woensdag 20 april 2011

Probeerseltje met video en GPS

Ik heb al heel wat keren geschreven over het fietspad tussen Zwolle en Hattemerbroek. Tegenwoordig ligt er dus mooi glad beton. Dit doet de snelheid veel goed in vergelijking met asfalt wat omhoog gewerkt is door boomwortels.

Gisteren heb ik een poging gedaan om een video op te nemen en een GPS-track waarbij ik naderhand de GPS-gegevens heb geplaatst in de video.
De video trilt nogal doordat de bevestiging van de camera (HTC HD2) aan de body van de Quest niet star genoeg was. Maar snelheid in de video monteren lukt toch aardig:

Probeerseltje 2:

Slagboom? Welke slaboom?
Hierbij het dashboard wat aangepast met links de track, rechts snelheid, tijd en afstand. Het beeld is vrij donker, daarom (provisorisch) de boel wat lichter geprobeerd te maken zodat er ook daadwerkelijk iets te zien is.
Hier heb ik al meer dan eens mensen een hartverzakking bezorgd toen ik er met 30+ en soms zelfs 40+ onderdoor knalde.

[edit]

Vanavond een nieuw filmpje gemaakt met nieuwe (betrekkelijk trillingsvrije) houder:

8 opmerkingen:

 1. Gaaf gedaan!

  Welke tool gebruik je om een GPS-track tot zo'n grafiekje om te toveren?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. GPS-track heb ik opgenomen met RaceChrono (gratis te downloaden.... nu nog wel in ieder geval). Vervolgens heb ik die track (in CSV-formaat) geëxporteerd. De volgende stap is het dan te openen met (het eveneens gratis maar onafhankelijke) RaceChrono2AVI om de GPS-data om te zetten naar een videobestand.
  Vervolgens heb ik met Adobe Premiere het stuk video met GPS-gegevens (van RaceChrono2AVI) in de hoek van de filmopname geplakt. Wel even zorgen dat snelheid van GPS synchroon loopt met de video uiteraard.

  Ik moet nu nog knutselen om die lelijke zwarte balk te verwijderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kijk er misschien overheen, maar waar kan ik de sources of de linux-versie van RaceChrono2AVI downloaden? Lijkt wel of ze die niet vrijgegeven hebben of zo. Jammer. Dan moet ik toch maar zelf wat in elkaar knutselen. Ik loop al 2 jaar rond met een vaag plan om een GPS-track in zo'n racespel-animatie om te zetten zodat het te combineren is met een filmpje, maar op een of andere manier vergeet ik dat plan altijd als ik achter de PC zit. ;-)

  Blijkbaar zijn er meer mensen op het idee gekomen. Jammer dat ik er dan weer niks aan heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, vaak heb je voordelen met bijvoorbeeld Apple of Linux maar soms ook niet. zowel met de pc als met de mobiele telefoon blijf ik stug vasthouden aan het toch minder snelle en minder stabiele Windows. Maar ook dat heeft z'n voordelen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eindelijk een veilige methode om tegelijkertijd voor je, op de GPS en kilometerteller te kijken!
  In de FAW rij ik beslist langzamer onder de slagboom door: Ik moet dan namelijk een achterwaartse hoofdbeweging maken...!

  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 6. op het werk kan ik ook onder de slagboom met mijn mango. maar ik vrees dat de wacht er niet mee zou kunnen lachen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Mick:
  Minder fraai is dat m'n camera wel behoorlijk in het zicht zit. Rechtsvoor moet ik echt goed in de gaten houden door bewust wat meer rechtop te zitten om eroverheen te kijken. Met deze hoogte dus geen blijvertje.

  @Bicky
  Een zekere Questrijder uit Almere deed dat wel bij zijn werk. Uiteindelijk hebben ze van die meeklappende hekken onder de slagbomen gehangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij Cordis was ik tijdens mijn stage de enige van de 600+ medewerkers die zonder pasje het terrein op kon en mocht ;-)

  Good old days....

  BeantwoordenVerwijderen