woensdag 16 mei 2012

Geheugensteuntje

Sommige mensen gebruiken een Post-it blaadje, anderen doen een knoop in hun zakdoek. Weer anderen  zetten een kruisje op hun hand. Waarom? Om eraan herinnerd te worden dat ze nog iets moeten doen.
Vaak schijnt zo'n knoop of kruisje niet te werken omdat men bij het zien van zo'n knoop of kruisje wel weet dát ze iets moesten onthouden maar wát wil dan nog wel eens ontschoten zijn. Een Post-it blaadje wordt natuurlijk eerder gebriukt om gewoon op te schrijven wat onthouden moet worden. Dat kan ook met een hand maar hele lappen tekst erop doet lang niet iedereen.

Maar Quemo schijnt ook een geheugenprikkelfunctie te hebben. Vandaag ben ik voor het werk weer eens naar Rijssen geweest. Omdat ik wat te vroeg was, ben ik in de personeelskamer gaan zitten. Men kent me daar inmiddels wel; ik kom nu al een jaar of 10 2x per jaar daar naartoe en met een opvallend voertuig word je wat minder snel vergeten.

Terug naar het geheugensteuntje. Ik zat rustig in de personeelskamer te wachten op de vergadering. Komt de conciërge binnen met een kan koffie en thee en een bakje met theezakjes, suiker en melk. Hij had mij zien aankomen en bedacht zich dat die bewuste vergadering was die dag en dat hij vergeten was om de boel te regelen.

Laat nou niet iedereen gaan denken dat ik Quemo ga laten fungeren als geheugensteuntje want ik ben dol op fietsen maar ik ben bang dat dat toch wat teveel van het goede wordt.

Verder is vandaag weer op 2 plekken gebleken dat fietsers nogal vlot aan hun lot worden overgelaten bij werk aan de weg.

Heengaande
Bij Heino begint het met een stuk belachelijk fietspad wat bestaat uit 2 richtingen. Het wegdek bestaat uit stoeptegels. 'Mijn' richting is, los van niet echt mooi effen liggende tegels, verder weinig boeiend. De tegenovergestelde richting is een ander verhaal want het is heel normaal om daar bomen op te plaatsen. Hoewel, het lijkt er meer op dat de wegbeheerder heeft besloten om het fietspad half om/door de bomen te laten lopen. Zie bijvoorbeeld hier (dit is in de andere richting dan ik reed overigens). Belachelijke situatie, maar goed. Als daar nou het werk aan de weg was......
Dit fietspad laat ik ook nogal eens 'links' liggen en neem ik lekker de rijbaan. Meer ruimte, beter wegdek dus lekkerder doorrijden. Maar vandaag was het druk dus nam ik toch maar het fietspad.
Op een gegeven moment moet ik de Dorpsstraat in. Als ligfietser ben je met wat heggen natuurlijk in het nadeel maar dan nog had ik het wel prettig gevonden als ze niet alleen een omleiding voor auto's hadden aangegeven maar óók voor fietsers.
Had ik vandaag namelijk de rijbaan genomen, dan had ik een stel borden voor m'n neus gekregen met omleiding in plaats van een flink eind verderop ineens een vracht borden die werk aan de weg lieten zien met de bijbehorende opengebroken straat. Ik hoopte nog even dat ik via de stoep zou kunnen maar eenmaal op de stoep begon ik toch m'n twijfels te krijgen toen ik in de verte keek. Ik ben dus maar omgekeerd en heb m'n eigen omleiding gevolgd.


Teruggaande was het weer feest in Nijverdal. Het is niet de eerste keer helaas dat ik ermee te maken kreeg. Vorig jaar was het ook al raak:

Kijk even bij 1:35 want daar zijn rechts wat borden te zien maar helaas zijn me die ook deze keer weer niet opgevallen. En tja...... maar ze staan er wel......
Hier staat dus nog altijd een vracht borden dwars op het fietspad om de doorgang te blokkeren.
Volgende week ga ik voor de herkansing.

Vandaag heb ik verder wel een lekker ritje gehad. 92 kilometer met 31,79 km/h gemiddeld over de hele rit volgens m'n fietscomputer. M'n GPS denkt daar anders over, die geeft aan 32 km/h voor de heenweg en 29 km/h voor de terugweg (als ik het met de GPS-gegevens uitreken, kom ik uit op 29,4 km/h). Totaalgemiddelde komt met GPS-gegevens uit op 30,7 km/h als ik het zelf uitreken.

Het verschil in gemiddelde snelheid heen en terug valt aardig uit te leggen aan de hand van de forse wind die ik heengaande schuinachter had en teruggaande schuinvoor.

En nog iets aangenaams was het weer. Weeronline had niet echt daverend weer verwacht vandaag terwijl ik toch echt bijna 3 uur met heerlijk weer heb kunnen fietsen.

[edit]

Met OruxMaps kan ik blijkbaar ook gegevens exporteren:
Begintijd: 05/16/2012 12:55
Eindtijd: 05/16/2012 18:47
Afstand: 91,9 km (05:51)
Bewegingsduur: 02:51
Gemiddelde snelheid: 15,7 km/h
Gem. bew. snelheid: 32,1 km/h
Max. snelheid: 65,1 km/h
Minimale hoogte: 34 m
Maximale hoogte: 75 m
Stijgsnelheid: 86,5 m/h
Daalsnelheid: -570,2 m/h
Hoogte gewonnen: 299 m
Hoogteverlies: -323 m
Stijgtijd: 03:27
Daaltijd: 00:34
Ik bedenk me ineens waarom de gemiddelde snelheid van m'n fietscomputer hoger is. Die gaat uit van een gereden gemiddelde met auto start/stop, de GPS meet ook de stilstaande tijd mee als je de hele track bekijkt.

In Rijssen ben ik zo'n 2,5 uur geweest. Dat haalt m'n totaalgemiddelde omlaag naar 15,7 km/h. Maar als alle stops niet meegerekend worden, dan zit ik dus op een bewogen gemiddelde van 32,1 km/h. Niet onaardig.

Hoogtemetingen van GPS heb ik weinig vertrouwen in. Hoogtemeters gewonnen is 299 meter, hoogteverlies is 323 meter. Conclusie: mijn woning is gedurende de dag 24 meter in de bodem gezakt. Is me nog niet opgevallen sinds ik thuis gekomen ben ;-)

2 opmerkingen:

  1. Ik lees dit nu pas na net een ongezouten opmerking op m'n blog over km-tellers en zo: Blijf daar dus bij ;) !
    Mvg Mick

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maak je geen zorgen.

    De fietscomputer helpt mij een beetje bij het bepalen van mijn conditie en die van de fiets. De getallen zijn niet zaligmakend maar wel een mooie graadmeter.

    BeantwoordenVerwijderen