijdje m'n fietscomputer niet gereset met het gemiddelde, afstand, etc. Daarom staat er nu een gemiddelde van 29,9 km/h (vanmorgen op het werk 30,00 gemiddeld maar dat is vanmiddag dus minder geworden) over een afstand van 129 kilometer aan woon-werk-ritjes. Dat is dus enorm veel sneller dan met de Versatile. Met de Versatile heb ik wel een keer een hoger gemiddelde gehad op m'n woon-werk-route maar dat was echt uitzonderlijk.

Nog wat statistieken. M'n gemiddelde kadans is 83 geweest over die afstand.
Inmiddels heb ik 1368 kilometer gefietst met Quemo.
M'n maximum snelheid op vlakke weg en op eigen kracht is 53,68. Dit is met dank aan de mountainbiker die me net tegen de Twistvlietbrug in kwam halen.
Even daarvoor reed ik achter een oud heerschap langs de bussluis. Ik moest toen tegen de brug optrekken met een beginsnelheid van misschien 10 km/h. Er bruut aanzetten deed ik niet totdat de mountainbiker in z'n strakke lycra pakje mij in kwam halen en een gedrag vertoonde wat mij deed denken aan iemand die 'die ligfietser' wel even eruit zou rijden.

Tja, daar ga ik maar al te graag op in, zelfs tegen de bult op. Acuut gevalletje MIS dus (mountainbiker inhaal syndroom). Dus ik heb hem aangetrapt en op het moment dat ik bijna bovenop was en hij helemaal bovenop, reden we beiden 30 km/h. Hij gluurde stiekum wat over z'n schouder om te zien of dat oranje gevaarte hem nog volgde.
Vervolgens had hij éven gelegenheid om een beetje uit te lopen omdat hij eerder van de helling af ging. Dat kan Quemo ook. Goed, het op gang komen gaat een tikkie trager, zeker met een zware fototas in de staart. Maar op gang komen wil hij wel.

Heuveltje af moet ik inhouden omdat er een bocht nadert naar het Twistvlietpad. Mogelijk (eh hopelijk) zou hij daar ook naartoe gaan. Aan het begin staan paaltjes en die wil ik liever niet raken met de fiets. Voorzichtigheid geboden dus.

De man rijdt gelukkig ook het Twistvlietpad op. Ik volg hem en dender met misschien 35 km/h tussen de paaltjes door. Gelukkig ken ik de situatie maar al te goed omdat ik hem elke dag rijd.
De man heeft door dat ik nog steeds achter hem zit. Hij zet vervolgens alles op alles en komt uit z'n zadel. Z'n fiets heen en weer zwiepend in de geest van de beelden die je op TV ziet als wielrenners een eindsprint inzetten. Hij trekt door naar 49, misschien zelfs 50 km/h. Hoe ik wat weet? Tja.... gewoon volgen. Alleen bij 50 km/h ging hij echt tot het gaatje qua snelheid want er kwam niets meer bij. Ik had nog wel puf om even door te versnellen en zag vervolgens 53 km/h op m'n teller verschijnen. Ik stak hem voorbij en direct hield hij z'n benen stil. Jammer maar helaas.... hij heeft toch het onderspit moeten delven. Maar hoe dan ook: een zéér dappere en geweldige poging! Was ik met de Versatile geweest, dan had hij het gewonnen. Hier is het toch de machine die de beslissende factor is geweest.
Maar ik heb hem dus volledig zoek gereden want een Quest gaat nog wel even door als hij eenmaal op gang is. Hij stopte met trappen en werd zéér rap enorm veel kleiner in m'n achteruitkijkspiegel.

Had hij trouwens nog wel even door willen gaan, dan had dat gekund. Ik reed nog op het middelste blad en had dus nog het grootste blad over. M'n kadans lag (even snel rekenen) zo ongeveer op 110 omwentelingen per minuut. Zou ik dat ook redden met het grootste blad, dan zou ik op 65 km/h uitkomen. Maar goed, ik weet niet of ik dat red.

Maar duidelijk is dat ik de 53,68 km/h dus wèl kan redden. En wat betreft de term MIS. Het heeft natuurlijk als woord ook een betekenis. Alleen is dat dus iets wat ik uit kan spreken naar de dappere mountainbiker.

6 opmerkingen:

 1. Ik lees trouwens je vragen omtrent hartritme en heb daar net 2 artikelen over gelezen waar je misschien wat antwoorden in vindt; http://noorderlicht.vpro.nl/noorderlog/bericht/41857566/
  en: http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/39678034/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je voor de artikelen. Kopiëren en plakken werkt om de één of andere reden niet maar de nummers handmatig plakken in een artikel/bericht van de website werkt om één of andere reden weer wel.

  Antwoorden geven op m'n vragen doen de stukjes niet maar interessant om te lezen is het zeker wel (ik heb direct heel wat meer artikelen doorgesnuffeld)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah, dat soort fietsers kom ik graag tegen, maar ze zijn zo zeldzaam... Ik droom er zelfs over tijdens het fietsen: http://quest284.blogspot.com/2009/04/het-leven-slaat-terug.html

  Groet, René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kom ze ook graag tegen en inderdaad, ze zijn zó zeldzaam helaas. Maar ik had je bericht al gelezen en ook op gereageerd.

  Jouw droom is voor mij dus eindelijk weer een keer uitgekomen, tenminste, aardig in de geest van je droom.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Quemo, natuurlijk jij bent ook wfvn.... Groet, René

  BeantwoordenVerwijderen