woensdag 30 juli 2014

Groot onderhoud: remmen, wiellagers en kogelkopjes

Vanmorgen ben ik naar VM.nl gereden in verband met speling aan het achterwiel.
Onlangs ben ik daar ook voor naar Dronten gereden. Toen kwam aan het licht dat er speling zat tussen het rechter lager (van het achterwiel) en de achteras. Toen Theo de asbout los wilde draaien, brak een stukje draadeind van de achteras spontaan af.
Toen is dat opgelost door een nieuw stukje draadeind in de achteras te schroeven en direct de as om te keren in verband met wat slijtage aan zowel as als binnenkant van het lager. Mocht de speling weer toenemen, dan zou de achteras vervangen moeten worden en ook het lager.

In verband met de speling die ik gisteren voelde, ben ik dus vandaag naar Dronten gegaan. Maar het euvel van de speling was snel gevonden; dat had ik zelf kunnen (eigenlijk MOETEN) doen: de 2 moertjes zaten niet meer vast.

Maar ik heb direct even gevraagd naar de speling van de voorwielen. Theo vond het meevallen maar een paar kogelkopjes hadden toch wel voelbaar speling. Omdat ik toch in de planning had om deze vakantie de ankerplaten van de voorremmen te vervangen en dus toch de voorwielen uit moest bouwen, kon ik mooi direct de kogelkopjes meenemen in het onderhoud. Dus ben ik huiswaarts gekeerd met 8 nieuwe kogelkopjes.

Thuis ben ik aan het knutselen geslagen. Eerst heb ik het rechter wiel uitgebouwd. Toen moest de ankerplaat eraf en een nieuwe erop. Dat stelde gelukkig weinig voor.
Direct controleerde ik nog even de werking van de lagers in het rechter wiel. Dat was niet helemaal je van het: ik kreeg de lagers alleen met veel moeite rond. Als ik het wiel op de as schoof en het wiel een zwieper gaf, ging het wiel wel draaien maar de lagers draaiden daarbij volledig om de as heen in plaats van dat een deel van de lagers stil op de as bleef zitten en een ander deel met de trommel mee draaide. Dus tijd voor nieuwe lagers. Die had ik gelukkig nog liggen.
Ook opmerkelijk was dat als ik het ene lager, welliswaar met moeite, rond wist te draaien, ging de vulbus en het andere lager vanzelf meedraaien. Dat leek mij ook niet helemaal goed.

Het verwijderen van de lagers is met veel pijn en moeite gegaan en het nodige lomp beleid. Maar ik heb ze eruit gekregen.

Ik verwachtte minimaal één stugge lager aan te treffen. Maar dat bleek niet het geval. Beide lagers draaien uitermate soepel; soepeler zelfs dan de 4 nieuwe exemplaren die ik nog had liggen.
Omdat ik niet wist wat hier de oorzaak van was, heb ik maar met VM.nl gebeld. Theo verwachtte dat de lagers te strak in de naaf gedrukt waren waarbij de vulbus klem tussen de 2 lagers was komen te zitten. Door deze zijdelingse krachten zouden de lagers dan zwaarder kunnen gaan draaien. Dat leek mij een zeer aannemelijke verklaring.

Met het rechter wiel ben ik klaar; die zit weer gemonteerd. Direct heb ik gecontroleerd of het wiel nog recht was. Een zeer lichte slag was hoorbaar in de richtbok maar niet zichtbaar dus heb ik dat wiel gelaten voor wat het is.

Dan de kogelkopjes. Die nieuwe variant is véél stiller dan de 'ouderwetse' variant en is veel minder slijtagegevoelig. Dat staat als een paal boven water. Toch zijn ze wel aan slijtage onderhevig.

Na mijn net geen 32000 kilometer zien ze er zo uit: (ik heb de kogel voor de gein uit het kunststof getrokken)

2 kogels zien er nog redelijk uit maar hebben toch al zichtbare roestvorming. De andere 2 kogels (bovenste 2) zijn behoorlijk bobbelig van oxidatie.

Maar als die kopjes geoxideerd zijn, dan moet er ook roest te vinden zijn. en jawel:

Tijd voor nieuwe wat mij betreft.

Morgen verder met het andere wiel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten