vrijdag 25 december 2009

Schwalbe Furious Fred monteren

Met profielbanden zit ik toch wel eens te kijken hoe ze gemonteerd moeten worden.
Doorgaans wordt gezegd: Met de punt van de V-vorm in het profiel naar voren wijzend als je boven op de band kijkt. Zo raakt de punt als eerste de grond tijdens het rijden.

Maar Furous Fred geeft dus twee dingen aan. Twee pijlen die in tegenovergestelde richting wijzen met bij de ene pijl het woord 'Front' en bij de andere het woord 'Rear'. Met andere woorden: het maakt uit of je hem op het voorwiel of achterwiel monteert

Op het loopvlak zitten ruitvormpjes waarvan één punt is afgehakt (groen op de foto onder). Met een klein beetje verbeelding kan je daar een V in herkennen. Alleen als ik daar vanuit ga, dan zou FF juist omgekeerd gemonteerd moeten worden ten opzichte van de vuistregel.

Maar als ik wat beter kijk, is nog een V-vorm te herkennen en dan aan de grotere noppen aan de zijkant. Die wijzen de andere kant op (rood):Twéé V-vormen dus, een grove en een fijne.
De grove (rode) V-vorm lijkt te zijn om modder/sneeuw aan de kant te drukken terwijl de fijne V-vormpjes zich juist met de afgeplatte kant willen haken aan het wegdek. Zou zoiets de theorie zijn?

2 opmerkingen:

  1. De theorie achter MTB banden, volgens mij dan, is dat je met je voorwiel moet kunnen sturen én remmen, waardoor je zoveel mogelijk contact met het materiaal onder je band wil hebben. Een achterband verzorgt de aandrijving, en die behoort materiaal van voren naar achteren te bewegen (je wil tenslotte vooruit).
    Misschien is dit niet de helderste uitleg, maar dit heb ik ooit van een mountainbiker en een motorfietser geleerd (if my memory serves me right ;)).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Okee, kan ik volgen.
    Maar waarom wordt bij andere banden met V-profiel dan wel vaker gezegd dat ze met met de punt van de V naar voren moeten wijzen als je er van bovenaf op kijkt. Tot dusver heb ik niet vaak zien spreken over verschil in voorbanden en achterbanden. Ik zou haast denken dat je dan hetzelfde zou willen als met MTB-banden. Want laten we wel zijn, MTB-banden of niet, MTB of ligfiets, sturen en remmen willen we allemaal kunnen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen