Het einde van de maand nadert weer. Deze maand heb ik vakantie op de eerste halve week van juli na. Toen heb ik 90 kilometers voor woon-werk-verkeer gemaakt. Dat is niet daverend veel natuurlijk.
Omdat ik probeer dit jaar in ieder geval weer 8000 kilometer te fietsen, zal ik toch ook in de vakantie wat kilometers moeten maken. En om dat in de gaten te houden, houd ik elke maand bij hoeveel kilometer ik gefietst heb. Daarbij heb ik een mooi tabelletje gemaakt met het aantal kilometers per fiets, het totale aantal tot dusver en een prognose wat ik kan verwachten op 31 december 2009 (de rode pijl geeft 31 juli 2009 aan):
De lijn met 'prognose' schommelt wat op en neer maar zit nu al 3 maanden ruim boven de 8000 kilometer. Met het huidige aantal fietskilometers per maand ga ik er dus wel komen.
Deze maand heb ik naast de 90 standaard woon-werk-kilometers nog 640 'privé-kilometers' gereden. Daarmee kom ik aan 730 kilometer totaal deze maand. Daarmee staat deze maand op de 3e plek op de lijst met hoogste aantal kilometers dit jaar.
De komende 3 weken wil ik gemiddeld in ieder geval 22,71 kilometer per dag fietsen, dat is het daggemiddelde op dit moment. Dat maakt 159 kilometer per week of 477 kilometer de komende 3 weken.... minimaal. We zullen zien waar het op uit gaat draaien.
Misschien nog een keertje een rondje Veluweroute rijden.
Zwolse ligfietser met grote voorkeur voor velomobielen schrijft over dagelijkse dingen die hij met z'n velomobiel tegenkomt.
vrijdag 31 juli 2009
maandag 27 juli 2009
Retourtje Zwolle-Urk met Onroute
Vandaag heb ik een retourtje Zwolle-Urk gereden.
Deze keer wilde ik toch de routes van Onroute eens proberen. Maar al binnen 500 meter van m'n huis ging het verkeerd. Nee, niet de schuld van de software maar gewoon de mijne. Ik meende dat het ding rechtsaf aangaf maar dat bleek rechtdoor te zijn. Mijn vermoeden is dat het 'misverstand' is ontstaan door wat traag reageren van m'n mobieltje. Ik had namelijk Garmin Mobile XT, S2P-MP3-speler en TurboGPS draaien. Zowel met Mobile XT als met TurboGPS was ik een track aan het opnemen. Waarom? Later meer daarover. Maar ik had ingesteld dat elke afslag van boven weergegeven zou worden door Mobile XT. Alleen is de schermopbouw dermate traag dat de gesproken instructies en visuele instructies niet gelijktijdig te zien zijn.
Maar goed, ik ben toch wel bekend in de buurt dus heb ik het begin iets anders gereden dan de route aangaf. Een eindje verderop heb ik de route weer opgepikt.
De route heb ik trouwens thuis in MapSource met een paar 'Via-punten' gemaakt omdat m'n mobieltje met Onroute niet een route rechtstreeks van Zwolle naar _bijvoorbeeld_ Urk in één keer kan plannen.
De door Onroute gekozen heenrit vond ik nou niet echt de meest vlotte of prettige route maar ik wilde wel eens weten wat Onroute van m'n route zou maken.
In Kampen is het weer 2x verkeerd gegaan met de route. Ik werd via de brug in Kampen gestuurd. Aan de andere kant van de brug kreeg ik de instructie 'ga hier rechts en dan links'. Dus ging ik rechts en was op zoek naar een weg naar links. Die kwam dus niet en ook m'n route was 'verdwenen' onder de cursor. Of ik heb wat verkeerd verstaan of de instructies waren niet goed. Nu ik achteraf de route bekijk, is de bedoeling me duidelijker:
Vooraf: Wit is de gemeten track, paars is de geplande route en ik ga van rechtsboven naar linksonder.
Door deze fout, heb ik de route hier dus wat anders gereden. Maar op de Flevoweg heb ik de route weer opgepikt. Maar de pret was van korte duur want al snel miste ik weer een afslag. Het stomme is dat je daar gewoon rechtuit kan rijden en helemaal geen omweg hoeft te maken:
Ook hier fiets ik van rechts naar links. Eerst is te zien hoe ik met de witte lijn rechtdoor ga terwijl de paarse route een omweg maakt. Maar iets verderop volg ik de geplande paarse route wel terwijl ik ook daar gewoon rechtdoor had kunnen rijden langs de Flevoweg richting Roggebotsluis.
Bij dit laatste omweggetje moest ik trouwens op een wat vreemde plek de dijk oprijden. Dit ging over enorm grove stenen en tamelijk steil. Erg vreemd dat je als fietser hierlangs gestuurd wordt terwijl de andere route 1) korter 2) sneller en 3) comfortabeler is. Één ding kan je wel als nadeel beschouwen: je rijdt dan langs de drukke Flevoweg waar veel autoverkeer rijdt.
Vanaf Roggebotsluis lijk ik netjes de geplande route te rijden. Maar toch kom ik weer bedrogen uit. Ik volg het fietspad langs het water terwijl de route blijkbaar over de gewone weg gaat voor auto's. Een eind verderop buigt de weg van het water af en dat is op mijn route ook te zien. Ik ben gewoon het water gevolgd:
Hier ga ik van rechtsonder naar linksboven. Geef mij de witte lijn maar, mooi langs water en zonder zijwegen.
Dan komt de Ketelbrug. Dat is helemaal feest. Allereerst al het oprijden van de brug. Dat komt mede doordat ik het fietspad langs het water heb gevolgd. Dat deed ik voor de Ketelbrug dus ook, waardoor ik op een doodlopend stuk terecht kwam en dus moest omkeren. Maar het fietspadnetwerk liep ook in die richting door dus was ik in de veronderstelling dat ik daar de brug ook omhoog kon rijden:
Hier is de gele lijn met zwarte bolletjes mijn track en de paarse lijn is de route. Ik ga hier van rechtsonder naar boven. De groene lijn is onderdeel van het fietspadnetwerk.
De andere kant van de Ketelbrug was helemaal bruut. Terwijl ik nog maar net 'dalende' was, moest ik rechtsaf. Daar zat een zijweggetje. Alleen moest ik daarvoor wel langs een stel van die hekken die eigenlijk bedoeld zijn om (brom/snor)fietsers te weren en alleen toegang te verlenen aan voetgangers (let wel: de routeplanner stond op fiets ingesteld en niet op voetganger). Omdat ik daar niet echt lekker langs kan met de Quest, ben ik omlaag gereden.
Niet al te lang daarna werd een nieuwe route uitgestippeld. Deze zou niet langs het water lopen terwijl ik juist graag de route langs het water richting Urk wilde volgen. De wijziging in de route heb ik daarom in de wind geslagen en ben onderaan de Ketelbrug rechtsaf geslagen in de veronderstelling dat ik vanaf daar wel op het fietspad kon komen welke ik op de brug niet genomen had.
Helaas liep deze weg uit op een parkeerplaats en verder niets. Tja, 2 trappen die omhoog liepen. Ik heb even bedacht wat ik zou doen en heb besloten om de Quest tegen de dijk op te trekken. Dat ging niet vanzelf maar met wat gesjor en getrek had ik het ding een flink aantal meters omhoog gesleept.
Bovenop zag ik het fietspad liggen. Helaas lag die weer een flink aantal meters lager. Dus moest ik de dijk weer omlaag. Een eindje verderop leek de helling wat minder steil te zijn en mogelijk geschikt om omlaag te rollen terwijl ik in de fiets zat. Dus ben ik over de dijk naar rechts gereden en dna met een bocht naar links om op het geplande stuk omlaag te rijden.
Ik heb getracht om zodanig langs de helling omlaag te rijden dat ik in ieder geval niet om zou slaan maar dus niet recht naar beneden omdat ik anders bang was dat de remmen dat niet zouden trekken. Maar bijna onderaan gekomen moest ik toch wat rechtstandiger naar beneden omdat ik anders om zou slaan naar de zijkant.
Onderaan aangekomen schuurde de neus flink over de grond. Ik heb nu dus een redelijk aantal krassen erbij aan de onderkant van de neus, zelfs nog een stukje verder naar voren dan het gat van de claxon. Jammer maar helaas. Alleen van een afstandje valt het te zien. So be it.
Overzichtsfoto:
Ik kom van linksonder en wil naar linksboven. Naar rechtsonder is ook een paarse lijn te zien, die is van de geplande terugweg.
Hier valt mijn gemartel wat beter te zien:
Eenmaal weer op de geplande route, ging ik onder de Ketelbrug door om vervolgens aan de andere kant bij een enorm smal hek te komen waar ik doorheen moest. De breedte was eigenlijk net te weinig. Het hek werd opengehouden met een net iets te lang touw. Maar met m'n handen kon ik vanuit de fiets het hek verder open drukken zodat ik een paar centimeter meer ruimte had om door het hek te komen. Die paar centimeter meer ruimte was voldoende. Dus kon ik mijn route vervolgen.
De route via de dijk was mooi maar een eind verderop wel tamelijk druk. Het barstte er van de schapen. Gelukkig waren ze aardig onder de indruk van m'n fiets. Zeker in combinatie met de sirene van het alarm wisten ze aardig goed dat ze niet in mijn richting wilden. En daar ben ik blij mee want nog geen week geleden las ik van Questrijder Budi die ook een ontmoeting met schapen had gehad waarbij één kamikazeschaap zich op de neus van zijn Quest wierp in plaats van het hazepad te kiezen. Bij mij hebben ze gelukkig alleen het laatste gedaan.
Vlak voor Urk is het me niet helemaal duidelijk wat m'n routeplanner wil: via de dijk blijven rijden of omhoog rijden via een zijweg. Ik rijd in eerste instantie omhoog maar stop halverwege en bedenk dat de andere weg toch de bedoeling zou zijn. Maar net voordat ik m'n fiets achteruit laat rollen, komt van achteren een man aanfietsen die ik even daarvoor aan zag komen vanaf de andere kant van de dijk. Hij geeft aan dat de weg dood loopt en dat hij en ik dus onze weg beter kunnen vervolgen via de weg omhoog. Dus rijd ik verder. Na nog een paar schapen en zo'n rothekkie te zijn gepasseerd, ben ik in Urk. Of eigenlijk: Op Urk. Tja, het volk daar schijnt niet te begrijpen dat Urk geen eiland meer is en dat er dus niet echt sprake meer is van 'Op' Urk maar gewoon 'in' Urk zoals bij de rest van de vastelandplaatsen. Maar goed, ze schijnen er ook niet te weten dat fietsers voorrang hebben als de auto haaietanden voor de neus heeft. Zoveel is me al heel snel een paar keer duidelijk gemaakt.
Maar bij de 'Finish' [b]IN[/b] Urk zou ik rechtsomkeert moeten om de iets andere route naar huis te volgen. Maar vanwege het hekjes en schaapjesgedoe besluit ik de route iets anders te laten lopen en ga op de gok door Urk. Na wat rijden kom ik uit op een doodlopende weg. De weg maakt er een rondje en gaat weer terug in de richting waar ik vandaan gekomen ben. Aan het 'pleintje' staan een paar enorme villa's waarvan één me bijna deed denken dat ik bij de entree van de Efteling was.
Noodgedwongen ga ik een eindje terug in de richting waar ik vandaan kwam om vervolgens via een grotere weg richting het oosten te gaan. Zodra ik Urk uit rijd, steek ik een weg over en kom bij een brug uit. Helemaal handig lieek me die richting niet, dus ben ik (voor de zoveelste keer) omgekeerd. Direct daarna ben ik wederom richting het oosten gegaan.
Op m'n GPS zie ik dat ik op het fietspadnetwerk rijd en besluit om een nieuwe route uit te laten stippelen naar huis, zonder viapunten. Maar dat lukt niet. Ik krijg deze keer niet de mededeling dat ik niet voldoende geheugen heb maar dat er geen wegen te vinden zijn nabij mijn locatie. Toch vreemd omdat ik gewoon óp een weg rijd die opgenomen is in het netwerk. Ik besluit daarom eerst maar op de autorouteplanner te gaan rijden. Dat gaat goed. Nog 2x doe ik vruchteloze pogingen om Onroute z'n werk te laten doen. Maar een 3e keer, een kilometer of wat verder, gaat het toch goed.
