donderdag 29 december 2011

Op hol

Nog geen bericht over de oliebollentocht 2011? Nee, nog niet. Reden is dat het nogal wat werk is voordat ik de boel klaar heb. De rit heb ik met 2 camera's opgenomen. Bij elkaar 8 fragmenten die eerst geconverteerd moeten worden en daarna moet ik nog knippen en plakken. Tijdrovend allemaal. Zeker als je PC een paar keer spontaan opnieuw opstart, waardoor je overnieuw kan beginnen. Maar goed, komt eraan dus als mijn PC tenminste niet blijft weigeren.

Maar even een stukje over vandaag.

Voor mijn 'nieuwe' Androidtelefoon heb ik een nieuwe geheugenkaart gehaald in Raalte. Dit is een afstand die gewoon goed met de fiets te doen is, dus ben ik vanmorgen in de Quest gestapt op weg naar Raalte.
Omdat het weer niet veel goeds beloofde en ik dus nog bezig ben met bewerken van de video's, heb ik vanmorgen geen camera's op m'n fiets geplaatst. Achteraf jammer want anders had ik wat behoorlijk spectaculaire beelden kunnen laten zien.

Bij de Wythmenerplas in de buurt zag ik in de verte een wagen naderen met 2 paarden ervoor. Ook al was ik nog op enorme afstand (meter of 75), de paarden leken mijn aanwezigheid niet te waarderen dus heb ik direct de fiets in de berm gezet. Dit werd direct door de man op de bok opgemerkt. Hij stak z'n hand op; hij had mijn actie begrepen en naderde. De paarden vonden het maar niets. Ze wilden liever de andere kant op maar de baas vond dat ze toch vooruit moesten. Steeds meer begonnen de dieren wat zijdelings te bewegen. Op een meter of 30 afstand voor me werd het ze echt te gortig. Bruut protesterend wilden ze omkeren. De voorbenen gingen zelfs de lucht in om toch maar proberen te keren. Eerst denderde het geheel de berm in, het zwikkie zou bijna de rijbaan (70 km/h toegestaan) opdenderen. Dat wist de man gelukkig te voorkomen. De baas moest zich toch gewonnen geven en keerde om. Hij gaf even later aan dat ik hem kon volgen.

De paarden bleven buitengewoon onrustig, ook al konden ze mij niet meer zien of horen (op het moment dat ik nog volledig stil stond). Zoals de man had aangegeven, ben ik ze van achteren genaderd. Eenmaal schuin achter ze, heb ik nog een keer gevraagd of hij het zeker wist dat ik kon passeren. Hij gaf aan dat ik toch maar beter even kon wachten. Hij stuurde vervolgens z'n dieren (met wagen erachter uiteraard) naar links de berm in op een plek waar hij wat meer ruimte had om wat verder van de weg te gaan en direct ook de paarden dus minder zicht op de weg voor hem te geven. Vervolgens ben ik als de sodemieter gepasseerd. Ik kreeg nog een bedankje van hem. Helaas heeft  het niet veel uitgehaald wat ik op voorhand deed maar dat weet je helaas nooit. Ik ben bang dat het heel anders was gelopen als ik níet eerst gestopt was maar direct was doorgereden.

Toen ik voorbij was, heeft de man zijn combinatie weer gekeerd om zijn oorspronkelijke route te vervolgen.

Het is gelukkig allemaal goed gegaan maar het had heel anders kunnen aflopen.

6 opmerkingen:

 1. Het blijven toch echt dieren hè, die paarden.
  Mijn ervaring met koetspaarden is over het algemeen positief. Meestal heeft een koetsier zijn paarden beter onder controle dan een ruiter/amazone. Uitzonderingen bevestigen ook dit keer echter weer de regel......;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt me dat hij beter een verkeersluwe ruote had kunnen kiezen met een niet verkeersmak tweespan. Meestal is een van de twee groot en ervaren en de andere een te beleren paard. Nog een fout is dat hij, zeker met een tweespan, een groem (hulp achterop) had moeten meenemen. In dit geval had hij een van de paarden kunnen vasthouden en kalmeren of leiden. De koetsier heeft veel mimder hulpen tot zijn beschikking om een paard onder kontrole te houden dan een ruiter. bovendien zit hij 4 meter van zijn stuur af.
  Geen slimme en sociale aktie die idd slecht had kunnen aflopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Wim:
  Dan denk ik dat ik meer de uitzonderingen zie want de meeste paardenellende die ik heb gezien, was juist met paarden die voor een wagen gespannen waren. 2x al praktijken zoals hierboven en ook een keer een tikkie minder erg maar maar ook die keer dat het minder ernstig was, was het al niet prettig voor de man op de bok.

  @BrandweerQuest:
  Een extra mannetje erbij was zeker geen overbodige luxe geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn ervaring betreft ruiters. Tweemaal ondanks zeer voorzichtige benadering (stil staan of minder dan 5 km/uur) ging paard ongecontroleerd op hol op de openbare weg tussen auto's. Heel naar, want dat gaat natuurlijk een keer fout.

  Ook eenmaal ging ik wel vlot een bocht om en daar kwam net een paard + ruiter aan: het beest vloog de dichtsbijzijnde oprit op. Gelukkig weer zonder schade.

  Ik zou willen dat er een oplossing was, maar heb geen idee hoe. Heel veel kan ik die ruiters ook niet verwijten..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het schijnt dat het helpt als je tegen de paarden praat; dat doe ik dan ook altijd braaf.... en soms lijkt het idd te helpen.
  Maar wat ik het meest bijzonder vond; op IJsland heb je (natuurlijk) IJslandse paarden. Die schrikken niet, maar lopen nieuwsgierig naar je toe. Voor mij toch wel een teken dat er echt trollen bestaan, daar.....

  Groet en ik zie uit naar je film, Quemo!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Praten hielp bij deze dieren ook niet helaas, niet door de baas, niet door mij. Quemo was gewoon teveel van het goede of eigenlijk teveel van het enge (en ik heb nog wel getracht mijn Quest een ontwapenend uiterlijk te geven....)

  Maar van die IJslandse paarden, grappig :)

  BeantwoordenVerwijderen