zaterdag 14 augustus 2010

Rondje Zwolle-Apeldoorn-Wezep-Zwolle

In de vakantie wil ik elke week minimaal 100 kilometer fietsen. Vandaag heb ik een rondje gemaakt van net geen 100 kilometer.

Allereerst ben ik van Zwolle naar Hattem gereden. Er is daar werk aan de weg waardoor ik omgeleid werd. Maar dat was verder geen probleem.
In Hattem heb ik een andere route genomen dan ik normaal gesproken doe. Normaal ga ik aan de noordkant van Hattem al langs het Apeldoorns Kanaal rijden. Maar nu heb ik een fietspad binnendoor genomen. Heerlijk rechtuit, heerlijk onder de bomen. Het is denk ik een voormalige spoorlijn die ligt tussen het industrieterrein van Hattem en die van Wapenveld.

Bij de Euromafabriek (het ruikt daar altijd heerlijk vind ik) ben ik langs het kanaal gaan rijden. Tja, dat is gewoon aan één stuk doorrijden.

In Apeldoorn was het ook raak met werk-aan-de-weg want ook daar had ik te maken met omleidingen.
Na Apeldoorn ging de route ondermeer door Vaassen. Daar ging mijn route op een gegeven moment rechtsaf over een héééél klein bruggetje met daarvoor een stel hekken die allerhande grotere voertuigen moeten tegenhouden. Gezien de hekken niet hoog genoeg waren om er onderdoor te rijden, ben ik even doorgereden om te zien of ik de volgende zijweg kon nemen. Maar die zijweg was geen weg maar een inrit naar een prachtig landgoed met een kasteel  (de Cannenburgh) erop. Dus ben ik maar weer omgekeerd en ben uitgestapt om m'n fiets tussen de dranghekjes door te wurmen.

Een langsfietsend ouder stel zag me staan. Wat het gesprek precies was, weet ik niet. Wel weet ik dat de man zei 'maar hij valt wel op'. Mooie opsteker (tenminste, ik blijf maar even in de waan dat hij het over mijn fiets had).

Eenmaal over het bruggetje reed ik over een smal onverhard paadje met aan weerszijden een rij bomen. Tussen de bomen door had ik zicht op het kasteel die in het zonlicht met op de achtergrond veel groen en de blauwe lucht er prachtig uit zag.

Na Vaassen ging het door richting Epe. Per ongeluk nam ik een afslag te vroeg en reed ik een tunnel in die ik niet had moeten hebben. Dus weer omgekeerd en daarna de juiste weg genomen.
Na een paar kilometer kwam ik uit bij een stukje bos waar het geweldig lekker fietsen is: de Zuidweg en de Nieuwe Zuidweg.

Omdat ik een volle blaas had, ben ik uitgestapt om even wat te lozen. Terwijl ik bezig was, zag ik ineens een bruinachtige reptielenhuid strak langs m'n linker schoen. Ik dacht eerst aan een hagedis maar kon het niet goed zien door het hoge gras waar het beest grotendeels in verscholen lag.
Toen ik klaar was met het doen van m'n behoefte en m'n voet had weggehaald, kwam het beest in beweging. Maar poten zaten er niet aan. Dus het was een slangachtig dier.
Nu weet ik dat er in Nederland maar 2 slangensoorten zijn: de Adder en de Ringslang. Maar mijn vermoedne was dat het om geen van beiden ging maar om een Hazelworm. Na wat zoekwerk op internet is het wel duidelijk: he tmoet wel een Hazelworm geweest zijn gezien de kleur. Wel opvallend vind ik dat de punt van de staart van 'mijn slang' wat puntiger was dan die van de Hazelwormen die ik op afbeeldingen (gevonden met Google) heb gevonden.

Stiekem hoopte ik dat er tijdens mijn plaspauze een horde in strakke tenues gehulde wielrenners in mijn richting zou rijden. Maar helaas. Geen 'jaagvoer' dus. Maar niet getreurd want het is alsnog een prachtig stuk om te rijden.

Ik ben dus weer op pad gegaan. Na eerst 3x op-en-neer te zijn gegaan was het eindelijk het moment om de remmen los te gooien. Helemaal voluit durf ik niet te gaan (toch nog 62 km/h gehaald) omdat er toch wel een paar gemene bochten in de route zitten waarbij het gevaar tot omslaan schuilt maar ook waar het gevaar van aanrijdingen met tegenliggers op de loer ligt. In een bos is het door de bomen soms lastig om ver de bocht in te kijken.

Voldaan ben ik thuis aangekomen. Het waren heerlijke 93 kilometers.

5 opmerkingen:

 1. Als je 'n tijdje niet geforensd hebt wil je dat rondtrappen natuurlijk maar wat graag!
  Ik had terug van Dronten op een brug ook zo'n bijzondere dier-ervaring.
  Een gedesoriënteerde egel, waarschijnlijk met een zonnesteek, bleef rondjes lopen midden op die oversteekplaats.
  Ik wist dat ik 'm niet proberen moest op te pakken dus trachtte 'm 1 kant op te laten lopen naar de koele begroeiing aan de overkant. Helaas mochten mijn goede bedoelingen niet baten want nog liever dan de goede kant op te gaan liet hij zich van de brug afvallen...
  Een klein drama dus want ik denk niet dat (aan een zonnesteek lijdende)egels zwemmen kunnen.
  En zag ook niets meer bewegen beneden...Too far gone.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je wist dat je 'm niet moest proberen op te pakken? Waarom niet?

  Maar sneu einde dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja achteraf dacht ik ook wel "had ik 't maar anders gedaan...". Maar ik weet in elk geval dat een (gezonde)egel zich dan oprolt en in elk geval met blote handen niet meer is op te pakken.
  De eerste keer dat 'ie de rand van de brug naderde liep 'ie ook wel terug maar de tweede keer deed 'ie dus iets wat ik nooit verwacht had...
  Ik kan wel zeggen dat ik toch vrij regelmatig nog wel een egel tegenkom. Niet zo vaak als katten of konijnen maar het was ieg niet de laatste...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Egels kan je uitstekend oppakken hoor (waarbij dat 'uitstekend' een dubbele betekenis heeft in dit geval)

  Als je een opgerolde egel wil oppakken, kan je dat het beste doen door voorzichtig langs de zijkanten van het beest met de vingers eronder proberen te komen. Ja, het prikkelt wel wat maar als je het voorzichtig doet, zal hij zich niet helemaal strak oprollen en kom je vanzelf bij de rand van het stekelgebied en kan je dus met je vingertoppen bij z'n onbestekelde zij/buik komen.

  Verder, als je hem oppakt en je hebt wel met de stekels te maken, denk aan de fakir op het spijkerbed. Gewoon zorgen dat zoveel mogelijk stekels ondersteund worden door je handen zodat de kracht verdeeld wordt over meerdere stekels waardoor de druk per stekel kleiner wordt (en dus minder pijn doet).

  Ik heb in het verleden al heel wat egels opgetild, soms tot ze vanzelf nieuwsgierig werden en dus weer voorzichtig uitrolden.

  Prachtige dieren, egels.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Quemo,

  Sorry, ik zie nu pas je vraag over super sealant.
  Ik gebruik de racing variant. Dus: Road Racing Sealant. En lekke banden...ik weet niet meer wat dat is :-). Thuis plak ik trouwens wel de binnenbanden, ook al zijn ze gedicht door Joe.

  Groet,

  Paul Dijs

  BeantwoordenVerwijderen