Bij Tollebeek ga ik naar rechts, richting zuidoosten. Na Nagele ga ik richting het oosten. De volgende plaats is Ens. Voor ens sla ik rechtsaf richting zuidoosten. Bij een brug met de naam Ramspol (volgens Google Earth) pak ik de route weer op. Ik blijf ten noorden van het water rijden en ga richting het oosten. De volgende plaats waar ik door kom is Zwartsluis. Hier doet Onroute weer wat vreemds:
Ik dacht toch echt dat ik dit stukje route wel ken zo onderhand. De Provinciale weg (waar de paarse route over loopt) is níet toegestaan voor fietsers, ook niet voor bredere driewielige fietsen zoals velomobielen. Er staat op de brug een bord wat duidelijk aangeeft: verboden voor fietsers. Ik volg dus de toegestane witte route.
Na Zwartsluis volg ik de route niet echt meer. Ik zit blijkbaar aan de verkeerde kant van de Provinciale weg. Ik ga lekker over de vlotte route naar huis in plaats van over de dijk. Ook in Hasselt ben ik eigenwijs en neem m'n eigen route. Hier kies ik wel voor de dijk terwijl Onroute me door weilanden wil sturen.
105 kilometer na vertrek kom ik weer thuis aan.
Ik zou nog terug komen op TurboGPS. Waarom die gebruiken?
Ik ben erachter gekomen dat Garmin Mobile XT z'n tracks maakt elke paar seconden. In ieder geval met vaste regelmaat. Dat levert bij hogere snelheden soms geen duidelijk beeld op in bochten. Forse stukken worden dan soms afgesneden. OziExplorer en TurboGPS werken anders. Die registreren een punt als de richting een x aantal graden afwijkt van het vorige stukje wat gemeten is of als de snelheid verandert. Dat betekent dus dat op een lange, rechte weg er soms maar twéé punten gemeten zijn: aan het begin en aan het eind als je met constante snelheid rijdt. Maar ook met niet helemaal constante snelheid is het aantal meetpunten dan véél minder dan met Mobile XT.
Daar waar Mobile XT dus punten te weinig doet (bochtig parcours) plaatsen OziExplorer en TurboGPS dus méér punten en op rechte stukken is het juist omgekeerd. Het resultaat is dat Mobile XT zo'n 2,5 keer zoveel punten meet maar minder nauwkeurig is.
Vandaag heb ik MobileXT ingesteld op wat nauwkeuriger meten. Daarmee is mijn track uitgekomen op maarliefst 4300 punten. Dat is elke 24 meter een punt. De track met TurboGPS is me helaas mislukt. Na 84 km is het programma vastgedraaid. Het lijkt erop dat ik een slechte versie geinstalleerd heb. Hoe dan ook: het aantal punten op dat moment was echt enorm veel minder dan die 4300 van Mobile XT.
Ik ga hier nog meer tests mee uitvoeren maar dan met een goede versie van TurboGPS.
Tot slot nog wat over het drinken. Vandaag heb ik vers geperstMinoleasap Mineolasap meegehad wat aangelengd was met water en een snufje zout toegevoegd had gekregen. Ik vond dat wat aan de zure kant. Dus moet ik nog wat experimenteren. En dat snufje zout.... op een liter, hoeveel is dan een snufje zout wat voldoende is om de uitgezweten hoeveelheid zout weer aan te vullen?
Hoe dan ook: het waren een paar leuke kilometers.
Deze keer wilde ik toch de routes van Onroute eens proberen. Maar al binnen 500 meter van m'n huis ging het verkeerd. Nee, niet de schuld van de software maar gewoon de mijne. Ik meende dat het ding rechtsaf aangaf maar dat bleek rechtdoor te zijn. Mijn vermoeden is dat het 'misverstand' is ontstaan door wat traag reageren van m'n mobieltje. Ik had namelijk Garmin Mobile XT, S2P-MP3-speler en TurboGPS draaien. Zowel met Mobile XT als met TurboGPS was ik een track aan het opnemen. Waarom? Later meer daarover. Maar ik had ingesteld dat elke afslag van boven weergegeven zou worden door Mobile XT. Alleen is de schermopbouw dermate traag dat de gesproken instructies en visuele instructies niet gelijktijdig te zien zijn.
Maar goed, ik ben toch wel bekend in de buurt dus heb ik het begin iets anders gereden dan de route aangaf. Een eindje verderop heb ik de route weer opgepikt.
De route heb ik trouwens thuis in MapSource met een paar 'Via-punten' gemaakt omdat m'n mobieltje met Onroute niet een route rechtstreeks van Zwolle naar _bijvoorbeeld_ Urk in één keer kan plannen.
De door Onroute gekozen heenrit vond ik nou niet echt de meest vlotte of prettige route maar ik wilde wel eens weten wat Onroute van m'n route zou maken.
In Kampen is het weer 2x verkeerd gegaan met de route. Ik werd via de brug in Kampen gestuurd. Aan de andere kant van de brug kreeg ik de instructie 'ga hier rechts en dan links'. Dus ging ik rechts en was op zoek naar een weg naar links. Die kwam dus niet en ook m'n route was 'verdwenen' onder de cursor. Of ik heb wat verkeerd verstaan of de instructies waren niet goed. Nu ik achteraf de route bekijk, is de bedoeling me duidelijker:
Vooraf: Wit is de gemeten track, paars is de geplande route en ik ga van rechtsboven naar linksonder.
Door deze fout, heb ik de route hier dus wat anders gereden. Maar op de Flevoweg heb ik de route weer opgepikt. Maar de pret was van korte duur want al snel miste ik weer een afslag. Het stomme is dat je daar gewoon rechtuit kan rijden en helemaal geen omweg hoeft te maken:
Ook hier fiets ik van rechts naar links. Eerst is te zien hoe ik met de witte lijn rechtdoor ga terwijl de paarse route een omweg maakt. Maar iets verderop volg ik de geplande paarse route wel terwijl ik ook daar gewoon rechtdoor had kunnen rijden langs de Flevoweg richting Roggebotsluis.
Bij dit laatste omweggetje moest ik trouwens op een wat vreemde plek de dijk oprijden. Dit ging over enorm grove stenen en tamelijk steil. Erg vreemd dat je als fietser hierlangs gestuurd wordt terwijl de andere route 1) korter 2) sneller en 3) comfortabeler is. Één ding kan je wel als nadeel beschouwen: je rijdt dan langs de drukke Flevoweg waar veel autoverkeer rijdt.
Vanaf Roggebotsluis lijk ik netjes de geplande route te rijden. Maar toch kom ik weer bedrogen uit. Ik volg het fietspad langs het water terwijl de route blijkbaar over de gewone weg gaat voor auto's. Een eind verderop buigt de weg van het water af en dat is op mijn route ook te zien. Ik ben gewoon het water gevolgd:
Hier ga ik van rechtsonder naar linksboven. Geef mij de witte lijn maar, mooi langs water en zonder zijwegen.
Dan komt de Ketelbrug. Dat is helemaal feest. Allereerst al het oprijden van de brug. Dat komt mede doordat ik het fietspad langs het water heb gevolgd. Dat deed ik voor de Ketelbrug dus ook, waardoor ik op een doodlopend stuk terecht kwam en dus moest omkeren. Maar het fietspadnetwerk liep ook in die richting door dus was ik in de veronderstelling dat ik daar de brug ook omhoog kon rijden:
Hier is de gele lijn met zwarte bolletjes mijn track en de paarse lijn is de route. Ik ga hier van rechtsonder naar boven. De groene lijn is onderdeel van het fietspadnetwerk.
De andere kant van de Ketelbrug was helemaal bruut. Terwijl ik nog maar net 'dalende' was, moest ik rechtsaf. Daar zat een zijweggetje. Alleen moest ik daarvoor wel langs een stel van die hekken die eigenlijk bedoeld zijn om (brom/snor)fietsers te weren en alleen toegang te verlenen aan voetgangers (let wel: de routeplanner stond op fiets ingesteld en niet op voetganger). Omdat ik daar niet echt lekker langs kan met de Quest, ben ik omlaag gereden.
Niet al te lang daarna werd een nieuwe route uitgestippeld. Deze zou niet langs het water lopen terwijl ik juist graag de route langs het water richting Urk wilde volgen. De wijziging in de route heb ik daarom in de wind geslagen en ben onderaan de Ketelbrug rechtsaf geslagen in de veronderstelling dat ik vanaf daar wel op het fietspad kon komen welke ik op de brug niet genomen had.
Helaas liep deze weg uit op een parkeerplaats en verder niets. Tja, 2 trappen die omhoog liepen. Ik heb even bedacht wat ik zou doen en heb besloten om de Quest tegen de dijk op te trekken. Dat ging niet vanzelf maar met wat gesjor en getrek had ik het ding een flink aantal meters omhoog gesleept.
Bovenop zag ik het fietspad liggen. Helaas lag die weer een flink aantal meters lager. Dus moest ik de dijk weer omlaag. Een eindje verderop leek de helling wat minder steil te zijn en mogelijk geschikt om omlaag te rollen terwijl ik in de fiets zat. Dus ben ik over de dijk naar rechts gereden en dna met een bocht naar links om op het geplande stuk omlaag te rijden.
Ik heb getracht om zodanig langs de helling omlaag te rijden dat ik in ieder geval niet om zou slaan maar dus niet recht naar beneden omdat ik anders bang was dat de remmen dat niet zouden trekken. Maar bijna onderaan gekomen moest ik toch wat rechtstandiger naar beneden omdat ik anders om zou slaan naar de zijkant.
Onderaan aangekomen schuurde de neus flink over de grond. Ik heb nu dus een redelijk aantal krassen erbij aan de onderkant van de neus, zelfs nog een stukje verder naar voren dan het gat van de claxon. Jammer maar helaas. Alleen van een afstandje valt het te zien. So be it.
Overzichtsfoto:
Ik kom van linksonder en wil naar linksboven. Naar rechtsonder is ook een paarse lijn te zien, die is van de geplande terugweg.
Hier valt mijn gemartel wat beter te zien:
Eenmaal weer op de geplande route, ging ik onder de Ketelbrug door om vervolgens aan de andere kant bij een enorm smal hek te komen waar ik doorheen moest. De breedte was eigenlijk net te weinig. Het hek werd opengehouden met een net iets te lang touw. Maar met m'n handen kon ik vanuit de fiets het hek verder open drukken zodat ik een paar centimeter meer ruimte had om door het hek te komen. Die paar centimeter meer ruimte was voldoende. Dus kon ik mijn route vervolgen.
De route via de dijk was mooi maar een eind verderop wel tamelijk druk. Het barstte er van de schapen. Gelukkig waren ze aardig onder de indruk van m'n fiets. Zeker in combinatie met de sirene van het alarm wisten ze aardig goed dat ze niet in mijn richting wilden. En daar ben ik blij mee want nog geen week geleden las ik van Questrijder Budi die ook een ontmoeting met schapen had gehad waarbij één kamikazeschaap zich op de neus van zijn Quest wierp in plaats van het hazepad te kiezen. Bij mij hebben ze gelukkig alleen het laatste gedaan.
Vlak voor Urk is het me niet helemaal duidelijk wat m'n routeplanner wil: via de dijk blijven rijden of omhoog rijden via een zijweg. Ik rijd in eerste instantie omhoog maar stop halverwege en bedenk dat de andere weg toch de bedoeling zou zijn. Maar net voordat ik m'n fiets achteruit laat rollen, komt van achteren een man aanfietsen die ik even daarvoor aan zag komen vanaf de andere kant van de dijk. Hij geeft aan dat de weg dood loopt en dat hij en ik dus onze weg beter kunnen vervolgen via de weg omhoog. Dus rijd ik verder. Na nog een paar schapen en zo'n rothekkie te zijn gepasseerd, ben ik in Urk. Of eigenlijk: Op Urk. Tja, het volk daar schijnt niet te begrijpen dat Urk geen eiland meer is en dat er dus niet echt sprake meer is van 'Op' Urk maar gewoon 'in' Urk zoals bij de rest van de vastelandplaatsen. Maar goed, ze schijnen er ook niet te weten dat fietsers voorrang hebben als de auto haaietanden voor de neus heeft. Zoveel is me al heel snel een paar keer duidelijk gemaakt.
