donderdag 19 maart 2009

De bevalling

De totale bevalling van Quemo is niet geheel vlekkeloos verlopen. Het spuiten van de oranje kleur is niet geheel volgens wens verlopen bij de spuiter. Het maken en plaatsen van de elektronica heeft meer dan 2x zoveel tijd in beslag genomen als gepland. En ook het bestickeren ging minder vlot dan gewenst.

Gistermorgen wilde stickerbedrijf De Kleine starten met het snijden van de stickers. Maar bij het nader bekijken van het (door mij) aangeleverde bestand, bleek deze verre van 'egaal' te zijn. Uitvergroot zouden enorm veel happen en punten zichtbaar worden aan de randen. Zonde natuurlijk om een fiets eruit te laten zien alsof hij door ratten aangevreten is.

De Kleine is vervolgens aan de slag gegaan met het bijwerken van de afbeelding zodat deze geschikt zou zijn om te snijden en dat mooie, strakke lijnen eruit kwamen.

's Middags ben ik zo vlot mogelijk naar De Kleine toegegaan om het proces te volgen.
Ze waren net klaar met het verbeteren van de tekening en hadden de eerste stickers uitgesneden. Als eerste werd de staartvin geplaatst.


Daarop volgden ook de gemakkelijker te plaatsen zwarte delen op de onderbak.


Tijdens het plakken werd me gevraagd wat voor kit er tussen de bovenkap en onderkap zat. 'Toch geen siliconen hè?' Ik antwoordde dat het wel siliconenkit was. 'Dat meen je toch niet hè?'
Het probleem is dat stickers echt voor geen meter willen hechten op siliconenkit. Tip dus voor toekomstige stickerplannen: eerst de fiets laten bestickeren, daarna pas de top op de onderbak kitten.

De bovenkant volgde. Dat is een groter probleem omdat de afbeelding die ik gekozen heb, een 2D-afbeelding is maar de fiets is 3D. Met de hand zijn vervolgens lijnen uitgezet op de bovenkap om die stickers daarna met de hand te snijden.Eerst volgde een mal.


Daarna de sticker die vervolgens gesneden werd op de fiets. Deze plek is de enige waar zwart op wit gestickerd wordt, de rest van de fiets is wit op zwart gestickerd.


Met witte vlakken krijgt hij direct meer smoel. Die halen de boel mooi op:


Het werd tijdens het proces maar later en later. Op een gegeven moment was etenstijd aangebroken. Er werd chinees gehaald en ik mocht meeeten. Na het eten werd weer ijverig verder geplakt.

Met name de voorste ronding over de neus heeft voor problemen gezorgd. 3x is wit folie erop geplakt voordat het goed zat. De zwarte folie was te stug om de ronding te volgen, ook na verwarmen. Voor mij hadden ze speciaal 6 meter zwart retroreflecterend folie gekocht wat vervormbaar is. Maar ondanks de betere eigenschappen van dit folie in vergelijking met het standaard retroreflecterende folie, kon het niet voldoende vervormd worden om netjes aan te sluiten bij de bovenkap.
Toen het witte erop zat, is er met zwarte 'biezen' langsheen geplakt. En ook dat is een paar keer verkeerd gegaan. Het zwarte folie hecht enorm snel en enorm goed. Eenmaal vast valt het ook bijna niet meer los te krijgen. Daarom werd er ook een paar keer wat folie verknald. Het is bijna onmogelijk om èn in één keer de boel op de plek te krijgen èn dat zonder vouwen èn dus over de ronding heen.
Uiteindelijk was alle 6 meter folie op. Het is allemaal goed gekomen maar wel pas om 22.00h

Ondanks wat tegenslagen leken ze er toch ook wel plezier in te hebben. Telkens als de fiets weer een stapje verder was, werd er gekeken naar de vooruitgang. Eerst de vormen/lijnen die zichtbaar werden, de retroreflecterende werking die goed zichtgbaar was en later toen het wit meer contrast gaf.

Het was me al duidelijk maar het is me nog een keer goed duidelijk geworden hoeveel werk het is en dat bestickeren echt een vak apart is. Mijn fiets is enorm arbeidsintensief geworden.

