donderdag 17 november 2011

Op een duister pad

Al eerder heb ik een verzoek gekregen om een bepaalde situatie op film te zetten. Deze week kreeg ik weer een verzoek. Het ging nu om het fietspad 'Parallelweg' tussen de Hanzeboog en de Koggelaan.
Een fietsster komt daar regelmatig overheen op haar fietsritje tussen Hattem en Zwolle. Ze doet dit ook in het donker maar vindt dat niet aangenaam. Het fietspad is op sommige plekken 'aardedonker' en de hekken staan dicht langs het fietspad. Er is daar geen verlichting aangebracht.
Haar zorgen (om zichzelf en anderen) heeft ze bij de gemeente neergelegd. Die meent echter dat langs dat fietspad geen verlichting nodig is. Het fietspad loopt immers vlak langs het rangeerterrein van de NS en op dat rangeerterrein staan voldoende lichten. Die lichten zouden volgens de gemeente voldoende strooilicht geven om ook het fietspad te verlichten.
De dame krijgt dus geen gehoor bij de gemeente en klopt nu bij de Fietsersbond aan.

Ik heb de proef op de som genomen en ben gisteren 2x van de Hanzeboog naar de Koggelaan gereden. Eerst overdag, daarna in het donker.

Ik sluit me graag bij de mening van de briefschrijfster. Het is daar inderdaad aardedonker. Het strooilicht wordt voor een groot deel tegengehouden door de (met groen bedekte) hekken die tussen fietspad en rangeerterrein staan. Verder viel me op dat het fietspad ook 2 slechte plekken heeft. Dat ze zich op dat duistere pad, tamelijk ver van de 'bewoonde wereld', niet veilig voelt. Ik was in ieder geval blij met m'n stel ogen die in het donker betrekkelijk goed functioneren. Ik ken mensen die met wat meer licht al problemen hebben met het zien.

Maar oordeel zelf. De 2 filmpjes heb ik getracht met dezelfde snelheid van 20 km/h te rijden voor een zo goed mogelijk vergelijk. Verder is startpunt en eindpunt gelijk genomen. Resultaat zijn 2 filmpjes die respectievelijk 5:05 en 5:09 duren; slechts 4 seconden verschil dus op 5 minuten tijd.

3 opmerkingen:

  1. Als ik een vrouw was zou ik daar s,avonds ook niet willen rijden , zelfs niet met verlichting langs het fietspad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Links zou zich idd gemakkelijk iemand schuil kunnen houden. Lijkt me als vrouw niet zo'n prettig idee nee...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Video op een DVDtje branden en alle gemeenteraadsleden een DVDtje in het postvakje geven.

    BeantwoordenVerwijderen