donderdag 30 december 2010

Barts Storm Mask

Vanmorgen ben ik vroeg op pad gegaan voor een boodschap. De gevoelstemperatuur was vrij laag.

In het verleden heb ik al meer dan eens een verkrampte spier onder m'n onderkaak gehad. Dat is niet alleen ongemakkelijk maar ook enorm pijnlijk. Warm houden schijnt goed te helpen tegen kramp. Vandaar dat ik in de winter rijd met een extra kol om m'n hals. Maar ook die heeft niet altijd uitkomst geboden helaas maar voldoen wat dat betreft meestal wel goed.

Waar de kol niet tegen helpt, is snijdende wind op m'n jukbeenderen. De onderkant van m'n gezicht kan ik vrij goed beschermen in de fiets. De wind kan daar bijna niet komen. M'n voorhoofd en ogen kan ik met m'n muts goed warm houden. De onderkant van m'n gezicht in sommige gevallen ook nog door de kol omhoog te slaan. Alleen is het niet prettig als die te hoog komt te zitten. Zodra die over m'n mond heen gaat, krijg je zo'n klef gebeuren voor je mond door uitgeademde vochtige lucht waarbij het vocht dan in de stof van de kol blijft hangen. Maar al zou ik m'n kol wel hoger doen, m'n jukbeenderen blijven onbeschermd. De bril is niet laag genoeg, de rand van het instapgat is net te laag en dus net de ruimte daartussen krijgt fors wat wind op zich.

Omdat ik vanmorgen weer die snijdende kou voelde, ben ik na de geplande boodschap maar even naar een outdoorzaak gegaan om te vragen naar een oplossing. Bij de outdoorzaak werd me gewezen op een soort bivakmuts waarvan de onderkant tot over de neus getrokken maar ook onder de kin en de bovenkant tot over het voorhoofd kan maar ook naar achteren getrokken tot in de nek. Verder werd me een Barts Storm Mask getoond. Deze laatste is dikker, heeft fleece aan de onderkant bij de hals en daarmee dus voor mij een geschiktere kandidaat in verband met kramp. Het ziet er niet uit (nofi) maar het leek me wel effectief en dat is het ook.

Het vochtprobleem heb je er niet mee omdat het materiaal voor de mond van neopreen(achtig) materiaal is maar ook nog eens zo genaaid is dat het enigszins bol staat waardoor het de mond niet raakt. Het materiaal gaat over m'n jeukbeenderen, over m'n neus en ook bijna heel m'n oren verdwijnen eronder.
Ik moet alleen nog kijken of het bevalt in combinatie met in-ear-buds van m'n mobiele telefoon voor luisteren van muziek.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb mij deze winter een gelijksoortig kledingstuk aangeschaft. Het is lekker warm maar de kleine gaatjes zorgen voor moeilijk ademen. Er onstaat ook condens op mijn helm-vizier doordat de lucht naar boven een weg zoekt. Met de schaar een groot gat uitknippen heeft het probleem opgelost.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gisteren had ik het condensprobleem niet. Het was toen kouder en droger. Vandaag was het dus wat minder koud maar wel vochtiger en had ik ook last van een beslagen sportbril. Het ding is daarom vandaag ook snel onder in de fiets verdwenen. Qua temperatuur was het ook niet nodig om de boel te beschermen.

    Wat betreft die gaten, persoonlijk zou ik niet direct de schaar erin zetten maar eerst de bestaande gaatjes wat groter maken met behulp van een hete spijker.

    BeantwoordenVerwijderen