woensdag 15 mei 2013

OV of VM?

Openbaar Vervoer of VeloMobiel, that's the QUESTion

Vandaag mocht ik weer 1 van de 2 jaarlijkse ritjes naar Rijssen maken voor het werk.
In Rijssen bleek ook een andere collega uit Zwolle te zijn. Zij was met het OV naar Rijssen gekomen, ik met de fiets.

Ik heb gewoon lekker m'n route gereden. Heenweg heb ik gemeten vanuit hartje Zwolle naar mijn bestemming in Rijssen. Terug ben ik naar huis gereden. Gegevens van de 2 ritten:

Heenweg:
gemiddelde snelheid van 31,3 km/h
bewogen gemiddelde van 31,8 km/h
afstand van 41,7 kilometer
bewogen tijd: 1:18
totale tijd: 1:19

Terugweg:
gemiddelde snelheid van 31,4 km/h
bewogen gemiddelde van 33,4 km/h
afstand van 44,9 km (hier mist overigens een klein stukje)
bewogen tijd: 1:20
totale tijd: 1:25

Met name de terugweg is dus best aangenaam te noemen qua bewogen gemiddelde. Maar ik ben de nodige tijd kwijt geraakt bij het oversteken van de weg in Nijverdal onder aan de bult (bovenaan hebben ze aan de rechter kant nog altijd de boel afgezet) en ik heb een spoorwegovergang en wat verkeerslichten tegen gehad.

Maar vlak voor ik dit bericht wilde typen, bedacht ik me hoe het zou zijn gegaan met het OV.
Een rit tussen huis en de plaats van bestemming is nagenoeg net zo lang qua tijd. Een rit van huis naar de plaats van bestemming duurt 1:22 tot 1:24 volgens de website van OV9292 dus ontloopt het elkaar maar weinig. Maar in dat geval: doe mij maar m'n fiets.

7 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens, tenzij het écht heel veel tijd extra gaat kosten of als er iemand mee gaat, er passen er helaas geen 2 in de fiets :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig, ik had net zo´n bericht klaar staan. Precies hetzelfde onderwerp. Met exact dezelfde conclusie. Dan moet het wel kloppen. Ik heb het net gepubliceerd op http://mooigeelisnietlelijk.blogspot.nl/2013/05/ov-of-vm-versie-2.html

  groet,
  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fantastisch vervoermiddel die VM. En als je Pauls gemiddelde snelheid van 45 km/h zou fietsen zou je het openbaar vervoer helemaal verpleterend verslaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, maar dan zal ik eerst een sterkere rijder moeten worden en dat gaat denk ik niet snel gebeuren. Maar inderdaad, dan zou de boel verpletterd worden, dan zou het OV zo'n 30% trager zijn.

  Maar dan nog..... als mijn collega net de bus mist en een half uur moet wachten.........

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eigenlijk wel heel teleurstellend voor het OV.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helaas gaat dit voor mijn woon-werk verkeer niet op:

  Mijn w-w is van Zaandam naar Hoofddorp (26 kilometer)

  Met de velomobiel fiets ik ongeveer 53 minuten. Er zit echter een pont in, die ongeveer een kwartier kost. Verder moet ik mij op mijn werk opfrissen en omkleden (10 minuten). Dus alles bij elkaar kost deze tocht mij 1.18 minuten. Met name Amsterdam-West kent nogal wat bochtjes, optrekken, afremmen en natuurlijk drempels.

  Met de trein is het heel anders: Ik heb ongeveer 12 minuten nodig om van huis uit in de trein te komen, die kost 25 minuten en dan nog 2 minuten lopen naar kantoor. En verder hoef ik mij niet om te kleden. Dit houdt in dat als ik met de trein reis ik twee keer zo snel op kantoor ben als met de velomobiel.

  Maar het is wel erg fijn buiten te zijn en het is goed voor de conditie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, dan heb je wel een héél gunstige verbinding. 2 minuten lopen van station naar werk en 12 minuten van huis naar trein. Dat red ik niet.
  De 12 kilometer die ik naar m'n werk moet fietsen. Dat doe ik doorgaans in 25 minuten maar het kan heel wat vlotter.
  OV kost me 40 minuten met als nadeel dat ik ook aan vertrektijden/aankomsttijden vast zit dus mag er nog tijd extra gerekend worden. Op die 12 kilometer ben ik met de velomobiel 2x zo snel.

  Jouw 'verlies' heb ik niet want omkleden op het werk doe ik niet (en ja, ik ben wel okselfris met dank aan Syneo5 en Nivea Silver Protect) en sneldrogend shirt

  BeantwoordenVerwijderen