vrijdag 8 augustus 2014

Gevaaaaarlijke segementen op Strava

Het wordt leuker en leuker met Strava.

Een jaar (of zo) terug heb ik een keer een melding gedaan van een onjuiste track. Jawel, ik heb zelf een vlag geplaatst. Reden? Over een brug met 2 bochten wist iemand met een gemiddelde van meer dan 100 km/h te rijden. Dat krijg je zelfs met een Lotus Elise daar niet voor elkaar; je vliegt dan de bocht uit. En voor fietsers natuurlijk ook absoluut niet haalbaar.

Maar goed, een track dus met meer dan 100 km/h gemiddeld over een brug. Nog vóór plaatsen van de vlag kwam ik er ook achter dat de track uit slechts 3 meetpunten bestond. Begin, midden en eind. Ik vermoed dat de GPS-ontvanger van de desbetreffende gebruiker niet goed z'n werk heeft gedaan.

Ik heb die allemaal netjes vermeld bij de Flag die ik geplaatst heb. Maar wat doet Strava? Het parcours als 'hazardous' markeren. Daar had ik niet om gevraagd! En ook zou ik niet de nieuwe KOM worden want ik ben niet zo snel de brug omhoog.

Ander traject, segement wat ik zelf gemaakt heb:

http://www.strava.com/segments/4103427

Hazardous. Waarom? Zeg het maar.
Oorspronkelijk lag hier een segement wat nog een stuk verder door liep richting Wezep. Er waren toen 2 Scandinavische rijders die daar bovenaan stonden met echt brute gemiddeldes maar voor pro's haalbaar. Zij hadden ook nog eens mazzel want tegenwoordig ligt er een rotonde op dat segment. Die KOM had de ene op z'n naam staan en zou hij ook niet meer kwijt raken dus:

http://www.strava.com/segments/3860393

Gemiddelde snelheid van die gasten over dat traject: 48,7 km/h. Tja, dat ga ik natuurlijk met die rotonde erin nooit meer verbeteren.

Ik heb een nieuw traject aangemaakt even na de nieuwe rotonde, zodat ik dus de rotonde niet mee hoef te pikken. Een rotonde met hoge snelheid nemen, dat noem ik 'hazardous'

Maar ik kan natuurlijk wel in de buurt proberen te komen op een deel van het traject:

http://www.strava.com/segments/4106067

Een tweede plek met één van die Scandinavische gasten, de andere heeft de KOM op z'n naam.

Een segement wat BIJNA hetzelfde is:

http://www.strava.com/segments/4103427

Daar staat boven:
This segment has been flagged as hazardous.
We can still show you this segment's leaderboard if you agree to our Flagged Segment waiver. Proceed
Ik snap werkelijk geen bal meer van dat hele Strava.
Let wel:

Gescheiden fietspad van de rijbaan waar 80 is toegestaan. Bij het viaduct van de A28 ligt een 'zijweg''; een oprit naar een tuincentrum. Zicht is hier goed om niet in de problemen te komen

https://www.google.nl/maps/@52.481524,6.030849,3a,75y,78.99h,71.83t/data=!3m4!1e1!3m2!1spcmrguOQTy3AlbQnf3I5Aw!2e0

Een eind verderop zit een zijweg met minder zicht. Hoeveelheid verkeer is minimaal. Maar je bent er in de voorrang. Op het moment dat je zo'n 12 meter voor de kruising bent, heb je ook direct 12 meter zicht in de zijweg. ALS er een gevaarlijk punt zit op dit segement, dan is hset deze.

https://www.google.nl/maps/@52.482868,6.032291,3a,75y,59.36h,64.2t/data=!3m4!1e1!3m2!1skDjGdC31Lyps6yg_1DMDQg!2e0

Tot slot nog Hilsdijk. Weg die meer gebruikt wordt maar wederom in de voorrang en zicht is goed.

https://www.google.nl/maps/@52.486265,6.036832,3a,75y,59.49h,67.44t/data=!3m4!1e1!3m2!1s4xfvFEex1OnsOGolEhOxEQ!2e0

Waarom het ene segement wel als 'hazardous' markeren en de ander niet? Nou weet ik niet meer wanneer welke is aangemaakt, wellicht heeft dat er mee te maken want ergens in het verleden heeft een geinponum ook een gemiddelde van 75 km/h neergezet op dat traject. Die werd niet veel later geflagged door iemand. Wellicht dat daar de oorzaak ligt van 'hazardous'.

