vrijdag 25 maart 2011

Grappenmaker

Vanmorgen heb ik een fraai staaltje 'nonchalant fietsen' meegemaakt.

Ik had net m'n oudste dochter bij de VSO afgezet. Daarna ben ik met m'n andere dochtertje doorgereden naar het kinderdagverblijf. Het was niet druk maar rustig was het ook niet. Een paar fietsers reden voor me en een auto wilde inhalen. Op dat moment leek het mij het meest verstandig om maar gewoon op de fietsstrook te blijven en snelheid aan te passen aan de fietsers voor me.

Op een gegeven moment nader ik de parkeerplaats van het winkelcentrum. Hiervoor wordt de rijbaan opgesplitst in 2 rijrichtingen. Op het midden staat bord D1d, welke aangeeft dat je verplicht rechts moet aanhouden.
Een aantal meter na dit bord kuist een fietspad de rijbaan. Ik moet daar links.
Omdat de auto inmiddels gepasseerd was en er daardoor ruimte zat was, besloot ik de fietsers in te halen. Omdat ik toch linksaf moest leek me dat geen probleem. Maar op het moment dat ik vlak voor het bewuste bord was, besloot het heerschap op de fiets voor me om ook ineens links te gaan rijden. Waarom hij zo ver naar links ging werd ook snel duidelijk want hij negeerde het bord D1d en knalde links langs de rijbaanscheiding het fietspad op in de richting die ik ook wilde.

Na deze snij-actie ben ik na rechts passeren van D1d ook linksaf het fietspad opgereden.
Even later naderde ik de eerder genoemde fietser en wilde hem gaan inhalen. Mijn snelheid lag niet echt hoog met 25 km/h (en dat was maar goed ook). Het heerschap op de fiets ging steeds verder rechts rijden en remde wat af. Hij leek te willen gaan stoppen ofzo.
Ik begon de inhaalactie waarna hij ineens, zonder omkijken, aangeven of wat-dan-ook, z'n stuur om naar links en wilde schijnbaar keren. Ik ben bruut afgeremd, heb de claxon ingeramd en even heel hard (en een tikkie boos) 'YO' gebruld. Dat had effect want de man ging vol in de ankers waarbij z'n achterwiel los kwam van de grond. Hij stond in ieder geval nog zodanig op tijd stil dat ik hem kon passeren.

Maar goed.... niemand is zonder zonden. Afgelopen woensdag heb ik m'n verontschuldigingen aangeboden aan een dame van rechts die ik niet op tijd heb waargenomen (en geen voorrang heb verleend) doordat ik me heb laten afleiden door gebabbel van m'n dochter. Verkeer, het is en blijft een kwestie van opletten.

1 opmerking:

  1. Opletten in het verkeer blijft belangrijk. En je moet meer en meer niet alleen voor je eigen opletten maar ook "namens" anderen. Steeds meer mensen denken dat ze alleen op de weg zijn naar mijn idee / ervaringen.

    BeantwoordenVerwijderen