donderdag 26 maart 2009

Hondenverschrikker

In verband met de minder positieve ervaringen met honden in combinatie met Quemo, wil ik toch graag een hondenschrikapparaat in m'n fiets hebben zodat ik de dieren wat efficiënter kan waarschuwen dat ze beter uit de buurt kunnen blijven. Een aanrijding zit ik niet op te wachten en zij vermoedelijk ook niet. Gezien de dieren zelf het benul niet hebben en hun eigenaars niet altijd opletten of zelfs de dieren niet aangelijnd houden, moet ik maar actie ondernemen. Niet prettig voor de diertjes maar altijd beter dan een boem tegen m'n fiets.

Vaste lezer Mick van mijn weblog heeft me gewezen op een setje van Kemo, te koop bij de Conrad.

Ik heb het vandaag binnen gekregen en direct getest. Het ding voldoet niet geheel aan mijn eisen omdat hij eens elke 5 seconden een puls geeft. Dat wist ik vantevoren. Alleen was het hopen dat hij de puls direct na inschakelen zou geven. Dan zou ik met de druktoets van de claxon gewoon een paar keer kunnen duwen en zo meerdere pulsen kunnen sturen. Maar helaas, hij geeft pas een puls 5 seconden na inschakelen. Dat schiet niet op.
Constant het ding aan laten staan in m'n fiets vind ik 1) niet sociaal want elke hond zal dan gek worden als ik langs kom en 2) is dat 150 mA extra stroomverbruik.

Maar even wat meer over het apparaat.

De specificaties geeft aan ongeveer 22000 Hz. Ik heb het gemeten met een oscilloscoop. Niet de meest betrouwbare denk ik maar goed:


Dat lijkt inderdaad bijna 22000 Hz te zijn.

Het speakertje is mooi klein en licht.
De voedingsspanning is 12V. Onder de 11V doet hij het niet meer. Hogere spanningen heb ik niet getest.

De hoeveelheid geluid zou 120 dB zijn. Dat zou wel eens verdraaid goed kunnen kloppen. Ik heb ook ooit een Dog Chaser. Die kan ik horen als ik hem héél dicht bij m'n oor houd. Die geeft ook ongeveer 22000 Hz.
Het apparaatje van Kemo echter, hoor ik aan de andere kant van de kamer al. Hij geeft echt bruut veel meer geluid volgens mij. Ik wil het nog een keer testen met een goede oscilloscoop die gekoppeld is aan een dB-meter. De gevoeligheid van het gehoor zou ook nog een oorzaak kunnen zijn dat ik de Kemo beter hoor dan de Dog Chaser omdat ik de indruk heb (maar dat moet ik nog goed meten) dat de frequentie van de Dog Chaser een tikkie hoger ligt.

Een oplossing voor het 5-seconden-probleem heb ik ook wel. Tenminste, ik wil een schemaatje maken met een NE555 als basis. Ik ben op zoek naar wat schema's.

6 opmerkingen:

 1. Is dat setje 20 euro inclusief speaker?
  Wat voor spanning top-top meet je, als íe af gaat?
  Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, speaker zit erbij. De speaker ontvangt 12V top-top. Met de multimeter had ik die indruk al maar de oscilloscoop bevestigt dat. 2 div/V en dan 6 hokjes hoog totaal.

  Hij geeft trouwens net zoveel geluid als de Dog Chaser die ik heb gekocht een jaar of wat geleden. De dB-meter geeft 120 dB aan als je de microfoon er pal voor houdt (cm afstand ofzo). Dat wordt natuurlijk rap minder naarmate de afstand groter wordt. Ongeveer 92 tot 94 dB op 1 meter afstand. 80 tot 82 dB op 2 meter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dan nu nog de real-life test!
  Helpt 'ie of niet?
  Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Conrad biedt ook nog wat andere ultrasoongenerators aan maar daarbij zie ik de nadruk niet zozeer liggen op de harde werking ervan ("Kanon") of zit 'n klein luidsprekertje al ingebouwd etc. waardoor de door jou aangeschafte 't meest geëigend leek/lijkt: http://tinyurl.com/car8qr

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar uh... Een twee jaar later inmiddels; werkt het?

  Groet
  Klaas

  (na jaren geAllewederd te hebben vanaf volgende week een Quest)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hm.... 2 jaar later ligt het ding nog altijd in een doos. Speaker is mooi fel maar de module werkt niet direct. Daarbij moet m'n fiets een extra gat krijgen, iets waar ik ook niet direct op zit te wachten. Dit project ligt helaas nogal stil.

  Verder heb ik trouwens ook weinig last meer gehad van honden die mijn fiets wat te interessant vonden.

  BeantwoordenVerwijderen