vrijdag 6 december 2013

Droge voeten

Ik weet niet of ik de enige fietser ben met angst voor plassen maar gok toch dat er wel meer fietsers last hebben van die angst. Het is gewoon vervelend om natte voeten te krijgen als je door plassen loopt. Het water komt via de zolen naar binnen langs de gaten die gemaakt zijn om de klikplaatjes te kunnen monteren.

Laat ik nou in een wijk wonen waar wateroverlast heel normaal is. Dat is dan geen handige combinatie. Zeker als je weet dat achter ons huis vaak een plas ligt van enkele centimeters diep omdat het water in de grond weg moet lopen in plaats van dat het wordt afgevoerd in het riool. En met kleigrond gaat het wegzakken in de grond gewoon enorm traag.

Maar natuurlijk zijn daar oplossingen voor. Maak kennis met Shimano MT91:

Een mooie stevige bergschoen (waar ik sowieso graag op loop) met Vibramzool en voorzien van Goretex. En wat heb je aan Goretex als je gaten in de zolen van je schoenen hebt? Helemaal geen bal natuurlijk behalve als de schoenen zo gemaakt zijn dat er geen open verbinding (meer) is tussen de onderkant van de zool en de bovenkant van de zool.

In het verleden heb ik al eens eerder van dit soort schoenen gepast maar in m'n geheugen heb ik dan een stel schoenen waarbij de voorkant van de zool dikker is dan de hak aan de achterkant in verband met de ruimte voor de klikplaatjes. Maar ik heb toch nog een keer de schoenen gepast (mogelijk ander of nieuwer model) waarbij de zool wel mooi horizontaal loopt.

Nu kan ik dus wel gewoon door plassen lopen, door sneeuw, door bagger zonder bang te hoeven zijn voor natte voeten zolang het water maar niet hoger staat dan zo'n 10 centimeter want dan loopt het aan de achterkant over de hak/hiel (?) van de schoen.

Het kost wat maar dan heb je ook wat.

7 opmerkingen:

 1. Ik neem aan dat ze ook lekker warm zijn en je geen (of minder) last hebt van koude tenen? Ik heb daar vooral in de winter vaak last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Quemo,

  Dit lijkt mij ook wel wat. Helemaal als we weer van die sneeuwprut krijgen, zoals in het begin van het jaar. Maar fietst het ook lekker ?
  Mijn ervaring is dat bergschoenen op een mtb niet geweldig fietst.
  Ben daarom benieuwd hoe dit in een Quest gaat.

  Groet, Marten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Wilfred Ketelaar:
  Met bergschoenen heb ik zelden last van koude tenen. Deze schoenen moeten zich nog bewijzen maar ik heb goede hoop.

  @Marten Drenth:
  Met fietsen heb ik geen probleem. Mijn klikplaatjes heb ik zo ver mogelijk naar achteren (richting hak dus) en zoveel mogelijk richting het midden van m'n lijf (rechter schoen plaatje zoveel mogelijk links en omgekeerd) geplaatst. Met mijn maatje 45 van Shimano EN m'n kortere cranks! heb ik geen problemen bij hakken of neuzen qua ruimte.

  (ik heb kortere cranks omdat ik vrij korte benen heb)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt goed, en als de schoenplaatjes goed onder de zool vallen kun je ze ook als wandelschoenen gebruiken.
   Als ze ook het koude voetenprobleem oplossen lijkt het mij de ideale winterschoen.
   Zo gauw ik weer kan fietsen ga ik ze in de winkel even passen.
   (Door een schouderoperatie kan ik even niet in mijn fiets komen.)

   Verwijderen
 4. Ik heb deze schoenen vorig jaar gekocht, en heb er 's winters mee gefietst op de GreenMachine. Ik kan me niet herinneren dat ik koude tenen heb gehad met deze schoenen aan. De zolen zijn stijf genoeg om er lekker mee te fietsen, en soepel genoeg om goed mee te kunnen lopen. Maar ik zou ze niet als wandelschoenen gebruiken, tenminste niet voor langere afstand.
  Groeten, Edwin.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik draag al jaren NorthWave Arctic+ geen last van nattigheid door dichte GoreTex binnenschoen, draadbussen voor de schoenplaatjes zitten in de zool ipv. door de zool, en er is geen direct contact tussen de buitenzool en binnenschoen omdat daar een thermo plaat/zool tussen zit dit voorkomt een koudebrug dus heb ik ook geen koude voeten meer. Na vele jaren op de racefiets koude voeten gehad te hebben tijdens winterse periodes zijn dit de eerste schoenen waar ik zonder broodroosters, speciale sokken en zelfs als ik ze in de (koude) garage aantrek warme voeten houd, zelfs na een paar uur hard en zonder overschoenen. Op de vollblut draag ik wel overschoenen tijdens regenritten om te voorkomen dat de schoenen vol lekken vanaf mijn kuiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Willem
  Heel veel fietsschoenen vallen voor mij af omdat op heel veel fietsschoenen niet normaal te lopen valt.
  Op mijn werk houd ik mijn fietsschoenen gewoon aan; ik loop er dus de hele dag op rond. Mijn fietsschoenen met carbon zool en noppen eronder zijn niet geschikt.
  Ik heb een paar jaar rondgelopen met een stel Shimano's waarbij de zool gewoon 'vlak' is, de versteviging in de zool niet super star, waardoor er fatsoenlijk op te lopen viel. Een jaar of wat geleden heb ik de laatste exemplaren in Vriezenveen op de kop getikt (4 paar voor 25 euro per paar) maar die zijn helaas niet meer te krijgen. En omdat ik met het waterprobleem zit, wilde ik toch wel graag wat beters. Mijn eisen zijn dus minimaal:

  1) waterdicht
  2) fatsoenlijk de hele dag op te lopen

  Verder heb ik lastige voeten: smalle voet met lage wreef, een dubbel probleem dus. Deze MT91's zou ik qua pasvorm niet nemen voor hiken (maar dat doe ik toch al niet) maar voor dagelijks lopen en fietsen voldoen ze uitstekend aan mijn wensen/eisen. Dat doen die NortWave Arctic+jes niet (ook al zijn dat goede schoenen)

  BeantwoordenVerwijderen