Maar bij de 'Finish' [b]IN[/b] Urk zou ik rechtsomkeert moeten om de iets andere route naar huis te volgen. Maar vanwege het hekjes en schaapjesgedoe besluit ik de route iets anders te laten lopen en ga op de gok door Urk. Na wat rijden kom ik uit op een doodlopende weg. De weg maakt er een rondje en gaat weer terug in de richting waar ik vandaan gekomen ben. Aan het 'pleintje' staan een paar enorme villa's waarvan één me bijna deed denken dat ik bij de entree van de Efteling was.
Noodgedwongen ga ik een eindje terug in de richting waar ik vandaan kwam om vervolgens via een grotere weg richting het oosten te gaan. Zodra ik Urk uit rijd, steek ik een weg over en kom bij een brug uit. Helemaal handig lieek me die richting niet, dus ben ik (voor de zoveelste keer) omgekeerd. Direct daarna ben ik wederom richting het oosten gegaan.
Op m'n GPS zie ik dat ik op het fietspadnetwerk rijd en besluit om een nieuwe route uit te laten stippelen naar huis, zonder viapunten. Maar dat lukt niet. Ik krijg deze keer niet de mededeling dat ik niet voldoende geheugen heb maar dat er geen wegen te vinden zijn nabij mijn locatie. Toch vreemd omdat ik gewoon óp een weg rijd die opgenomen is in het netwerk. Ik besluit daarom eerst maar op de autorouteplanner te gaan rijden. Dat gaat goed. Nog 2x doe ik vruchteloze pogingen om Onroute z'n werk te laten doen. Maar een 3e keer, een kilometer of wat verder, gaat het toch goed.
Bij Tollebeek ga ik naar rechts, richting zuidoosten. Na Nagele ga ik richting het oosten. De volgende plaats is Ens. Voor ens sla ik rechtsaf richting zuidoosten. Bij een brug met de naam Ramspol (volgens Google Earth) pak ik de route weer op. Ik blijf ten noorden van het water rijden en ga richting het oosten. De volgende plaats waar ik door kom is Zwartsluis. Hier doet Onroute weer wat vreemds:
Ik dacht toch echt dat ik dit stukje route wel ken zo onderhand. De Provinciale weg (waar de paarse route over loopt) is níet toegestaan voor fietsers, ook niet voor bredere driewielige fietsen zoals velomobielen. Er staat op de brug een bord wat duidelijk aangeeft: verboden voor fietsers. Ik volg dus de toegestane witte route.
Na Zwartsluis volg ik de route niet echt meer. Ik zit blijkbaar aan de verkeerde kant van de Provinciale weg. Ik ga lekker over de vlotte route naar huis in plaats van over de dijk. Ook in Hasselt ben ik eigenwijs en neem m'n eigen route. Hier kies ik wel voor de dijk terwijl Onroute me door weilanden wil sturen.
105 kilometer na vertrek kom ik weer thuis aan.
Ik zou nog terug komen op TurboGPS. Waarom die gebruiken?
Ik ben erachter gekomen dat Garmin Mobile XT z'n tracks maakt elke paar seconden. In ieder geval met vaste regelmaat. Dat levert bij hogere snelheden soms geen duidelijk beeld op in bochten. Forse stukken worden dan soms afgesneden. OziExplorer en TurboGPS werken anders. Die registreren een punt als de richting een x aantal graden afwijkt van het vorige stukje wat gemeten is of als de snelheid verandert. Dat betekent dus dat op een lange, rechte weg er soms maar twéé punten gemeten zijn: aan het begin en aan het eind als je met constante snelheid rijdt. Maar ook met niet helemaal constante snelheid is het aantal meetpunten dan véél minder dan met Mobile XT.
Daar waar Mobile XT dus punten te weinig doet (bochtig parcours) plaatsen OziExplorer en TurboGPS dus méér punten en op rechte stukken is het juist omgekeerd. Het resultaat is dat Mobile XT zo'n 2,5 keer zoveel punten meet maar minder nauwkeurig is.
Vandaag heb ik MobileXT ingesteld op wat nauwkeuriger meten. Daarmee is mijn track uitgekomen op maarliefst 4300 punten. Dat is elke 24 meter een punt. De track met TurboGPS is me helaas mislukt. Na 84 km is het programma vastgedraaid. Het lijkt erop dat ik een slechte versie geinstalleerd heb. Hoe dan ook: het aantal punten op dat moment was echt enorm veel minder dan die 4300 van Mobile XT.
Ik ga hier nog meer tests mee uitvoeren maar dan met een goede versie van TurboGPS.
Tot slot nog wat over het drinken. Vandaag heb ik vers geperst
Hoe dan ook: het waren een paar leuke kilometers.
zondag 26 juli 2009
Op verzoek: motor alarm (On request)
Mike vraagt mij in het vorige bericht welk alarm ik in m'n fiets heb. Nu had ik dat al in een linkje in een ouder bericht staan maar het linkje werkt niet meer. Bij deze dus maar even een bericht maken met de gegevens van het alarm. Ik kopiëer gewoon de gegevens van de site:
Motor Alarm FM 2-Weg LCD - Afstand Starten - Microwave Sensor
Algemene beschrijving:
Motor FM 2-weg alarm voorzien van ingebouwde Shock Sensor en Microwave Sensor met zeer luide sirene 125 Decibel, voorzien van een 100% Waterdichte luidspeaker, 100% Waterdichte Hoofd module, melding op handzender als Motor wordt bewogen, knipperlicht aansturing.
Laatste techniek voor motor beveiliging.
1 Jaar Garantie
Technische specificaties:
Het systeem is universeel en past op iedere 12 volt accu, Stil alarm, Indicatie lampje zodat anderen zien dat uw systeem scherp staat.
Aansturing van knipperlichten (aan en uit), Startblokkering, Weg rijblokkering, Krachtige Sirene 120 Decibel, Stil alarm mode, ingebouwde Shock sensor en Microwave sensor, 100% waterdichte Luidspeaker.
Zeer mooie en klein 2-weg afstandsbediening 5000 meter bereik, klok op handzender, afstand starten via afstandsbediening. Indicatie lampje zodat anderen zien dat uw systeem scherp staat.
Afstandsbediening met “CODE“ Learn Functie, bereik 5000 meter, meerdere afstandbedieningen tot 4 stuks mogelijk, Alarm via geluid (aan en uit), LED indicatie, 2-weg functie, real-time melding bij ontvanger op afstandsbediening.
Afstand Starten , Motor kan op afstand worden geactiveerd, dit is mogelijk met alarm aan-uit , Afstand Starten is een extra optie deze hoeft niet te worden aangesloten.
Afstandsbedienings Functie's:
Alarm aan (activeren) en Alarm uit (de-activeren), Afstand Starten Aan-Uit ,
Terug melding bij Shock en Microwave sensor activering op Afstands bedieningen
Leveringomvang:
1x Centrale hoofdunit met Shock Sensor (ingebouwd)
1x Microwave sensor (gevoeligheid instelbaar)
1x FM Antenne met snoer
2x Handzender FM-2 weg (incl.2x Batterijën)
1x Sirene (125 Decibel)
1x Waarschuwings led
Kabelboom + Bekabeling (compleet)
Montage materiaal (Sticker) + Bevestigingsmateriaal
Microwave Sensor (onzichtbare bubbel om de motor heen) zend een korte hoge toon frequentie radio-golf om de Motor, wordt deze onderbroken (iemand die op de motor gaat zitten of boven uw motor hangt) gaat het alarm af. Gevoeligheid van Microwave sensor is instelbaar.
Universeel, Te monteren op ieder merk en type motor, eenvoudige zelf installatie en handleidingen zijn te raadplegen op ons Forum.
Laatste techniek op gebied van Motor elektronica. Laat uw mooie dure motor niet stelen of vernielen en beveilig uw eigendom.
Goedkeuring: ISO9001 certificatie ISO/TS 16949:2002
Prijs: € 99,-
http://www.spy-europe.nl
http://www.mbcarparts.com/
Motor Alarm FM 2-Weg LCD - Afstand Starten - Microwave Sensor
Algemene beschrijving:
Motor FM 2-weg alarm voorzien van ingebouwde Shock Sensor en Microwave Sensor met zeer luide sirene 125 Decibel, voorzien van een 100% Waterdichte luidspeaker, 100% Waterdichte Hoofd module, melding op handzender als Motor wordt bewogen, knipperlicht aansturing.
Laatste techniek voor motor beveiliging.
1 Jaar Garantie
Technische specificaties:
Het systeem is universeel en past op iedere 12 volt accu, Stil alarm, Indicatie lampje zodat anderen zien dat uw systeem scherp staat.
Aansturing van knipperlichten (aan en uit), Startblokkering, Weg rijblokkering, Krachtige Sirene 120 Decibel, Stil alarm mode, ingebouwde Shock sensor en Microwave sensor, 100% waterdichte Luidspeaker.
Zeer mooie en klein 2-weg afstandsbediening 5000 meter bereik, klok op handzender, afstand starten via afstandsbediening. Indicatie lampje zodat anderen zien dat uw systeem scherp staat.
Afstandsbediening met “CODE“ Learn Functie, bereik 5000 meter, meerdere afstandbedieningen tot 4 stuks mogelijk, Alarm via geluid (aan en uit), LED indicatie, 2-weg functie, real-time melding bij ontvanger op afstandsbediening.
Afstand Starten , Motor kan op afstand worden geactiveerd, dit is mogelijk met alarm aan-uit , Afstand Starten is een extra optie deze hoeft niet te worden aangesloten.
Afstandsbedienings Functie's:
Alarm aan (activeren) en Alarm uit (de-activeren), Afstand Starten Aan-Uit ,
Terug melding bij Shock en Microwave sensor activering op Afstands bedieningen
Leveringomvang:
1x Centrale hoofdunit met Shock Sensor (ingebouwd)
1x Microwave sensor (gevoeligheid instelbaar)
1x FM Antenne met snoer
2x Handzender FM-2 weg (incl.2x Batterijën)
1x Sirene (125 Decibel)
1x Waarschuwings led
Kabelboom + Bekabeling (compleet)
Montage materiaal (Sticker) + Bevestigingsmateriaal
Microwave Sensor (onzichtbare bubbel om de motor heen) zend een korte hoge toon frequentie radio-golf om de Motor, wordt deze onderbroken (iemand die op de motor gaat zitten of boven uw motor hangt) gaat het alarm af. Gevoeligheid van Microwave sensor is instelbaar.
Universeel, Te monteren op ieder merk en type motor, eenvoudige zelf installatie en handleidingen zijn te raadplegen op ons Forum.
Laatste techniek op gebied van Motor elektronica. Laat uw mooie dure motor niet stelen of vernielen en beveilig uw eigendom.
Goedkeuring: ISO9001 certificatie ISO/TS 16949:2002
Prijs: € 99,-
http://www.spy-europe.nl
http://www.mbcarparts.com/
zaterdag 25 juli 2009
Wat ze zeggen en doen
Vandaag ben ik er 2x op uit geweest naar de stad. De eerste rit heb ik 2x wat 'meegemaakt'.
Toen ik de fiets uit de garage haalde, zagen een stel jonge knulletjes uit de buurt het gebeuren. Ze kwamen op me afrennen. De ene vroeg of hij erin mocht kijken. Tja, mag best hoor. Het tweede mannetje van een jaar of 10: 'Mag ik hem hebben?'..... Riiiiight.... zou hij dat aan iedereen vragen of hij de auto/fiets/brommer/etc. zomaar even mag hebben? Maar ach.... het is een jong knulletje.
Bij één van de winkels waar ik moest wezen, heb ik m'n fiets voor de etalage geparkeerd. Op een gegeven moment ging het alarm af. Kan gebeuren, zeker met het naderingsalarm. Maar toen ik op de handzender keek, zag ik dat het de schoksensor was die iets geregistreerd had.
Ik ben naar buiten gegaan en zag een TNT-fiets staan die achteruit tegen de neus van mijn fiets aangedrukt was en eigenlijk net wat verder dan netjes was om z'n eigen fiets niet half met het voorwiel voor de opening van de winkel te laten staan.
De fiets heb ik eerst aan de kant gepakt. Gelukkig heeft hij alleen met z'n fietstas (die al aardig om de neus van de Quest gevouwen zat) tegen m'n fiets aangezeten en was de druk mooi verdeeld over een flink stuk fietstas. Geen schade zichtbaar. Zijn fiets heb ik vervolgens maar even fatsoenlijk geparkeerd tegen een boom...... een redelijk eindje verder.