Morgen ga ik langs om ze foto's te geven van m'n fiets. Die willen ze graag gebruiken voor op de website. Altijd leuk om ook iets 'aparts' te laten zien. Verder moet er natuurlijk nog wel een stukje reclame op. Met de Alleweder heb ik destijds reclame voor hun goede werk gemaakt. En ook nu wil ik dat weer graag doen. Vol overgave hebben ze zich op mijn fiets gestort om het tot goed en mooi einde te brengen. En dat is ze gelukt. De Kleine, bedankt! Jullie hebben weer laten zien dat jullie je vak goed verstaan.
11 opmerkingen:

 1. Wow... overdag zie 'ie er NOG mooier uit! Puik resultaat, 'k had de nachtfoto niet goed herkend, maar dit is goed herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een late reaktie omdat ik vroeg moet werken en dus vroeg slapen ga (wil ik daar ook nog fietsend heen): Erg mooi!
  itt De haai-Quest vind ik het misschien nog wel handiger om voor 'n kubistische afbeelding van 'n vis te kiezen ipv die van 'n levensechte.
  Dan is 100% vormsymetrie al helemaal geen vereiste meer maar eerder 'n artistieke uitdaging. Die goed gelukt is!
  Wel lijkt 't dakje erbij op iets van 'n boos oog.Maar het gevoel van 'verdieping der zintuigen' blijft toch overheersen.Zoals bij 't luisteren naar (klassieke) muziek.
  Aan de spaanse vertaling heb ik niets meer toe te voegen:1'pers enkelvoud van 'Quemar'-branden...
  Nog wat woorden dan waar je niets mee kan: La cerilla of (ouderwets) el fósforo, dat beide lucifer betekent. En laat Picasso nou ook zo geschilderd hebben?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah, nog 1 dingetje dan.
  De uitspraak van 'qu' is onze 'k' in 't spaans dus 'Keemo' terwijl je waarschijnlijk zelf aan "Kweemo" denkt...
  Maar alleen in 't engels is 'qu'als 'kw' uitgesproken ("question" b.v.).
  Ik heb dus altijd de neiging te zeggen "Kest" voor Quest vanwege de spaanse uitspraakregels, den Hollander "Kwest" (omdat die traditioneel achter de angelsaksen aanloopt).
  Questie van uitspraak dus...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooie fiets Wilfred, echt super!!
  Mooie reflectie, het is ook niet dezelfde "kleur" van reflectie, dus valt nog meer op. Maareuh: heb jij ook een lamme vin dan? :-P.
  Veel plezier ermee, maar niet in het water belanden he!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haa Wilfred,

  Hij is heel mooi geworden!! Dat had ik ookm wel verwacht, maar ook wel dat het niet vanzelf zou gaan. Je verhaal getuigt daar ook van. Gelukkig zijn het echte vakmensen, en ook bij Quesjer heb ik daar getuige van mogen zijn. De "makkelijke" vissen heb ik dan misschien zelf geplakt (wel na instructie van hun) maar de moeilijker dingen hebben zijn gedaan. He tis goed te zien dat ze wel vaker "toveren" met stickers.

  Nu nog mooi houden he!!

  Heel veell plezier met je schitterende kar!!
  Groet van Paulus

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Wilfred,
  In nacht outfit had ik nog twijfels, maar in dagelijkse kledij vind ik je nieuwe Quest heel mooi. Nog niet eerder heeft iemand zulke grote vormen durven gebruiken. Dat het niet makkelijk is verlopen is bijna onvermijdelijk, de vormen van de Quest zijn behoorlijk geraffineerd.
  Veel plezier met je prachtig opvallende Quest.
  Groeten,
  Wim Schermer

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi Wilfred en gefeliciteerd met je Quest.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gefeliciteerd! Nu ik de fiets zonet in het echt voorbij zag komen op de Marslanden vind ik 'm alleen maar mooier dan op de foto's. Het is weer mooi sticker-werk van de plakkers in Zwolle!

  Mvg, Eddo

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Allen dank voor het positieve commentaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waanzinnig mooi!

  Mijn dochtertje(7jr) herkende hem direct.
  Een Nemo-fiets die-is nog mooier dan de tijger fiets(de enige 2 thema velomobielen die ze kent).

  Ik denk dat dit in meerdere opzichten een voortreffelijk keuze is.

  -door de diverse kleur vlakken wordt je (waarschijnlijk) veel sneller (vanuit een ooghoek) herkend als een snel voorbewegend object.
  -De uitstraling van de fiets heeft inneens een veel hoger innemend karakter(dan een kale velomobiel),en dat niet alleen voor kinderen.

  Quemo ziet er met versatille-dakje helemaal af uit,alsof het een integraal onderdeel is van het disign.

  Alpieter

  BeantwoordenVerwijderen