woensdag 1 februari 2012

Toch een klittenbandje

Ik had het al een tijdje in de planning: een klittenbandje aan de voorkant van de racekap. Bij het magneetdekje had ik dat ook al. Bij het dekje was het doel om bij wind het dekje op te vangen mochten de magneten onverhoopt loslaten. Nou is dat laatste nooit gebeurd maar toch heb ik een reden om bij de racekap alsnog het klittenbandje aan te brengen.

Zowiezo kan hij ook als 'zekering' dienen maar voornaamste reden is dat ik wel graag een 'handvat' heb aan de onderkant van de racekap. Bij wind is het soms lastig om de racekap te plaatsen als de wind eronder komt. Een handvat aan de onderkant is dan best welkom.

Vandaar:


De magneten zitten erop om het klittenband mooi strak tegen de kap te klemmen terwijl de tweecomponentenlijm tussen klittenband en kap bezig is uit te harden. De magneten heb ik inmiddels verwijderd en een extra lange strook klittenband gereed gemaakt om aan het korte stukje te monteren om eventueel als zekering te dienen.

Ik heb trouwens wel de zachte variant tegen de kap gelijmd terwijl Velomobielonderdelen juist de harde versie gebruikt op die plek. Ik heb de zachte variant geplaatst om de kans op krassen op de neus van de fiets te verkleinen op de momenten dat de racekap op de neus van de fiets ligt.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Quemo,

  Volg al enige tijd met interesse je blogs over de magneten, aangezien ik zelf overweeg om ook magneten in schuim- en racekap te maken. Een paar vragen waar ik hoop dat je me verder mee kunt helpen als ervarings deskundige:)
  - Welke afmetingen / kracht hebben de magneten die je gebruikt?
  - Hoeveel heb je er uiteindelijk in je racekap geplaatst om deze stevig vast te zetten?
  - Hoe monteer jij de magenten onder de ronde rand van het instapgat?

  Hoop dat je me wat stappen verder kunt helpen.

  Groet,

  Michiel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Michiel,

  De magneten:
  1,5cm diameter
  0,5cm dik
  Trekkracht ongeveer 4,5kg of 5,3kg; ik weet niet meer waar ik ze vandaan heb:

  http://www.supermagnete.de/dut/S-15-05-N

  http://www.magnetenspecialist.nl/?catalogproduct/1371322/SCHIJFMAGNEET+15x5mm.aspx

  Ik meen bij supermagnete.de dus 4,5 kg

  Onder de raekap heb ik er 10 geplaatst

  Wat betreft monteren onder de ronde rand, ik neem aan dat je doelt op de ronding wat mogelijk een probleem zou zijn? Geen probleem. Ik had ook 2cm magneten kunnen kiezen maar dan zou je dus wel met die ronding te maken krijgen.
  Met de 1,5cm magneten gaat dat probleemloos. Gewoon een klodder Bison Polymax op de magneet en dan tegen het vlakke deel van de ronding plakken. Er is een strook rondom het instapgat waar het deksel (schuim of racekap) gewoon vlak op de rand ligt en dus niet met een ronding in aanraking komt. Daar plaats je dus de magneten.
  Tip: bepaal eerst waar je de magneten wil hebben qua afstand ten opzichte van elkaar. Kit dan de magneten op de gewenste plekken tegen de onderkant van de rand van het instapgat. Doe andere magneten aan de buitenkant (waar de kap komt te zitten) tegen de magneten zodat ze aan de binnenkant mooi strak tegen de body gedrukt worden. Ook kan je dan mooi zien of ze op het vlakke deel zitten.
  Eenmaal droog kan je kit op de magneten doen die op het instapgat liggen en leg dan het deksel erop. Doe nog een set magneten weer op het deksel zodat die weer tegen de 2e set magneten gedrukt wordt. En dan laten drogen...... en dat is lang wachten...... lang....... Neem daarom ab-so-luut de sneldrogende variant van de Polymax of doe het eventueel met 2-componentenlijm. Ik denk haast dat ik dat zelf de volgende keer ga proberen bij de magneten tegen de onderkant van het deksel (in verband met drogen dus). Aan de onderkant van het instapgat gaat de Polymax uitstekend.

  Het kan wijs zijn om even een dun laagje plasticzak of aluminiumfolie tussen magneet en rand van instapgat te doen zodat als je morst, je niet op de body van de fiets morst.

  Voor de positie van de magneten kijk even op
  http://velomobielfan.blogspot.com/2012/01/racetourkap-ontvangen.html

  Let op: aan de achterkant van het deksel, bij de uiterste punten zitten de laatste 2 magneten, die zie je op de foto slecht. Bij het zwarte stuk van m'n fiets aan de zijkant heb ik bewust géén magneten gedaan omdat daar m'n broekzak langs komt met daarin de diverse pasjes met magneetstrip. Die houd ik liever bij die sterke magneten uit de buurt.

  Je kan overwegen om even alle magneetberichten te lezen van begin tot einde:
  http://velomobielfan.blogspot.com/search/label/magneten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Quemo,

   Bedankt voor de uitgebreide reactie en de duidelijke uitleg! Heb inmiddels de magneten besteld en ga komende week aan de slag ermee.

   Vrolijk pasen. Groet,

   Michiel

   Verwijderen