De man keek ook wat vreemd op toen hij z'n fiets niet meer zag staan waar hij hem gelaten had.
Toen ik de fiets uit de garage haalde, zagen een stel jonge knulletjes uit de buurt het gebeuren. Ze kwamen op me afrennen. De ene vroeg of hij erin mocht kijken. Tja, mag best hoor. Het tweede mannetje van een jaar of 10: 'Mag ik hem hebben?'..... Riiiiight.... zou hij dat aan iedereen vragen of hij de auto/fiets/brommer/etc. zomaar even mag hebben? Maar ach.... het is een jong knulletje.
Bij één van de winkels waar ik moest wezen, heb ik m'n fiets voor de etalage geparkeerd. Op een gegeven moment ging het alarm af. Kan gebeuren, zeker met het naderingsalarm. Maar toen ik op de handzender keek, zag ik dat het de schoksensor was die iets geregistreerd had.
Ik ben naar buiten gegaan en zag een TNT-fiets staan die achteruit tegen de neus van mijn fiets aangedrukt was en eigenlijk net wat verder dan netjes was om z'n eigen fiets niet half met het voorwiel voor de opening van de winkel te laten staan.
De fiets heb ik eerst aan de kant gepakt. Gelukkig heeft hij alleen met z'n fietstas (die al aardig om de neus van de Quest gevouwen zat) tegen m'n fiets aangezeten en was de druk mooi verdeeld over een flink stuk fietstas. Geen schade zichtbaar. Zijn fiets heb ik vervolgens maar even fatsoenlijk geparkeerd tegen een boom...... een redelijk eindje verder.
De man keek ook wat vreemd op toen hij z'n fiets niet meer zag staan waar hij hem gelaten had.
donderdag 23 juli 2009
Retourtje Zwolle-Kampen en wat ze doen
Tja, een klein kippeneindje in vergelijking met Zwolle-Apeldoorn en helemaal in vergelijking met Zwolle-Enschedé. Maar goed, elk ritje is er één en idem voor elke kilometer.
Dit retourtje van 24,9 kilometer heb ik gedaan in 47 minuten. Goed voor een gemiddelde van 31,7 km/h. Niet daverend hoog maar komt volgens mij dordat een redelijk deel door de bebouwde kom loopt. Het stuk tussen Zwolle en Kampen is gewoon mooi rijden. Allemaal asfalt en alleen maar voorrang.
In Kampen was een man nieuwsgierig naar m'n fiets. Hij wilde weten of dat nou harder gaat dan een normale fiets. Bij gelijke inspanning absoluut. En waardoor dat dan kwam, door de stroomlijn? Ja, allemaal door de stroomlijn.
Tijdens het instappen presteer ik het om het spiegeltje van het bolletje te schoppen. Na wat duwen en bewegen zit het spiegeltje weer op z'n plek. Ik geef bij het instappen aan dat dat toch wel wat langzamer gaat dan met een normale fiets. Maar dat dat tijdsverschil ruimschoots goedgemaakt wordt in m'n ritje van minder dan een half uur naar Zwolle.
Onderweg tussen Kampen en Zwolle word ik nog even op de foto gezet door een stel in een lichtgrijs metallic Peugeot 107.
Dit retourtje van 24,9 kilometer heb ik gedaan in 47 minuten. Goed voor een gemiddelde van 31,7 km/h. Niet daverend hoog maar komt volgens mij dordat een redelijk deel door de bebouwde kom loopt. Het stuk tussen Zwolle en Kampen is gewoon mooi rijden. Allemaal asfalt en alleen maar voorrang.
In Kampen was een man nieuwsgierig naar m'n fiets. Hij wilde weten of dat nou harder gaat dan een normale fiets. Bij gelijke inspanning absoluut. En waardoor dat dan kwam, door de stroomlijn? Ja, allemaal door de stroomlijn.
Tijdens het instappen presteer ik het om het spiegeltje van het bolletje te schoppen. Na wat duwen en bewegen zit het spiegeltje weer op z'n plek. Ik geef bij het instappen aan dat dat toch wel wat langzamer gaat dan met een normale fiets. Maar dat dat tijdsverschil ruimschoots goedgemaakt wordt in m'n ritje van minder dan een half uur naar Zwolle.
Onderweg tussen Kampen en Zwolle word ik nog even op de foto gezet door een stel in een lichtgrijs metallic Peugeot 107.
woensdag 22 juli 2009
Retourtje Zwolle-Apeldoorn en knipperperikelen
Vandaag heb ik een retourtje Zwolle-Apeldoorn gereden om aan m'n kilometers te komen.
De route heb ik laten lopen langs het Apeldoorns kanaal. Op de heenweg heb ik zowel de ene kant als de andere kant van het kanaal gebruikt. Maar toen ik van de oostelijke naar de westelijke kant van het kanaal ging, had ik daar vrij vlot spijt van. Het fietspad is daar smaller en bochtiger. Niet echt geschikt als je lekker door wil rijden met een velomobiel. Dus ben ik vrij vlot weer naar de andere kant.
Onderweg heb ik twee maal te maken gehad met oudere heren achter het stuur die voorrang verlenen toch wat anders leken te interpreteren dan de wet ze heeft bedoeld.
Eerst bij Hattem. Daar kwam een man bij de rotonde uit Hattem maar vond het niet nodig mij voorrang te verlenen terwijl hij toch echt haaietanden voor z'n neus had.
Een eind verderop, langs het Apeldoorns kanaal kwam van links een auto met stopstreep voor z'n neus. Van rechts kwamen twee fietsers die in mijn richting wilden. De auto liet de afslaande fietsers voorgaan en trok vervolgens doodleuk op zonder naar rechts te kijken, waar ik dus aan kwam.
Verder niet echt vreemde situaties gehad in het verkeer.
De heenrit had ik wat wind tegen. De rijsnelheid lag zo'n beetje tussen de 32 en 35 km/h. Het gemiddelde lag echter een stuk lager omdat ik onderweg gestopt ben. De richtingaanwijzers deden weer vreemd. De zoemer maakte geen geluid en de lampen van links en rechts gingen tegelijkertijd aan met het knipperen. Als ik de richtingaanwijzers niet ingeschakeld had, bleven de voorste richtingaanwijzers (links en rechts) ook nog lichtelijk branden. Bij inschakelen van bijvoorbeeld het mistachterlicht gingen in ieder geval de voorste richtingaanwijzers ook feller branden. Kortom: raar allemaal.
Ik ben gestopt en heb de linker doos nog maar eens open getrokken met het doel om de bedrading van het alarmlicht door te knippen zodat ik alleen de richtingaanwijzers over had. Maar toen ik erachter kwam dat het vermoedelijk toch niet daar aan lag (mede omdat de achterste richtingaanwijzerlampjes niet bleven branden), heb ik het doosje dicht geschroefd en heb ik de fiets op z'n kant gerold. Er moest wat anders aan de hand zijn. Alle stekkers van de neusdoos heb ik aangedrukt maar dat hielp niet. Toen bedacht ik me dat ik ook nog de centraaldoos voor op de linker wielkast heb zitten. Daar zitten 6 stekkers in die ik ook maar heb aangedrukt. Sinds die actie heb ik de hele rit (60 kilometer ofzo) geen problemen meer gehad.
De terugweg is vrij vlot gegaan. Met een gemiddelde van 36 km/h ben ik langs het kanaal gereden tussen Apeldoorn en Hattem. Dat is dus een mooi gemiddelde op een wat langere afstand.
Totaalgemiddelde van de terugweg, inclusief wandelen in Apeldoorn en stadsverkeer in Apeldoorn en Zwolle ben ik uitgekomen op 30 km/h volgens m'n GPS die ook stil staan meerekent. Het is dus echt het echte totaalgemiddelde van start tot finish. Ook niet gek.
Nog even wat getalletjes (minder dan normaal):
Gereden afstand: 84,86 kilometer
Tijd gereden (en gelopen) 2:53:27
Gemiddelde kadans: 84
Totaalstand Quemo: 3395 kilometer
De route heb ik laten lopen langs het Apeldoorns kanaal. Op de heenweg heb ik zowel de ene kant als de andere kant van het kanaal gebruikt. Maar toen ik van de oostelijke naar de westelijke kant van het kanaal ging, had ik daar vrij vlot spijt van. Het fietspad is daar smaller en bochtiger. Niet echt geschikt als je lekker door wil rijden met een velomobiel. Dus ben ik vrij vlot weer naar de andere kant.
Onderweg heb ik twee maal te maken gehad met oudere heren achter het stuur die voorrang verlenen toch wat anders leken te interpreteren dan de wet ze heeft bedoeld.
Eerst bij Hattem. Daar kwam een man bij de rotonde uit Hattem maar vond het niet nodig mij voorrang te verlenen terwijl hij toch echt haaietanden voor z'n neus had.
Een eind verderop, langs het Apeldoorns kanaal kwam van links een auto met stopstreep voor z'n neus. Van rechts kwamen twee fietsers die in mijn richting wilden. De auto liet de afslaande fietsers voorgaan en trok vervolgens doodleuk op zonder naar rechts te kijken, waar ik dus aan kwam.
Verder niet echt vreemde situaties gehad in het verkeer.
De heenrit had ik wat wind tegen. De rijsnelheid lag zo'n beetje tussen de 32 en 35 km/h. Het gemiddelde lag echter een stuk lager omdat ik onderweg gestopt ben. De richtingaanwijzers deden weer vreemd. De zoemer maakte geen geluid en de lampen van links en rechts gingen tegelijkertijd aan met het knipperen. Als ik de richtingaanwijzers niet ingeschakeld had, bleven de voorste richtingaanwijzers (links en rechts) ook nog lichtelijk branden. Bij inschakelen van bijvoorbeeld het mistachterlicht gingen in ieder geval de voorste richtingaanwijzers ook feller branden. Kortom: raar allemaal.
Ik ben gestopt en heb de linker doos nog maar eens open getrokken met het doel om de bedrading van het alarmlicht door te knippen zodat ik alleen de richtingaanwijzers over had. Maar toen ik erachter kwam dat het vermoedelijk toch niet daar aan lag (mede omdat de achterste richtingaanwijzerlampjes niet bleven branden), heb ik het doosje dicht geschroefd en heb ik de fiets op z'n kant gerold. Er moest wat anders aan de hand zijn. Alle stekkers van de neusdoos heb ik aangedrukt maar dat hielp niet. Toen bedacht ik me dat ik ook nog de centraaldoos voor op de linker wielkast heb zitten. Daar zitten 6 stekkers in die ik ook maar heb aangedrukt. Sinds die actie heb ik de hele rit (60 kilometer ofzo) geen problemen meer gehad.
De terugweg is vrij vlot gegaan. Met een gemiddelde van 36 km/h ben ik langs het kanaal gereden tussen Apeldoorn en Hattem. Dat is dus een mooi gemiddelde op een wat langere afstand.
Totaalgemiddelde van de terugweg, inclusief wandelen in Apeldoorn en stadsverkeer in Apeldoorn en Zwolle ben ik uitgekomen op 30 km/h volgens m'n GPS die ook stil staan meerekent. Het is dus echt het echte totaalgemiddelde van start tot finish. Ook niet gek.
Nog even wat getalletjes (minder dan normaal):
Gereden afstand: 84,86 kilometer
Tijd gereden (en gelopen) 2:53:27
Gemiddelde kadans: 84
Totaalstand Quemo: 3395 kilometer
maandag 20 juli 2009
Klein onderhoud: claxonzoemer en stuurkabel
Het is me nu 2x overkomen dat de zoemer van de richtingaanwijzers geen geluid meer maakte. Eerst dacht ik dat de schakelaar haperde en de richtingaanwijzers het dus helemaal niet deden. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. De schakelaar werkt, de richtingaanwijzers werken alleen de zoemer niet.
De doos met de zoemer heb ik daarom uit de fiets gehaald (lang leve het stekkersysteem) om de doos vanbinnen te bekijken. Maar ik geen slechte verbinding kunnen vinden in de bedrading van/naar de zoemer. Ook zou de zoemer zelf niet zo best kunnen zijn uiteraard. Dat is mijn eerste gok op dit moment.
