zondag 12 september 2010

Ben ik nou een wedstrijdrijder of een ANWB'er?

Vandaag heb ik de ligfietswedstrijd in Zwolle meegereden met m'n Quest. Ik was niet in de veronderstelling dat ik zou winnen want ik ben bij lange na niet de snelste. Maar het is wel een keer leuk om een uur te kunnen fietsen zonder oponthoud. Goed, er zijn op het parcours wel wat snelheidsremmers zoals een paar scherpe bochten en wat drempels. Maar dat mag de pret niet drukken. In ieder geval best een aardige gelegenheid om eens te zien wat ik kan.

De race ging van start. Ik ben redelijk achteraan gaan staan zodat de echt snelle jongens vlot van start konden gaan. Voor hun is het ook nog eens van belang voor het totaalklassement, voor mij niet.
De eerst paar ronden gingen vlot met net iets boven de 38 km/h gemiddeld op de teller als ik m'n GPS mag geloven maar net iets eronder als ik m'n fietscomputer moet aanhouden als het ware gemiddelde.

Op een gegeven moment zakt de snelheid een beetje maar toch kan ik nog lekker doorrijden tot ik halverwege het parcours in een krappe bocht extra rustig aan moet doen omdat daar twee liggers stil staan.
Terwijl ik passeer vraagt de stilstaande snelle Questrijder (Stefan) of ik een pomp heb. Tja, heb ik maar wat doe ik.... doorrijden of stoppen? Stoppen kost me gruwelijk veel gemiddelde maar heb het toch maar gedaan. Ik heb verder niets te verliezen.
Ik trek m'n pomp uit de fiets en overhandig deze aan de onfortuinlijke wedstrijdrijder met platte band. Maar oppompen hielp niet want er ging evenveel lucht uit als in de band. Ik heb hem uiteindelijk maar mijn reserveset binnen-/buitenband gegeven zodat hij toch de race kon vervolgen. Maar dat was dus niet de enige wedstrijdrijder met pech. Ook wedstrijdrijdster Wendy vraagt of ik even kan helpen. De ketting van haar fiets schijnt vast te zitten. Gelukkig is het een fiets met voorwielaandrijving waardoor de hele ketting in één oogopslag te bestuderen valt. Ik wip de ketting op het grootste voorblad, trek de derailleur naar voren en leg de ketting ergens halverwege de cassette zodat de ketting weer enigszins in lijn met de derailleur zit. Ook Wendy kan dus weer fietsen.

Zo'n stop is funest voor je tempo want echt vlot gaat het daarna helaas niet meer. Maar goed, toch twee andere rijders geholpen.

Bij de start/finish liggen trouwens twee geweldige drempels waar vorig jaar menig Questrijder overheen gestuiterd is (zonder om te slaan gelukkig). Ik werd daar voorafgaande aan de voor gewaarschuwd. Maar ik ben menig drempeltje gewend en ook deze drempels heb ik vorig jaar al eens met forse snelheid genomen. Dit jaar ben ik zonder al teveel af te remmen gewoon over de drempels gevlogen. Een fotograaf van Weblog Zwolle was aanwezig en heeft mij mogelijk op de gevoelige plaat vastgelegd terwijl ik zo'n drempel op stevige snelheid neem. Ik hoop dat ik daar nog wat van terug zie.

[update]

De fotograaf lijkt niet van Weblog Zwolle te zijn geweest. Ik hoop toch dat hij boven water komt en ons de foto's wil tonen.

Verder zijn de uitslagen bekend. Ik heb 9 rondjes gereden van 4,3 kilometer elk. Dit is in een tijd geweest van 1:08:45.491. Dit maakt een gemiddelde snelheid van 33,771 km/h. Als ik niet de 5 minuten 'ANWB' gestopt was, had ik nog altijd 9 rondjes gereden alleen in heel wat minder tijd. Dan kom ik uit op z'n 36,4 km/h. Niet gek voor mijn doen. Wellicht dat er op een parcours met minder strakke bochten nog heel wat meer uit te persen valt.

Nog wat gegevens van de race:
Snelste rondetijd: 6:45.165. Goed voor een gemiddelde van 38,207 km/h
Maar de rondetijd is fors langzamer dan de snelste rondetijd van de beste. Winnaar Ymte heeft een snelste tijd die maarliefst 2:48.903 minuten sneller was!!. Hij heeft het dus gedaan in minder dan 4 minuten. Wel fraai trouwens, rijd ik al ruim boven m'n normale snelheid, komen gasten als Ymte me bruut hard voorbij stuiven. Echt onbenullig hard zoals die gasten kunnen rijden.

Ik ben bij lange na niet de snelste rijder maar ben best blij met m'n prestatie.

5 opmerkingen:

 1. Nogmaals bedankt voor je hulp! Ik was heel aangenaam verrast toen ik een Kojak + biba in mijn hand gedrukt kreeg, nadat al bleek dat mijn Stelvio helemaal doorzeefd was.

  Viel de wedstrijd je verder een beetje mee? Je was geloof ik wel benieuwd naar je prestaties.

  Groeten, Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Stefan,

  Graag gedaan. En ja, de wedstrijd viel me best mee. Goed, de 5 minuten hebben m'n gemiddelde behoorlijk wat onderuit gehaald maar een correctie is snel uitgevoerd. Met een omgerekend gemiddelde van 36,4 km/h ben ik best tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Quemo,

  Een kleine correctie op de snelste ronde van Ymte. Die was nl. niet onder de 4 minuten, maar lag op 5.12.229 minuut. Wat nog altijd een beste snelheid oplevert van 49.579 km/h. Dat ligt dus heel erg dicht tegen de 50 km. aan, en blijft bruut hard..... En het esnelste rondje van het hele deelnemersveld.....

  Groet van Quesjer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zie het. Had ik wat beter gekeken, dan had ik het geweten.

  Maar ik had m'n aandacht nogal bij die 'diff'-kolom. Die 'diff' zal vast voor difference oftewel verschil staan. Maar wat betekenen die getallen in die kolom dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Quemo,

  Ik ben erg benieuwd naar hoe de korte cranks je tot nu toe bevallen. Kan je daar al iets over vertellen? Ik zit er namelijk sterk over te denken om deze ook in mijn Quest te laten zetten als die geleverd wordt. Ik merk namelijk dat mijn huidige cranks (176mm) op de twister te lang zijn voor me gevoel. Ik ben 1,79m met een relatief lang bovenlijf. Volgens mij heb je ongeveer dezelfde lichaamsmaten als mij en vandaar dat ik het graag van jou verneem wat je bevindingen zijn.

  Groet Koendert

  BeantwoordenVerwijderen