vrijdag 7 september 2012

Maximaal scheermesje

Tja, waar slaat die titel nou op? Het gaat over m'n nieuwe telefoon.

Even een paar stappen terug in de geschiedenis.
Ik ben voor navigatie gestart met een HTC Touch Cruise. Een klein Windows Mobile 6.1 toestel met best goede GPS aan boord. Klein schermpje maar ik heb me uitstekend vermaakt met dat ding totdat de rekenkracht met nieuwere software toch duidelijk te kort begon te schieten.
Na de Touch Cruise volgde een paradepaardje van HTC: de HD2. Echt een beremooi toestel. Degelijke behuizing, accu was best aangenaam. Stuk sneller, meer geheugen en Windows Mobile 6.5 aan boord en een betere camera. Maar  toch wel een minpuntje wat betreft de GPS, die was duidelijk minder nauwkeurig dan de Touch Cruise.
Desondanks heb ik me ook met de HD2 uitstekend vermaakt. Prettig toetsel. Zeker na de upgrade naar Android was het net alsof ik een nieuw toestel had. Het 2 jaar oude toestel sloeg geen gek figuur tegenover nieuwe modellen, die soms zelfs nog trager waren ook al waren ze 2 jaar jonger.

Afgelopen zomer heeft mijn HD2 echter wat vreemde dingen gedaan en dan met name op het gebied van draadloze verbinding. In de vakantie hing hij aan een USB-lader, toen deze laatste besloot buiten z'n specificaties te gaan roken. Laat elektrische apparatuur nou op rook werken dus helaas, rook eruit, lader kaduuk (onder duidelijk te horen en duidelijk te zien: ferme flits en een donker huis door doorgeslagen stoppen als gevolg). Sindsdien heeft m'n HD2 dingen gedaan die niet gebruikelijk waren voor die tijd. 2x is m'n accu op miraculeuze wijze héél vlot leeg gegaan. Vermoedelijk was dat het gevolg van een weggevallen telefoonverbinding, waarna het toestel ijverig ging zoeken maar geen verbinding kon krijgen. Dit vroeg dermate veel energie dat de accu echt in no-time leeg was. Maar ook WIFI leek niet helemaal optimaal te zijn. Het kan toeval geweest zijn want die leeglopende batterij heb ik maar 2 keer gehad maar helemaal naar m'n zin was het niet.

Ik ben op zoek gegaan naar een nieuw toestel. Na lang zoeken ben ik op een nogal vreemde eend in de bijt uitgekomen; een toestel, wat zeg ik, merk, wat op de Nederlandse markt bijna niet te krijgen is: Motorola.
De keuze is gevallen op een Motorola Razr Maxx (Motorola 'scheermesje maximaal'). Het ''Razr' zal slaan op de dikte van het toestel, het 'Maxx' slaat duidelijk op de bruut zware 3300 mAh accu die hij aan boord heeft terwijl z'n dikte op het dikste punt een tikkie dikker is dan een iPhone4 en op het dunste punt net zo dik.

Vandaag heb ik m'n scheermesje voor het eerst gebruikt. Na een nachtje laden heb ik hem vanmorgen direct aan het werk gezet met GPS. Direct navigatiesoftware aan en scherm aan. Eerst de kinderen naar de BSO gebracht, toen naar het werk gefietst. Na meer dan een half uur werk met GPS was de accu maar nauwelijks leeg gelopen. Vandaag op het werk flink mee gespeeld en ook op de terugweg weer met GPS aan het spelen geweest. Nu, 12 uur en 17 minuten later en dus intensief gebruik, is de acculading nog 50%. Bizar gewoon.

Hoe bruut?


De GPS maakt gebruik van...... tja, Amerikaanse satelieten van het 'Global Position System' maar ook van het minder nauwkeurige Glonass. Misschien wel minder nauwkeurig maar meer satelieten om gebruik van te maken om toch de nauwkeurigheid nog wat hoger te kunnen maken.

De nauwkeurigheid van m'n Touch Cruise was ik echt te spreken over. De HD2 dus wat minder maar nu met de Razr Maxx? Man, dat ding werkt mooi. En de nauwkeurigheid vind ik zéér aangenaam; beter nog dan de Touch Cruise. Een Android APP geeft een nauwkeurigheid van 3 meter aan. Zeer acceptabel wat mij betreft. Als ik ook de opgenomen tracks bekijk, dan vertonen die bij de HD2 nogal wat 'zigzaggen' terwijl die bij de Razr Maxx vrij netjes 'vloeiend' lopen.

Verder schijnt de Razr Maxx ook nog eens enigszins bestand te zijn tegen water. Verder voelt de behuizing ook aangenaam solide aan. Hoewel slechts één dag in gebruik en dus wellicht voorbarig: fijn ding!

1 opmerking: