dinsdag 9 november 2010

Feest op het fietspad

Het is weer eens raak. Sinds vorige week woensdag is het fietspad van Zwolle naar Hattemerbroek weer eens afgesloten. Fietsers worden weer naar het fietspad aan de linkerkant van de weg gestuurd. 's Ochtends is het niet prettig om tegen een hele stroom fietsers in te rijden en dat doe ik dus ook niet. Op de rijbaan mogen auto's momenteel maar 50 km/h. Als ik een beetje doorrijd kan ik toch in ieder geval 40 km/h op mijn teller krijgen waarmee het snelheidsverschil tussen mij en de auto's kleiner is dan dat tussen mij en de fietsers als ik het smalle fietspad zou nemen.

De reden van de afsluiting is dat ze met het fietspad aan de gang zijn gegaan. Afgelopen week zag ik tot m'n verbazing dat ze niet even een laagje asfalt over het hobbelige fietspad leggen maar dat echt alles eruit wordt getrokken.

Gisteren had ik al kunnen zien waarom dat was. Op de terugweg had ik ook de rijbaan genomen omdat ik ook dan weer te maken heb met enorme hordes fietsers die ik dan tegen kom. Maar vlak bij het wokrestaurant werd ik ingehaald door een auto me redelijk aan het snijden was en ook nog eens in de ankers ging. Nee, niet om mij te hinderen maar omdat zijn anticiperingsvermogen wat tegenviel. De reden dat hij moest remmen was dat er een enorm wegwerkgeval op rupsbanden bezig was de rijbaan op te rijden en er een mannetje in oranje hesje het verkeer stond tegen te houden. Dit had meneertje in de auto toch al eerder aan kunnen zien komen. Laten we wel zijn: ik hinder z'n zicht in ieder geval niet met m'n 1 meter hoge Quest.

Maar goed, vandaag zag ik datzelfde apparaat aan het begin van het opengebroken fietspad staan met z'n neus in het verlengde van het fietspad. En ineens herkende ik het ding (of meende het te herkennen). Ik denk dat ze geen asfalt gaan leggen maar een betonstrook. Ik denk dat dat een stuk beter zal bevallen dan asfalt. Goed, asfalt is gladder en rijdt net wat comfortabeler (hoewel ik beton echt niet beroerd vind, zeker niet in vergelijking met klinkers) maar de boomwortels van het grote aantal bomen langs het fietspad weet vaak toch het asfalt zodanig te vernielen dat al vrij vlot het grote comfort van nieuw, glad asfalt ver te zoeken is. Ik gok dat beton zich toch beter weet te houden tegen die boomwortels. Maar we zullen zien of het beton wordt en hoe het zich gaat houden.

Wel leuk trouwens, gistermorgen hadden 2 auto's mij ingehaald waarna een volgende auto niet het treintje bleef volgen maar achter mij bleef hangen. Pas toen ik in Hattemerbroek het fietspad opzocht kwam hij me voorbij. Volgens mij was het een automobilist met begrip. Hij had in ieder geval in grote plakletters SRAM op de zijkant van z'n wagen staan. Goed merk uiteraard en hij zal mogelijk ook wel doorhebben dat ik een potentiële klant ben.

[edit]

Mijn vermoeden wordt bevestigd:
Start werkzaamheden fietspaden Zuiderzeestraatweg
Om een goede fietsverbinding te realiseren tussen Wezep en Zwolle worden de fietspaden langs de Zuiderzeestraatweg aangepakt. De werkzaamheden worden door de gemeente Hattem in samenwerking met de Provincie Gelderland uitgevoerd.
Van maandag 1 november 2010 tot 1 januari 2011 gaat de gemeente Hattem de fietspaden van asfalt vervangen door fietspaden van beton. Tevens wordt het fietsverkeer, zowel vanuit de richting Zwolle als vanuit richting Wezep, over één fietspad geleid en de bromfietsers over de hoofdrijbaan.
De maximale snelheid op de hoofdrijdbaan wordt vanwege de verkeersveiligheid tijdelijk teruggebracht naar 50 km per uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten