maandag 13 mei 2013

Oorzaak gevonden

Vanmorgen heb ik met VM.nl gebeld om informatie in te winnen over mijn probleem. Mijn vermoeden was dat de oorzaak te vinden was bij het freewheel. Dat vermoeden werd bevestigd.

Ymte heeft mij via de telefoon het één en ander uitgelegd. Thuis ben ik aan de slag gegaan. Dit was voor mij de eerste keer dat ik de achteras gedemonteerd heb. Bij VM.nl heb ik ze het wel een keer zien doen bij mijn fiets maar dat was een behoorlijke martelgang dus zag ik er behoorlijk tegenop. Maar uiteindelijk is het me gelukkig meegevallen.

Toen het freewheel uit m'n fiets was, heb ik hem eerst onder handen genomen met wasbenzine. De eerste bende die eruit kwam was zwart van kleur. Na nieuwe wasbenzine te hebben gebruikt, was de troep die eruit kwam meer bruin van kleur. Bovendien deed het freewheel vreemd. Grijpen deed hij in de ene richting maar soms ook in de andere richting, dat kan natuurlijk nooit goed zijn. Dus heb ik weer met VM.nl gebeld.

Na uitleg te hebben gehad van Ymte over het opendraaien van het freewheel kreeg ik te horen dat de kans groot was dat hij vervangen moest worden. Ik ben met freewheel naar Dronten gereden.
Allert vroeg me hoe lang het freewheel al in gebruik is. Dat is dus zo'n 4 jaar en 26000 kilometer. Volgens Allert is dat een redelijke tijd en dat het freewheel vervangen moet worden niet vreemd. Ik heb dus direct een nieuw freewheel gekocht.

Ymte heeft de oude nog wel voor me open gedraaid. Altijd leuk om zo'n ding vanbinnen te kunnen bekijken en weer een ervaring rijker te worden.
1: VM.nl heeft een forse 'sleutel' gemaakt om het ding open te krijgen.
2: Open draaien moet rechtsom want er zit linkse draad in
3: Houd het ding goed rechtop bij openen want er komen vrachten kogeltjes uit (en vang ze op)
4: Thuis heb ik het ding weer in elkaar gezet: lastig klusje met al die kogeltjes

De palletjes van het freewheel werden door Ymte geïnspecteerd. Ze leken toch nog goed te zijn. Maar mijn besluit stond al vast: nieuwe freewheel erin.
De oude en de nieuwe heb ik meegenomen naar huis. Maar toen ik net buiten de deur stond, zag ik toch een ander euvel met het ding. Niet zozeer de palletjes waren niet helemaal fris maar de groeven in de huls, waarin de palletjes moeten grijpen, waren niet lekker meer.

Het nieuwe freewheel heb ik geplaatst. Nu kan ik hopelijk weer normaal fietsen.

 Palletjes:

Huis met daarin (slecht te zien op de foto) beschadigde ribbels:

Uit elkaar gehaalde freewheel:

3 opmerkingen:

 1. interessant om te weten, ik had nog nooit van dit probleem gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is mij in ruim 30 jaar racefietsen een keer overkomen met de racefiets. Voor mij is het dus een zeldzaam pechgeval.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het freewheel van mijn Blauwe Mango maakt herrie dus Willem heeft voor mij een nieuwe besteld en hij gaat deze er voor mij inzetten.
  De Blauwe Mango heeft 12000 gedraaid maar van de winter is er waarschijnlijk wat pekel in gekomen , vandaar.

  BeantwoordenVerwijderen