Verder heb ik ook de stuurkabel maar even wat korter gemaakt. Met het monteren van de nieuwe vulblokken naast m'n schouders, zijn m'n handen wat naar voren gekomen. Zowiezo maakte ik al nagenoeg geen gebruik van de kabel (teken dat hij dus te lang is) en nu dus helemaal. Daarom heb ik de kabel korter gemaakt. Ik ben benieuwd of dat gaat bevallen.
De doos met de zoemer heb ik daarom uit de fiets gehaald (lang leve het stekkersysteem) om de doos vanbinnen te bekijken. Maar ik geen slechte verbinding kunnen vinden in de bedrading van/naar de zoemer. Ook zou de zoemer zelf niet zo best kunnen zijn uiteraard. Dat is mijn eerste gok op dit moment.
Verder heb ik ook de stuurkabel maar even wat korter gemaakt. Met het monteren van de nieuwe vulblokken naast m'n schouders, zijn m'n handen wat naar voren gekomen. Zowiezo maakte ik al nagenoeg geen gebruik van de kabel (teken dat hij dus te lang is) en nu dus helemaal. Daarom heb ik de kabel korter gemaakt. Ik ben benieuwd of dat gaat bevallen.
zondag 19 juli 2009
Zomaar even een zinloos bericht
Elke laatste dag van de maand neem ik de kilometerstanden van m'n fietsen op om te zien hoeveel ik dit kalenderjaar gereden heb. Van die gegevens maak ik een grafiekje met daarin per fiets de gegevens, de totaalstand en de verwachting van de eindstand op 31-12.
Omdat het vakantie is rijd ik geen woon-werk-kilometers. Dat kost me zo'n 100 kilometer per week. Mijn streven is om in de vakantie in ieder geval zoveel te fietsen dat ik in ieder geval de gemiste woon-werk-kilometers goed maak met privékilometers.
Tot dusver gaat het me goed af. Deze maand heb ik 3 dagen gewerkt (90 kilometer) en 336 andere kilometers gereden.
Omdat er nu geen regelmaat zit in het fietsen, houd ik het wat vaker bij. Zojuist heb ik maar eens op de tellers van m'n fietsen gekeken. Ik zag wat leuke getallen staan:
Fujin: 4422 kilometer totaal
Quemo: 3300 kilometer totaal
Vervolgens wilde ik weten hoeveel kilometer ik gemiddeld per dag fiets. Dus ging ik rekenen naar het aantal dagen dat nu verstreken is dit kalenderjaar. Blijkt dat dit de 200e dag is. Grappig.... Ach, compleet nutteloos natuurlijk. Maar who cares.
De totaalstand van het aantal gefietste kilometers dit jaar is 4510 (hé, geen grappig getal). Deel ik dat door de 200 dagen, dan kom ik uit op 22,55 kilometer per dag. Toch nog weer een leuk getal (als je het afrondt op 2 decimalen, maar doe je het op 4 decimalen, dan is hij toch ook weer leuk met 22,5500 dus toch echt een leuk getal.... tjonge, ik val vandaag met m'n neus in de boter met grappige toevalligheden maar eveneens compleet zinloze getallen)
Mijn streven is om dit jaar de 8000 kilometer weer te halen. Ik heb het al eerder gezegd dit jaar. De prognose op dit moment is 8231 kilometer. Het zakt wel wat af, die prognose maar niet dramatisch:
31 mei: 8376 (hoogste prognose)
30 juni: 8236
19 juli: 8231
Het is dus redelijk constant op dit moment. Ik hoop dat ik m'n streven weer ga halen. Eigenlijk is m'n streven nog wat hoger: meer fietsen dan m'n hoogste jaartotaal van 8111 kilometer in 2006.
Omdat het vakantie is rijd ik geen woon-werk-kilometers. Dat kost me zo'n 100 kilometer per week. Mijn streven is om in de vakantie in ieder geval zoveel te fietsen dat ik in ieder geval de gemiste woon-werk-kilometers goed maak met privékilometers.
Tot dusver gaat het me goed af. Deze maand heb ik 3 dagen gewerkt (90 kilometer) en 336 andere kilometers gereden.
Omdat er nu geen regelmaat zit in het fietsen, houd ik het wat vaker bij. Zojuist heb ik maar eens op de tellers van m'n fietsen gekeken. Ik zag wat leuke getallen staan:
Fujin: 4422 kilometer totaal
Quemo: 3300 kilometer totaal
Vervolgens wilde ik weten hoeveel kilometer ik gemiddeld per dag fiets. Dus ging ik rekenen naar het aantal dagen dat nu verstreken is dit kalenderjaar. Blijkt dat dit de 200e dag is. Grappig.... Ach, compleet nutteloos natuurlijk. Maar who cares.
De totaalstand van het aantal gefietste kilometers dit jaar is 4510 (hé, geen grappig getal). Deel ik dat door de 200 dagen, dan kom ik uit op 22,55 kilometer per dag. Toch nog weer een leuk getal (als je het afrondt op 2 decimalen, maar doe je het op 4 decimalen, dan is hij toch ook weer leuk met 22,5500 dus toch echt een leuk getal.... tjonge, ik val vandaag met m'n neus in de boter met grappige toevalligheden maar eveneens compleet zinloze getallen)
Mijn streven is om dit jaar de 8000 kilometer weer te halen. Ik heb het al eerder gezegd dit jaar. De prognose op dit moment is 8231 kilometer. Het zakt wel wat af, die prognose maar niet dramatisch:
31 mei: 8376 (hoogste prognose)
30 juni: 8236
19 juli: 8231
Het is dus redelijk constant op dit moment. Ik hoop dat ik m'n streven weer ga halen. Eigenlijk is m'n streven nog wat hoger: meer fietsen dan m'n hoogste jaartotaal van 8111 kilometer in 2006.
donderdag 16 juli 2009
Ruimte in de Quest
Goed, dat de Quest soms wat minder praktisch is met bagage dan de Versatile, daar ben ik nog niet van afgestapt. Maar wel ben ik er in het afgelopen half jaar achter gekomen dat de 26" Quest toch meer bagageruimte heeft, dan ik eerst dacht.
Maar vandaag nog weer een aangename verrassing.
Toen ik nog Alleweder reed, was het een genot om grote, lange dingen te verzeulen soms wel buizen van 4 meter lengte. Gewoon op de body binden die hap en rijden maar.
Toen ik de Versatile kreeg, kon dat niet zomaar meer. De lak wilde ik liever niet beschadigen maar daarbij kwam nog dat de openslaande klep ook een 'handicap' was want eerst de boel erop knopen en je kon niet instappen. Omgekeerd: eerst instappen en de boel op de fiets binden was er ook niet echt meer bij.
Maar nu: de Quest.
Ik ben vandaag naar de bouwmarkt gegaan voor een paar dingen waaronder een nieuwe WC-bril met kinderbrilletje erin en een ophangsysteem voor schilderijen.
De WC-bril maakte ik me geen zorgen over. Die druk ik zonder problemen links van het achterwiel. Maar die 2 meter lange rails van het ophangsysteem zat ik wel een beetje mee. Maar omdat het niet zo gek ver van huis is, het mooi weer is en ik het desnoods in de hand mee kon nemen, ben ik toch gegaan.
Bij de bouwmarkt moest ik direct al de WC-bril laten liggen want die was niet van dermate kwaliteit dat ik er 26 euro voor over had. Dus ben ik alleen met het ophangsysteem en 2 tubes lijm naar de kassa gegaan.
Na het afrekenen ben ik nog even naar de inpakafdeling gegaan waar ik een meter sisaltouw gepakt heb om de rails mee aan de Quest te knopen. Ik had het in gedachten om hem op de body te leggen en achter een spiegel te haken. Aan de achterkant dan langs de body, hangend aan een touwtje welke ik aan de dwarsstang boven de zitting zou monteren.
Buiten aangekomen bij m'n fiets wilde ik eerst wel eens zien wat er zou gebeuren als ik die 2 meter lange rails in de fiets zou schuiven. Dus ik druk het ding van af de voorkant richting de staart via het instapgat in de fiets....en ik schuif door en door en door..... todat bijna de volledige 2 meter in de fiets verdween. Er stak nog wel een deel aan de voorkant van het instapgat voor de fiets uit maar zeker niet dramatisch. Toen ik de plek van de schouderblokken bekeek, leek het net wel/niet te kunnen. Dus ben ik maar ingestapt om te proberen. De rails zaten net niet gemakkelijk ten opzichte van m'n linker schouder maar het lukte wel. Dus ben ik maar naar huis gereden.
Onderweg reed ik tegen de brug op. Een snorfietser kwam mij voorbij rijden met duidelijk snelheidsverschil. Toch vreemd omdat ik al bijna 27 km/h op de teller had en een snorfiets (blauw kentekenplaatje) bij mijn weten maximaal 25 km/h mag. Maar goed, hij reed me voorbij en even later ook 3 dames/meiden in de leeftijd van zo'n 25 jaar schat ik. Hij toeterde. Waarom? Ik weet het niet. De dames reden achter elkaar en het fietspad was breed genoeg om desnoods met z'n 3-en naast elkaar te rijden.
Toen ik dames naderde, hoorde ik ze alle 3 vrolijk met hun bellen rinkelen. Het waren geen standaard fietsbellen maar van de grotere varianten met lagere toon.
Toen ik ze naderde, heb ik m'n claxon (nu met de alarmsirene gekoppeld) ingedrukt. Een blik van verbazing vloog bij in ieder geval 1 van de meiden achterom. Toen ze me zag, kon ze een lach niet onderdrukken.
Morgen klussen.... deze keer niet aan de fiets maar gewoon wat pluggen in de muur rammen.
Maar vandaag nog weer een aangename verrassing.
Toen ik nog Alleweder reed, was het een genot om grote, lange dingen te verzeulen soms wel buizen van 4 meter lengte. Gewoon op de body binden die hap en rijden maar.
Toen ik de Versatile kreeg, kon dat niet zomaar meer. De lak wilde ik liever niet beschadigen maar daarbij kwam nog dat de openslaande klep ook een 'handicap' was want eerst de boel erop knopen en je kon niet instappen. Omgekeerd: eerst instappen en de boel op de fiets binden was er ook niet echt meer bij.
Maar nu: de Quest.
Ik ben vandaag naar de bouwmarkt gegaan voor een paar dingen waaronder een nieuwe WC-bril met kinderbrilletje erin en een ophangsysteem voor schilderijen.
De WC-bril maakte ik me geen zorgen over. Die druk ik zonder problemen links van het achterwiel. Maar die 2 meter lange rails van het ophangsysteem zat ik wel een beetje mee. Maar omdat het niet zo gek ver van huis is, het mooi weer is en ik het desnoods in de hand mee kon nemen, ben ik toch gegaan.
Bij de bouwmarkt moest ik direct al de WC-bril laten liggen want die was niet van dermate kwaliteit dat ik er 26 euro voor over had. Dus ben ik alleen met het ophangsysteem en 2 tubes lijm naar de kassa gegaan.
Na het afrekenen ben ik nog even naar de inpakafdeling gegaan waar ik een meter sisaltouw gepakt heb om de rails mee aan de Quest te knopen. Ik had het in gedachten om hem op de body te leggen en achter een spiegel te haken. Aan de achterkant dan langs de body, hangend aan een touwtje welke ik aan de dwarsstang boven de zitting zou monteren.
Buiten aangekomen bij m'n fiets wilde ik eerst wel eens zien wat er zou gebeuren als ik die 2 meter lange rails in de fiets zou schuiven. Dus ik druk het ding van af de voorkant richting de staart via het instapgat in de fiets....en ik schuif door en door en door..... todat bijna de volledige 2 meter in de fiets verdween. Er stak nog wel een deel aan de voorkant van het instapgat voor de fiets uit maar zeker niet dramatisch. Toen ik de plek van de schouderblokken bekeek, leek het net wel/niet te kunnen. Dus ben ik maar ingestapt om te proberen. De rails zaten net niet gemakkelijk ten opzichte van m'n linker schouder maar het lukte wel. Dus ben ik maar naar huis gereden.
Onderweg reed ik tegen de brug op. Een snorfietser kwam mij voorbij rijden met duidelijk snelheidsverschil. Toch vreemd omdat ik al bijna 27 km/h op de teller had en een snorfiets (blauw kentekenplaatje) bij mijn weten maximaal 25 km/h mag. Maar goed, hij reed me voorbij en even later ook 3 dames/meiden in de leeftijd van zo'n 25 jaar schat ik. Hij toeterde. Waarom? Ik weet het niet. De dames reden achter elkaar en het fietspad was breed genoeg om desnoods met z'n 3-en naast elkaar te rijden.