Volgens mij moeten die gasten van Strava ook eens leren wat Google Streetview is want er zijn 'hazardous' segementen die werkelijk nergens op slaan, die puur 'hazardous' staan door foute metingen of mogelijk echt vals spel.

Verder:

Wilfred K is dus geflagged voor z'n 42,5 km/h gemiddeld, zo schrijft hij een reactie op mijn vorige bericht. Schrikbaaaaaarend. Die Scandinavische gasten rijden heel wat harder dan dat. Ik zie daar geen vlaggetje staan.

Ik begin Strava steeds meer een zielig gedoetje te vinden.

6 opmerkingen:

 1. De reden dat mijn RIT geflaged is heeft te maken met het feit dat ik iemand met 2,3 km/u van zijn KOM-troon gestoten heb en hij daar (blijkbaar) niet blij mee is. Blijkbaar is het niet mogelijk om een dik uur lang 34,5 km/u te rijden over de Nederlandse wegen en wordt je daarom geflaged.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar waarom mogen die Scandinavische gasten met hun 48,7 km/h gemiddeld dan wel blijven staan?

   Verwijderen
 2. Lijkt mij vooral tijdverspilling, dat Strava gedoe...

  Ga toch fietsen man, en laat die elektronica maar thuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op mijn route heb ik ook zo'n absurd segment: http://www.strava.com/segments/7057545. Echt gevaarlijk om daar zo hard te rijden.
  Dat 'zielige gedoetje' herken ik af en toe wel.
  Maar de reden dat ik Strava gebruik is vooral dat er veel leuke mogelijkheden zijn om je ritten te analyseren en vergelijken. Dat kan op strava.com, maar vooral ook op heel veel andere websites. Ik vind het gewoon leuk om af en toe wat wat met statistiekjes, kaartjes, grafiekjes e.d. te prutsen. Ik heb nog geen andere tool ontdekt die daarvoor zo veel mogelijkheden heeft als Strava.
  Zie bijvoorbeeld Veloviewer.com, Raceshape.com, http://labs.strava.com/heatmap, http://labs.strava.com/flyby/, http://labs.strava.com/kom-map, http://www.jonathanokeeffe.com/strava/map.php, http://www.jonathanokeeffe.com/strava/segmentDetails.php
  En ik vind het leuk om andere Velomobielisten te volgen op Strava.
  Groet,
  Marinus

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Quemo,

  Ik volg jou ondertussen al een tijdje en uiteraard staat jouw blog ook in mijn bloglijst.

  Nou viel het mij opeens op dat mijn blog niet in jouw bloglijst staat.

  Als je hier een reden voor hebt, dan is dat natuurlijk prima. Mocht je het gewoon zijn vergeten of er nog niet aan toe zijn gekomen, dan zou ik het fijn vinden als je mijn blog zou toevoegen aan jouw lijst op je blog.

  Alvast bedankt.

  De reden van dit verzoek is dat ik door WimS van zijn bloglijst ben verwijderd vanwege mijn één na laatste artikel.
  Door op meer blogs vermeld te staan, zien ook meer mensen dat ik een nieuw bericht heb geschreven. Vandaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Wim,

   Nee hoor, geen specifieke reden om jouw blog niet op de mijne te zetten. Zoals je wel kan zien, ben ik de laatste (lange) tijd niet echt actief meer aan het bloggen. Ik weet niet hoeveel mijn (niet actuele) blog bekeken wordt dus hoeveel het zin heeft, weet ik niet maar je blog staat nu ook in het lijstje.

   Groet,

   Quemo

   Verwijderen