vrijdag 14 juni 2013

Koptelefoon

Als ik fiets heb ik graag een koptelefoon in m'n oren. Waarom? Ik heb dan kleinere kans op gehoorbeschadiging. Kleinere? Ja! Windruis langs m'n oren is dermate groot dat ik met koptelefoon (in-ear) met muziek minder geluid in m'n oren krijg dan zonder koptelefoon met windruis. Muziek zet ik zo zacht mogelijk dat ik het nog wel hoor maar ook de omgeving nog hoor (de motoren van auto's hoor ik doorgaans nog, elektrische exemplaren uitgezonderd)

Vorig jaar heb ik mij een leuk geval uit China aangemeten. Maar de geluidskwaliteit was niet echt daverend. Afgelopen december heb ik toen een nieuwe gekocht, wederom uit China. Mooi bluetooth geval zodat ik draadloos verbinding heb met m'n mobiele telefoon voor muziek (of navigatie-instructie). Goed geluid (ik ben geen audiofiel dus wie weet is het brak geluid maar ik ben tevreden, daar draait het om). Maar helaas, twee weken geleden heeft hij de geest gegeven. De Li-Po accu die erin zat was 2x zo dik geworden. Kortom: gasontwikkeling en dus 'dood'.

Ik heb een nieuwe besteld. Qua model dezelfde als de vorige alleen deze is in-ear terwijl de vorige wel in de schelp zat maar niet in de gehoorgang. Alleen heeft het huidige model het probleem dat de bouw niet past bij mijn oren. Ik hoor er bijna niets doorheen terwijl hij maximaal hard staat. Blijkbaar gaan de in-ear buds niet recht in m'n gehoorgangen. Tilde ik de buds uit m'n oren, dan was het geluid véél te hard. Dus moest er wat aan de vorm gedaan worden.

En daar hebben we een verfstripföhn voor. De koptelefoon heb ik aan beide uiteindes 2 nieuwe knikken gegeven voor een perfecte pasvorm. Eerst heb ik de earbuds verder naar binnen gebogen waardoor ze schuin omhoog zijn gaan wijzen in plaats van horizontaal naar elkaar toe. Rechts (zwart) de oude, links (rood) de nieuwe (ze liggen overigens op de kop):


Deze koptelefoons zitten aan de achterkant van m'n hoofd ook niet altijd even goed. Vaak steekt de achterkant een centimeter of 2 achter m'n hoofd uit in plaats van dat hij tegen m'n hoofd rust. Dus nog een 2e knik aangebracht om hem verder achterover te laten zakken:


Een spiksplinternieuwe bluetooth koptelefoon die ik even grondig bewerkt heb. Zonde? Neuh, hij past nu perfect. Op maat gemaakt :-) En in verband met de kosten hoef ik het ook niet te laten te proberen de boel naar m'n zin te maken. Lang leve Ebay. €12,69 inclusief verzendkosten maar zonder energiekosten voor de föhn :P voor die kosten durf ik de verfföhn er wel op te zetten.

De oude koptelefoon ga ik overigens nog wel trachten in ere te herstellen. Hij heeft dus een nieuwe accu nodig. 1 euro. Verder nog 2 nieuwe speakertjes. Dat worden donorspeakertjes uit andere oude koptelefoons met kabelbreuk in het snoer. Mocht dat niet lukken, dan bouw ik hem gewoon om tot bluetoothmodule om in de aux-in van de boxen op m'n werk te drukken. Leuke bluetoothontvanger met bediening om gemakkelijk m'n eigen muziek te luisteren op het werk.

4 opmerkingen:

 1. Die earbuds kun je ook voor een grijpstuiver los kopen ;) of passen die niet op die chinese dingen?
  Zo'n draadloos geval is misschien nog wel een goede optie, ik ben altijd met het snoertje aan het vechten onderweg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De earbuds zijn het probleem niet. Ik heb ze ook nog wel _ergens_ liggen. Nee, het gaat echt om de speakertjes. Maar ook die zijn snel te regelen met behulp van oude of el-cheapo koptelefoontjes.

  Maar dat geklier met die snoertjes was mijn reden om over te stappen op BT. Heb je je mobiel bij je (in een hoesje aan je riem bijvoorbeeld) dan valt het nog wel mee maar zeker als je je mobiel op het dashboard gaat gebruiken voor navigatie e.d., dan wordt het vervelend als je het snoer hebt bungelen tussen je hoofd en het mobieltje op afstand. Zeker bij m'n Versatile is het me al vaker gebeurd dat m'n hoofd naar voren werd getrokken toen ik de klep opensloeg want daaraan zat m'n mobieltje die dus meebewoog en daarmee ook het snoer en vervolgens mijn hoofd.
  Of bij het uitstappen vergeten dat dat kabeltje zit tussen je hoofd en de fiets. Niet handig gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik draag ook altijd in-het-oor doppen op mijn forenzenligfiets, luisterend naar Radio 1. Op mijn Fujin SL2 raceligfiets draag ik nooit oordoppen; door het harde windgeruis (vanwege de hoge snelheid) hoor ik niets van het Radio 1 programma, tenzij ik het volume oorbeschadigend hard zet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En dan is het dus juist de truc om een geschikt stel oordoppen te nemen die de windruis dermate verminderen dat je met een acceptabel muziekvolume kan rijden.

  Met oordopjes met muziek krijg ik werkelijk minder herrie in m'n oren dan zonder terwijl ik omgevingsgeluid nog wel kan horen (welliswaar minder)

  BeantwoordenVerwijderen