Toen ik dames naderde, hoorde ik ze alle 3 vrolijk met hun bellen rinkelen. Het waren geen standaard fietsbellen maar van de grotere varianten met lagere toon.
Toen ik ze naderde, heb ik m'n claxon (nu met de alarmsirene gekoppeld) ingedrukt. Een blik van verbazing vloog bij in ieder geval 1 van de meiden achterom. Toen ze me zag, kon ze een lach niet onderdrukken.
Morgen klussen.... deze keer niet aan de fiets maar gewoon wat pluggen in de muur rammen.
Retourtje Zwolle-Enschede
Dit bericht hoort eigenlijk bij gisteren maar ik schrijf hem pas vandaag.
Eergisteren ben ik enigszins bijtijds naar bed gegaan omdat ik de dag erna een retourtje Zwolle-Enschede had gepland. Helaas heeft het weinig nut gehad want ik heb niet best geslapen. De eerste 2 uren ging best aardig maar daarna werd het minder. Vanaf 04:00h heb ik niet meer geslapen. Kortom: weinig nachtrust gehad.
Om 06:45h had ik de wekker staan. Ik ben eruit gegaan, heb me aangekleed en ben naar beneden gegaan. Omdat de rit wat langer zou worden dan ik gewend ben, had ik vantevoren wat proviant ingeslagen. Dit was in de vorm van extra bananen en kleine krentenbolletjes. De bolletjes heb ik gesneden en voorzien van een laagje boter.
Ik heb een bolletje gegeten maar veel meer kon ik op dat moment niet naar binnen krijgen. Maar geen probleem want ik had toch genoeg eten voor mee gepland. Na ook wat drinken en de fiets te hebben ingeladen, ben ik vertrokken om ongeveer 07:15h.
Mijn horloge heb ik afgesteld dat hij elk half uur een piepje zou geven ten teken dat ik wat moet eten. Maar al vrij vlot na vertrek merk ik dat m'n maag niet genoeg binnen heeft gekregen (geen wonder met één klein bolletje) en grijp een banaan.
Na een half uur piept m'n horloge dat ik wat moet eten. Ik wil een bolletje pakken maar grijp mis. Ik voel links en rechts maar géén bolletjes te vinden. Ik heb ze thuis laten liggen. Maar gelukkig heb ik nog bananen dus eet ik er daar nog 1 van op.
In Heino stop ik bij een supermarkt om andere proviant in te slaan.
Ik heb lekker met GPS gereden. Vantevoren had ik een route uitgestippeld. Dit heb ik vrij uitgebreid gedaan. Eerst heb ik een 'autoroute' laten uitstippelen waarbij snelwegen werden vermeden. Met een paar viapunten heb ik de route wat verlegd.
Alsnog werd ik via plekken gestuurd waar ik met de fiets niet mag komen.
De volgende stap was daarom de route verleggen. Voor voorgeplande fietsroutes vind ik het persoonlijk het prettigst om NIET Garmin te gebruiken maar OziExplorer. Dus heb ik de route geconverteerd naar OziExplorer en vervolgens daarmee verfijnd. Met behulp van Google Maps/Google Earth kan je dan zien of de route gaat lukken. Je kan dan vrij goed zien of er fietspaden/parallelwegen lopen waarop je mag fietsen.
De route heb ik gepland op de volgende manier:
Zwolle-Wythmen-Heino-Raalte-Heeten-Nieuw Heeten-Holten-Markelo-Goor-Delden-Hengelo-Enschede
Het begin van de route tot aan Raalte heb ik veel vaker gereden met de fiets. Vanaf daar heb ik de route gevolgd zoals we die met de auto rijden. Dus ook die route ken ik op m'n duimpje. Pas bij Heeten wordt de route even anders. Met de fiets ga je door Heeten, met de auto er omheen. Maar de oude route met de auto ging ook door Heeten dus allemaal nog bekende route. Bij Nieuw Heeten is het even anders omdat het fietspad daar ophoudt. Ik moet daar onder de weg door om aan de linker kant van de weg verder te gaan. Eerst een eindje van de hoofdweg af maar al snel gaat het fietspad weer langs de grote weg verder. Dus weer bekend terrein.
Pas een eindje na Nieuw Heeten kom ik op onbekend terrein. Met de auto zou ik de N332 blijven volgen terwijl ik met de fiets op een gegeven moment afbuig omdat ik daarmee de Raalterweg volg. Daarmee kom ik in Holten uit.
Een paar jaar geleden heb ik deze route al eens gereden. Zo wist ik nog dat bij het inrijden Holten een viaductje zit waar je met de fiets niet onderdoor mag. Ik heb me daar, net als een paar jaar geleden, niets van aangetrokken.
Na Holten kom ik bij de A1. Daar gaat het fietspad via een rondje over de A1 heen. Dat zie ik vanuit de auto ook altijd.
Vervolgens gaat het door Markelo en door Goor.
In Goor rijd ik op een weggetje rechts van de hoofdweg. Alleen zijn de klinkers niet echt comfortabel. Aan de linkerkant ligt een dubbel fietspad met asfalt. Ik heb daarom besloten om daar over te steken. Even verder zie ik aan de andere kant toch weer mooi asfalt liggen. Maar goed, ik reed nou eenmaal links en dat ben ik blijven doen.
Na Markelo zie ik een kruising die me bekend voorkomt. Die kruising ben ik een paar jaar geleden aan het martelen geweest. Toen was de kruising nog in de maak. Door de chaos kon ik toen niet goed zien was ik moest. Deze keer wilde ik links van de weg blijven rijden.
Nadat ik overgestoken was, meende ik wat te herkennen van Google Earth. In m'n geheugen meende ik dat dat fietspad een totaal andere richting op ging dan ik wilde. Dus wilde ik toch maar naar de andere kant van de weg. Helaas kon ik daar niet oversteken. Ik moest daarom omkeren, oversteken, dan links oversteken en nog een keer oversteken.
De oversteek in Markelo heeft me nu dus 3 extra oversteken opgeleverd.
Vanaf dan gaat het gelukkig een stuk vlotter. De route gaat via Delden, door Hengelo en dan via de Enschedesestraat naar Enschede.
In Enschede is het toch weer even raak. De Hengelosestraat is opengebroken. Helemaal duidelijk wat de bedoeling is, weet ik niet. Wel zie ik een persoon in elektrische rolstoel een actie ondernemen door naar links over te steken en vervolgens even te spookrijden. Ik doe dat ook om maar niet teveel van m'n route af te wijken.
3 uur na vertrek kom ik aan op m'n bestemming in Enschede. Daar heb ik eerst maar wat gegeten. Mijn plan om elk half uur wat te eten is de eerste 2 uur goed gegaan maar daarna had ik geen trek meer. In Enschede heb ik mezelf getrakteerd op een stokbroodje met warme beenham en mosterdsaus. Vervolgens heb ik de boodschappen gedaan die ik wilde doen. En om 12:00h wilde ik richting huis.
De fietsrouteplanner van Onroute wilde ik ook proberen. Dus heb ik thuis als eindbestemming opgegeven. Maar een route uitstippelen was er niet bij. Na een paar vruchteloze pogingen ben ik maar gaan rijden. Gewoon de heenweg in omgekeerde volgorde. Nog een paar keer heb ik Garmin de gelegenheid gegeven om een route uit te stippelen maar dat is telkens mislukt. Vlak voor Hengelo was ik het zat en heb ik de software van Garmin uitgeschakeld en ben ik alleen op OziExplorer verder gereden.
Vlak voor Delden blijkt het fietspad op te houden dus moet ik keren om een paar meter terug te rijden om daar een tunneltje onder de weg te nemen.
De rest van de route loopt voorspoedig. Mijn alarmsirene heb ik ook een paar keer kunnen testen. Die heeft op grote afstand overduidelijk méér effect dan de Sonitron die ik eerst als claxon had. Tot dusver heb ik dus géén spijt van de omschakeling.
In Zwolle stop ik onderweg nog even bij een supermarkt om een sixpack Hoegaarden te kopen. Onderweg had ik machtig veel zin in een witbiertje dus heb ik daar op deze manier gehoor aan gegeven. Thuis is de boel in de vriezer gegaan om lekker vlot koud te worden. Intussen ben ik lekker onder de douche gegaan. Daarna hebben we gegeten. Maar veel van witbier drinken is er niet gekomen. Ik heb er 1 gehad maar om 19:30h vielen m'n ogen bijna dicht van de slaap dus ben ik maar naar bed gegaan.
Nog even een paar dingen die handig zijn om te onthouden voor de volgende keer.
Ik ben op pad gegaan met 1,5 liter sportdrank waarvan 1 liter in een drinkzak en een halve liter in een flesje.
De sportdrank in de drinkzak heb ik de avond ervoor klaargemaakt maar met te weinig water. Verder heb ik 2 staven koelelement in de diepvries gemikt.
De ochtend van vertrek heb ik de koelelementen in de drinkzak gegooid, daarna flink wat ijsblokken erbij gedaan en de rest aangevuld met water.
Onderweg ben ik begonnen met drinken van het halveliterflesje met een drinkslang van de Kruidvat. Maar dat beviel niet dus ben ik overgestapt op de drinkzak. Daar zat heerlijk koel drinken in.
In Enschede heb ik de inhoud van het plastic flesje in de drinkzak gedaan. Zo heb ik de hele rit lekker fris drinken gehad.
Maar op die sportdrank ben ik aardig uitgekeken geraakt in de loop van de rit. Volgende keer wil ik dus toch wat anders of twee soorten drinken mee. Ik denk dan aan twee drinkzakken waarvan één met sportdrank en de andere met wat anders. Ik wil nog een keer sinaasappelsap verdunnen met evenveel water en dan een snufje zout. Tenminste, ik hoor iet soorgelijks nogal eens op de ligfietsmailinglijst als een isotoon drankje.
Het fietstempo heb ik deze keer afgestemd op m'n hartslag. Ik heb getracht mijn hartslag tussen de 140 en de 150 te houden. En dat lijkt een enorm mooi tempo te zijn voor afstanden boven de 100 kilometer. Als ik op m'n normale fietstempo doorstamp, ben ik na 100 kilometer toch wel 'op' terwijl dat nu niet het geval was met dit lagere tempo. Dat lag overigens toch op 30 tot 35 kilometer per uur. Niet beroerd langzaam dus.
Verder heb ik onderweg nog 3 ligfietsers gezien. 1 op de heenweg tussen Zwolle en Wytmen. De tweede ergens bij Markelo in de buurt volgens mij en de derde tussen Nieuw Heeten en Heeten op de terugweg. Meest opvallend aan deze was de fel metallicgroene kar die hij achter zich aan had. Wat het precies was, weet ik niet maar zo in de vluggigheid zag het qua kleur er in ieder geval al geweldig uit.
Verder zag ik bij Urbana in Zwolle een auto van Google Street View rijden. Hij sloeg vreemdgenoeg een bouwterrein op. Misschien om te keren? Mogelijk heeft hij mij ook gezien tussen Urbana en de grote kruising. Ik ben benieuwd.
Tot slot nog de statistieken:
Sigma fietscomputer:
Afstand: 165,55 km
Gereden tijd auto start/stop (inclusief lopen in Enschede): 6:04:35
Gemiddelde: 27,24 km/h
Gemiddelde kadans: 81
Maximum snelheid: 59,08 km/h
Totaalstand van Quemo na afloop: 3251 km
GPSgegevens:
Heenrit:
Afstand: 82,1 km
Gereden tijd inclusief stops 3:10:57
Gemiddelde snelheid: 25,8 km/h (berekend met bovenstaande gegevens)
Terugweg:
Afstand: 82,5 km
Gereden tijd inclusief stops 3:10:57
Gemiddelde snelheid: 26,0 km/h (berekend met bovenstaande gegevens)
De gemiddelde snelheid lijkt dus vrij veel last te hebben van alle stopjes bij verkeerslichten, etc.
Het was een heerlijk dagje fietsen.
maandag 13 juli 2009
Opvulblokken bij de schouders en verlate mini-Quemo
Vandaag heb ik van Paulus een stel dikkere schuimblokken gekregen die tussen de body van de fiets en de schouders van de bestuurder zitten ter opvulling.
