vrijdag 6 juli 2012

Babbeltje met een ruiter

Vandaag moest ik voor het werk op een andere plek zijn dan normaal. Niet zo gek ver weg; paar kilometer maar. Toen ik vanaf de locatie terug naar het werk reed, ging ik door een stuk bos. Daar kwam ik 2 ruiters tegen. In de meeste gevallen zet ik m'n fiets dan aan de kant zodat de ruiters kunnen passeren met de minste kans op op hol geslagen paarden.

Doorgaans wordt het door ruiters enorm op prijs gesteld als je op deze manier actie onderneemt. De man op het voorste paard was zeker blij. Hij geeft aan dat hij al eens een paard 7 kilometer verderop teruggevonden had na een ontmoeting met een ligfiets (met vlaggetje).


5 opmerkingen:

 1. ja doe ik tegenwoordig ook, geleerd van de Blogs van andere velomobielrijders waaronder jij.

  1 x zag ik iets aan de late kant dat er ruiters waren toen ik in Dronten een viaduct kwam afzetten met wat hogere snelheid. Het eerste paard stond inderdaad op de achterste benen met wild draaiende ogen en ging er in galop in de tegeovergestelde richting vandoor totdat de ruiter het dier weer onder controle kreeg. Boze blikken toen ze me passeerden toen ik inmiddels stilstond enz.

  Gek dat honden graag velomobielen willen aanvallen en paarden er juist voor willen wegvluchten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Viaduct, Dronten, S van Strada? Mijn gok is dat de paarden zich op het fietspad begaven...... en dat mag niet. Maar goed, het ze kwalijk nemen kan ik niet.
  Blijkbaar zijn hun dieren niet verkeersmak (genoeg). Maar ook daar.... een velomobiel is toch een wat vreemde verschijning (hoewel in Dronten toch heel wat rondrijden, al is het maar van en naar Velomobiel.nl), waardoor de dieren toch wat vreemds zien. Kan ik ze ook niet echt kwalijk nemen. Dieren niet onder controle hebben? Een paar honderd kilogram in toom houden zal dan best lastig zijn. Ook daar kan ik het ze niet geheel kwalijk nemen.
  Tot dusver heel wat dingen waar een eventueel beschuldigend vingertje richting de ruiter kan gaan.

  Maar de boze blikken gaan vervolgens naar jou? Dat neem ik ze wel kwalijk. Goed, het is natuurlijk prettig (voor iedereen) dat je als velomobilist rekening houdt met ruiters (of eigenlijk hun paarden) maar het is onfair als ze de schuld richting de ander schuiven terwijl ze zelf de regels overtreden en ook aansprakelijk zijn voor wat hun dieren doen.

  Honden VS paarden? Honden zijn jachtdieren, paarden zijn prooidieren. Daar heb je het verschil in gedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ooit IJsland rond gefietst. En ijslandse paarden gaan nieuwsschierig achter je aan en schrikken nooit. Vond ik heel bijzonder. Daarnaast heb ik af en toe het idee dat honden de strategie hanteren van "de aanval is altijd de beste verdediging". Bij paarden stop ik: bij honden zet ik dan ook fiks aan ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sommige honden kan je overtreffen met een woeste brul. Ik heb een keer een meerennend, grommend mormel de overtreffende trap gegromd. Het beest rende jankend terug naar het baasje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lol... In Frankrijk had ik een Dayzer mee. Een keer nodig gehad. Geeft een hele hoge toon, effect hetzelfde als die brul van je.

  BeantwoordenVerwijderen