Ik heb bij de aankoop van m'n Quest al de dikste opvulblokken gevraagd maar helemaal voldoende was dat niet.
Afgelopen week zag ik de opvulblokken van Paulus. Die zijn 1) dikker maar ook 2) wigvormig waardoor je ze ook nog eens 'verstelbaar' hebt door ze meer naar voren of achteren te stellen.
Hieronder een foto met zo'n nieuw blok met daarboven het kleinere, rechthoekige blokje:
Ik moet nog even wat experimenteren met de dikte en wat fijn is. Mogelijk moet ik ze nog wat verplaatsen of eventueel een klein tikkie dunner maken maar dat zal de tijd leren.
Verder heb ik in het verleden nog iets van Paulus gehad. Mijn weblog bestond toen geloof ik al wel maar Quemo had ik nog niet. Toch is het wel de moeite waard om dit leuke speledingetje (welke? zie je zo) te laten zien.
Paulus was 1 van de eerste personen die wist wat er met m'n Quest zou gebeuren qua uiterlijk. Omdat hij al wat uitgebreidere ervaring had met het bestickeren, ben ik bij hem te rade gegaan voor mijn plan.
Naar aanleiding daarvan heb ik op de heenrit naar de Oliebollentocht 2008 dit gekregen van hem:
Ik heb bij de aankoop van m'n Quest al de dikste opvulblokken gevraagd maar helemaal voldoende was dat niet.
Afgelopen week zag ik de opvulblokken van Paulus. Die zijn 1) dikker maar ook 2) wigvormig waardoor je ze ook nog eens 'verstelbaar' hebt door ze meer naar voren of achteren te stellen.
Hieronder een foto met zo'n nieuw blok met daarboven het kleinere, rechthoekige blokje:
Ik moet nog even wat experimenteren met de dikte en wat fijn is. Mogelijk moet ik ze nog wat verplaatsen of eventueel een klein tikkie dunner maken maar dat zal de tijd leren.
Verder heb ik in het verleden nog iets van Paulus gehad. Mijn weblog bestond toen geloof ik al wel maar Quemo had ik nog niet. Toch is het wel de moeite waard om dit leuke speledingetje (welke? zie je zo) te laten zien.
Paulus was 1 van de eerste personen die wist wat er met m'n Quest zou gebeuren qua uiterlijk. Omdat hij al wat uitgebreidere ervaring had met het bestickeren, ben ik bij hem te rade gegaan voor mijn plan.
Naar aanleiding daarvan heb ik op de heenrit naar de Oliebollentocht 2008 dit gekregen van hem:
Geluidsisolatie sirene
Omdat ik de sirene van het alarm nu als claxon heb aangesloten en de hoeveelheid geluid binnen de fiets toch wat onaangenaam is, heb ik de hele sirene ingepakt in ibiliet.
De sirene komt in het cilindervormige gat te zitten met de luidspreker naar onderen gericht. Op de achterkant van de sirene plaats ik het losse dekseltje ibiliet, welke ik met klittenband vast zet. De onderkant van het blok komt op het gat in de body te zitten zodat het geluid wel goed naar buiten de fiets kan komen.
[kleine update]
Hoewel ik de sirene nu helemaal ingepakt heb, krijg ik in de fiets alsnog flink wat herrie. Hoe dat gebeurt, is me niet duidelijk. Het zou via de body kunnen gaan en anders via de voetgaten naarbinnen.
De sirene komt in het cilindervormige gat te zitten met de luidspreker naar onderen gericht. Op de achterkant van de sirene plaats ik het losse dekseltje ibiliet, welke ik met klittenband vast zet. De onderkant van het blok komt op het gat in de body te zitten zodat het geluid wel goed naar buiten de fiets kan komen.
[kleine update]
Hoewel ik de sirene nu helemaal ingepakt heb, krijg ik in de fiets alsnog flink wat herrie. Hoe dat gebeurt, is me niet duidelijk. Het zou via de body kunnen gaan en anders via de voetgaten naarbinnen.
zaterdag 11 juli 2009
Meer geknutsel
Aan boord van de Quest heb ik 3 geluidsbronnen: een fietsbel, een Sonitron (Versatile-tuter) en de sirene van m'n alarm.
De Versatiletuter geeft een vrij elegant tuutje maar dat is lang niet altijd voldoende. De fietsbel is een herkenbaarder geluid, niet echt super hard maar redelijk vaak wel doeltreffend bij fietsers.
Omdat auto's de Versatiletuter lang niet altijd goed kunnen horen, heb ik besloten om die te 'amputeren' en een ouder plan alsnog uit te voeren: de sirene gebruiken als claxon.
Na wat gesoldeer en stekkers knijpen, was de sirene aangesloten op de claxonschakelaar. De Versatiletuter heb ik verwijderd. Het gat heb ik gebruikt om de sirene achter te plaatsen. Om de enorme bak herrie van de sirene enigszins in te perken binnen de fiets, heb ik van een oude zitting van ibiliet een blokje gemaakt waarin ik de sirene geschoven heb. De voorkant van de sirene is nu omlaag gericht richting het gat. Verder is de opening van de sirene afgedekt naar de zijkanten door het ibiliet.
Ik denk dat ik het nog wel beter moet isoleren qua geluid want de hoeveelheid geluid in de fiets is niet echt aangenaam te noemen. Maar dat is iets voor later.
De Versatiletuter geeft een vrij elegant tuutje maar dat is lang niet altijd voldoende. De fietsbel is een herkenbaarder geluid, niet echt super hard maar redelijk vaak wel doeltreffend bij fietsers.
Omdat auto's de Versatiletuter lang niet altijd goed kunnen horen, heb ik besloten om die te 'amputeren' en een ouder plan alsnog uit te voeren: de sirene gebruiken als claxon.
Na wat gesoldeer en stekkers knijpen, was de sirene aangesloten op de claxonschakelaar. De Versatiletuter heb ik verwijderd. Het gat heb ik gebruikt om de sirene achter te plaatsen. Om de enorme bak herrie van de sirene enigszins in te perken binnen de fiets, heb ik van een oude zitting van ibiliet een blokje gemaakt waarin ik de sirene geschoven heb. De voorkant van de sirene is nu omlaag gericht richting het gat. Verder is de opening van de sirene afgedekt naar de zijkanten door het ibiliet.
Ik denk dat ik het nog wel beter moet isoleren qua geluid want de hoeveelheid geluid in de fiets is niet echt aangenaam te noemen. Maar dat is iets voor later.
vrijdag 10 juli 2009
Lek en alarm
Het is vakantie en dus heb ik tijd genoeg om wat achterstallige klusjes uit te voeren.
Bij het motoralarm van m'n fiets heb ik een extra handzender besteld. De originele handzenders hebben een feedbackfunctie. Dat houdt in dat het alarm begint te piepen en trillen op het moment dat het alarm van m'n fiets af gaat. Alleen zijn deze handzenders wat groter van formaat en zijn ook sneller leeg (werken op één AAA batterij). De bijbestelde handzender werkt op een grote knoopcelbatterij en heeft geen feedbackfunctie. Dat scheelt dus heel wat energie. Daarbij is hij ook nog eens een stuk kleiner en lichter.
Mijn vermoeden was op een gegeven moment dat ik een draad niet aangesloten had die nodig was om de extra handzender te koppelen met het alarm. Dus wilde ik daar vandaag mee aan de slag.
Toen ik in de garage kwam, zag ik dat m'n rechter voorband plat stond. Dat was een band die ik al eens geplakt had en onlangs van Super Sealant had voorzien.
Eerst heb ik de band opgepompt. Maar direct vloog de lucht via het ventielgat in de velg naar buiten. Kortom: een groot gat.
De band heb ik daarom verwijderd. Het lek liet zich gemakkelijk vinden. Het is een snee in de lengterichting. De snee heeft een lengte van zo'n 3 tot 4 cm. Die zie je dus echt niet over het hoofd.
De oorzaak is me niet geheel duidelijk. Misschien dat ik de band niet goed gelegd heb. Het ging nogal prolematisch. Ik heb er heel wat pogingen over gedaan inclusief hard oppompen en afwasmiddel toepassen. Pas bij de 7e keer ofzo kreeg ik hem mooi om de velg. Maar mogelijk heeft de binnenband geplooid gezeten. Maar ook een mogelijkheid is dat de velglinten hier de oorzaak zijn. Ik heb velglinten van Schwalbe gemonteerd. Alleen is de breedte misschien wat teveel met 22 millimeter. De velg is geloof ik 19 millimeter.
Hoe dan ook: een binnenband die afgeschreven is. Ik zie wel of ik meer van dat soort ellende krijg. Zo ja, dan denk ik toch dat het de velglinten zijn die mogelijk wat te breed zijn. Wel vreemd want met de Versatile heb ik geen problemen gehad.
Maar terug naar het alarm. Ik heb de alarmdoos verwijderd (lang leve de toepassing van de stekkers want dit was alleen lostrekken en de doos kon uit m'n fiets).
In huis ben ik aan het prutsen gegaan om de extra handzender aan de praat te krijgen. Maar na veel pogingen met de 3 losse draden die ik nog over had (en die niet nodig waren want die zijn voor de bobine en de functie van automatisch starten.... dat heb je met een ligfiets zonder motor niet nodig), kreeg ik het niet voor elkaar. Ik heb daarom gebeld met de leverancier. Een mogelijk probleem was het kristalletje op het printplaatje van de handzender. Na openschroeven vna de boel, bleek inderdaad het kristal een andere frequentie te zijn dan die van de originele handzenders.
Verder was er geen extra draad nodig maar zit er een speciale knop verborgen op het alarm waarmee ik extra handzenders kan toevoegen..... als die tenminste op dezelfde frequentie werken.
Dit was een hele dag klussen zonder echt veel rendement helaas.
De handzender heb ik opgestuurd en de verborgen knop maar ik wat beter toegankelijk.
Het lek reken ik trouwens niet mee in de statistieken.
Bij het motoralarm van m'n fiets heb ik een extra handzender besteld. De originele handzenders hebben een feedbackfunctie. Dat houdt in dat het alarm begint te piepen en trillen op het moment dat het alarm van m'n fiets af gaat. Alleen zijn deze handzenders wat groter van formaat en zijn ook sneller leeg (werken op één AAA batterij). De bijbestelde handzender werkt op een grote knoopcelbatterij en heeft geen feedbackfunctie. Dat scheelt dus heel wat energie. Daarbij is hij ook nog eens een stuk kleiner en lichter.
Mijn vermoeden was op een gegeven moment dat ik een draad niet aangesloten had die nodig was om de extra handzender te koppelen met het alarm. Dus wilde ik daar vandaag mee aan de slag.
Toen ik in de garage kwam, zag ik dat m'n rechter voorband plat stond. Dat was een band die ik al eens geplakt had en onlangs van Super Sealant had voorzien.
Eerst heb ik de band opgepompt. Maar direct vloog de lucht via het ventielgat in de velg naar buiten. Kortom: een groot gat.
De band heb ik daarom verwijderd. Het lek liet zich gemakkelijk vinden. Het is een snee in de lengterichting. De snee heeft een lengte van zo'n 3 tot 4 cm. Die zie je dus echt niet over het hoofd.
De oorzaak is me niet geheel duidelijk. Misschien dat ik de band niet goed gelegd heb. Het ging nogal prolematisch. Ik heb er heel wat pogingen over gedaan inclusief hard oppompen en afwasmiddel toepassen. Pas bij de 7e keer ofzo kreeg ik hem mooi om de velg. Maar mogelijk heeft de binnenband geplooid gezeten. Maar ook een mogelijkheid is dat de velglinten hier de oorzaak zijn. Ik heb velglinten van Schwalbe gemonteerd. Alleen is de breedte misschien wat teveel met 22 millimeter. De velg is geloof ik 19 millimeter.
Hoe dan ook: een binnenband die afgeschreven is. Ik zie wel of ik meer van dat soort ellende krijg. Zo ja, dan denk ik toch dat het de velglinten zijn die mogelijk wat te breed zijn. Wel vreemd want met de Versatile heb ik geen problemen gehad.
Maar terug naar het alarm. Ik heb de alarmdoos verwijderd (lang leve de toepassing van de stekkers want dit was alleen lostrekken en de doos kon uit m'n fiets).
In huis ben ik aan het prutsen gegaan om de extra handzender aan de praat te krijgen. Maar na veel pogingen met de 3 losse draden die ik nog over had (en die niet nodig waren want die zijn voor de bobine en de functie van automatisch starten.... dat heb je met een ligfiets zonder motor niet nodig), kreeg ik het niet voor elkaar. Ik heb daarom gebeld met de leverancier. Een mogelijk probleem was het kristalletje op het printplaatje van de handzender. Na openschroeven vna de boel, bleek inderdaad het kristal een andere frequentie te zijn dan die van de originele handzenders.
Verder was er geen extra draad nodig maar zit er een speciale knop verborgen op het alarm waarmee ik extra handzenders kan toevoegen..... als die tenminste op dezelfde frequentie werken.
Dit was een hele dag klussen zonder echt veel rendement helaas.
De handzender heb ik opgestuurd en de verborgen knop maar ik wat beter toegankelijk.
Het lek reken ik trouwens niet mee in de statistieken.
woensdag 8 juli 2009
Lek 2 en regen
3021 kilometer op de teller, ik ben op weg naar Kampen voor een boodschap. Het is vandaag nogal regenachtig. Bij vertrek heb ik het dakje in de staart gedrukt voor de zekerheid. Het dekje heb ik niet direct geplaatst.
Maar nog voordat ik m'n woonwijk uit was, zat de volgende bui eraan te komen. Bij de eerste dikke druppen heb ik daarom het dekje onder de neus vandaan getrokken om hem over de instapopening te plaatsen.
Maar nog voordat ik het dekje op z'n plaats had zitten, maakte m'n fiets een vreemd geluid. De exacte oorzaak van het tikkende geluid weet ik niet, wel weet ik dat een lekke band de oorzaak was.
Gelukkig reed ik net omlaag bij de Rozentunnel. Ik ben nog een paar tiental meters doorgereden om in de tunnel te stoppen en daar de band te vervangen.
Toen ik goed en wel in de tunnel stond begon het flink te hozen.
Ik heb op m'n dooie akkertje de band vervangen. De fiets heb ik tegen de wand van de tunnel laten steunen terwijl het rechter voorwiel van de grond hing.
Eenmaal de band vervangen was het weer betrekkelijk droog geworden en ben ik weer op pad gegaan. De hele rit met dekje.
Het waaide flink en dat was vrij nieuw voor me met de Quest. Net als rijden met regen overigens.
Op de heenweg had ik de wind van linksvoor. Ondanks dat kon ik toch 32 km/h op de teller houden.
De terugweg ging tussen Kampen en Zwolle een stuk vlotter doordat ik wind in de rug had. Op de weg richting 's Heerenbroek zag ik een tractor naderen in m'n achteruitkijkspiegel. Op dat moment reed ik zo'n 35 km/h. De snelheid heb ik vervolgens opgevoerd om te proberen het ding voor te blijven. Dat lukte vrij goed met iets meer dan 50 km/h op de teller.
De heenweg had ik verder geen last van regen in m'n nek (het dakje had ik niet gemonteerd) maar op de terugweg, met de wind schuinachter, kreeg ik duidelijk wel regen in m'n nek. Met regen denk ik dus toch dat het dakje absoluut meerwaarde heeft.
Wat betreft die lekke band: ik ga weer Joe's Super Sealant toepassen in de voorbanden. Ik ben benieuwd of dat nog gevolgen heeft voor m'n snelheid.
De geplakte band heeft inmiddels 40 mL van het spul gekregen, de twee gemonteerde voorbanden zal ik zo ook voorzien van het spul.
De statistieken:
Lek 1: 2358km; Rechtsvoor; gewoon lek
Lek 2: 3032km; Rechtsvoor; vrij 'groot' stukje metaal
Bij wijze van test heb ik hieronder een tabel gemaakt voor het overzicht. Vreemdgenoeg wordt de tabel nogal ver naar beneden geplaatst.
Maar nog voordat ik m'n woonwijk uit was, zat de volgende bui eraan te komen. Bij de eerste dikke druppen heb ik daarom het dekje onder de neus vandaan getrokken om hem over de instapopening te plaatsen.
Maar nog voordat ik het dekje op z'n plaats had zitten, maakte m'n fiets een vreemd geluid. De exacte oorzaak van het tikkende geluid weet ik niet, wel weet ik dat een lekke band de oorzaak was.
Gelukkig reed ik net omlaag bij de Rozentunnel. Ik ben nog een paar tiental meters doorgereden om in de tunnel te stoppen en daar de band te vervangen.
Toen ik goed en wel in de tunnel stond begon het flink te hozen.
Ik heb op m'n dooie akkertje de band vervangen. De fiets heb ik tegen de wand van de tunnel laten steunen terwijl het rechter voorwiel van de grond hing.
Eenmaal de band vervangen was het weer betrekkelijk droog geworden en ben ik weer op pad gegaan. De hele rit met dekje.
Het waaide flink en dat was vrij nieuw voor me met de Quest. Net als rijden met regen overigens.
Op de heenweg had ik de wind van linksvoor. Ondanks dat kon ik toch 32 km/h op de teller houden.
De terugweg ging tussen Kampen en Zwolle een stuk vlotter doordat ik wind in de rug had. Op de weg richting 's Heerenbroek zag ik een tractor naderen in m'n achteruitkijkspiegel. Op dat moment reed ik zo'n 35 km/h. De snelheid heb ik vervolgens opgevoerd om te proberen het ding voor te blijven. Dat lukte vrij goed met iets meer dan 50 km/h op de teller.
De heenweg had ik verder geen last van regen in m'n nek (het dakje had ik niet gemonteerd) maar op de terugweg, met de wind schuinachter, kreeg ik duidelijk wel regen in m'n nek. Met regen denk ik dus toch dat het dakje absoluut meerwaarde heeft.
Wat betreft die lekke band: ik ga weer Joe's Super Sealant toepassen in de voorbanden. Ik ben benieuwd of dat nog gevolgen heeft voor m'n snelheid.
De geplakte band heeft inmiddels 40 mL van het spul gekregen, de twee gemonteerde voorbanden zal ik zo ook voorzien van het spul.
De statistieken:
Lek 1: 2358km; Rechtsvoor; gewoon lek
Lek 2: 3032km; Rechtsvoor; vrij 'groot' stukje metaal
Bij wijze van test heb ik hieronder een tabel gemaakt voor het overzicht. Vreemdgenoeg wordt de tabel nogal ver naar beneden geplaatst.
Lek | km | Band | Omschrijving | Lekvloeistof |
1 | 2358 | Rechtsvoor | Normaal | Nee |
2 | 3021 | Rechtsvoor | Vrij groot door metalen kram | Nee |
vrijdag 3 juli 2009
Vakantie!!!!
Eindelijk vakantie. Vandaag heb ik m'n laatste woonwerkrit gemaakt. Deze keer, zoals gezegd, met m'n oudste dochter op schoot.
Het is wel een stuk warmer dan alleen rijden maar 12 km enkele reis valt verder goed te doen.
M'n gemiddelde is ook niet beschamend laag als je beseft dat er van m'n buikademhaling weinig meer over is als ik m'n dochter op m'n buik heb zitten. Maar met een gemiddelde van 26,03 km/h sla ik dacht ik toch geen gek figuur.
Op zich is de kruissnelheid niet de grootste oorzaak van de lagere snelheid maar meer het optrekken wat langer duurt en bruggen waarbij meer vermogen nodig is.
Maar nu (proberen te) relaxen.
Het is wel een stuk warmer dan alleen rijden maar 12 km enkele reis valt verder goed te doen.
M'n gemiddelde is ook niet beschamend laag als je beseft dat er van m'n buikademhaling weinig meer over is als ik m'n dochter op m'n buik heb zitten. Maar met een gemiddelde van 26,03 km/h sla ik dacht ik toch geen gek figuur.
Op zich is de kruissnelheid niet de grootste oorzaak van de lagere snelheid maar meer het optrekken wat langer duurt en bruggen waarbij meer vermogen nodig is.
Maar nu (proberen te) relaxen.
donderdag 2 juli 2009
Vlotjes
Warm..... enorm warm was het vandaag.
Ik heb voorgenomen om rustig te rijden om mezelf niet teveel in het zweet te rijden. En wonder boven wonder heb ik dat voor elkaar gekregen. Het is lastig om met een ligfiets/velomobiel rustig aan te doen vind ik. Maar toch is het mogelijk.
Hoewel ik rustig aan deed, reed ik toch al snel 30 tot 35 km/h.
Op de heenweg naar het werk kwam ik nog een andere weggebruiker tegen die wat vlotjes wilde rijden. Aan het einde van het Twistvlietpad ga ik linksaf richting de Twistvlietbrug. Met enige regelmaat komt er een auto van links. Vanmorgen een taxibusje. Gezien er verder geen voorrang geregeld is, is de splitsing dus gelijkwaardig, wat betekent dat fietsers van rechts gewoon voorrang hebben. De chauffeur leek er weinig benul van te hebben want aan z'n rijgedrag te zien, had hij niet de intentie om voorrang te verlenen. Ik heb m'n rijstijl even wat assertiever gemaakt waardoor de bestuurder toch het idee kreeg dat hij maar beter kon stoppen.
Hoe het komt, weet ik niet maar op die plek gebeurt het wel vaker dat fietsers geen voorrang krijgen van automobilisten.
Op de terugweg naar huis moest ik nog even bij Landstede aan het Rechterland langs. De parkeerplaats heeft slagbomen bij op- en afrijden. Daar heb ik met m'n Quest geen boodschap aan.
Hoewel er tussen de slagbomen een ruimte is met wat paaltjes, waar je met je fiets tussendoor kan, vind ik het toch comfortabeler om wat meer ruimte te hebben aan weerszijden van m'n fiets. Gezien de Quest onder de slagbomen door past, ben ik weer vlotjes er onderdoor gereden.
Morgen wordt het weer warm. Het wordt tevens de laatste woon-werk-rit van dit schooljaar. Voor mij gaat het een extra warme rit worden want een fors stuk rijwind zal weggenomen worden door m'n 4 jaar oude dochter die op schoot mee gaat naar het werk. Dat wordt dus toch nòg rustiger aan doen vermoedelijk.
Ik heb voorgenomen om rustig te rijden om mezelf niet teveel in het zweet te rijden. En wonder boven wonder heb ik dat voor elkaar gekregen. Het is lastig om met een ligfiets/velomobiel rustig aan te doen vind ik. Maar toch is het mogelijk.
Hoewel ik rustig aan deed, reed ik toch al snel 30 tot 35 km/h.
Op de heenweg naar het werk kwam ik nog een andere weggebruiker tegen die wat vlotjes wilde rijden. Aan het einde van het Twistvlietpad ga ik linksaf richting de Twistvlietbrug. Met enige regelmaat komt er een auto van links. Vanmorgen een taxibusje. Gezien er verder geen voorrang geregeld is, is de splitsing dus gelijkwaardig, wat betekent dat fietsers van rechts gewoon voorrang hebben. De chauffeur leek er weinig benul van te hebben want aan z'n rijgedrag te zien, had hij niet de intentie om voorrang te verlenen. Ik heb m'n rijstijl even wat assertiever gemaakt waardoor de bestuurder toch het idee kreeg dat hij maar beter kon stoppen.
Hoe het komt, weet ik niet maar op die plek gebeurt het wel vaker dat fietsers geen voorrang krijgen van automobilisten.
Op de terugweg naar huis moest ik nog even bij Landstede aan het Rechterland langs. De parkeerplaats heeft slagbomen bij op- en afrijden. Daar heb ik met m'n Quest geen boodschap aan.
Hoewel er tussen de slagbomen een ruimte is met wat paaltjes, waar je met je fiets tussendoor kan, vind ik het toch comfortabeler om wat meer ruimte te hebben aan weerszijden van m'n fiets. Gezien de Quest onder de slagbomen door past, ben ik weer vlotjes er onderdoor gereden.
Morgen wordt het weer warm. Het wordt tevens de laatste woon-werk-rit van dit schooljaar. Voor mij gaat het een extra warme rit worden want een fors stuk rijwind zal weggenomen worden door m'n 4 jaar oude dochter die op schoot mee gaat naar het werk. Dat wordt dus toch nòg rustiger aan doen vermoedelijk.
Abonneren op:
Posts (Atom)